5 tips til at vælge en god psykolog

Nøglen til at vælge en god psykolog omfatter hans eller hendes certificering, interpersonelle færdigheder og evne til at lytte aktivt. Lær, hvad du skal kigge efter her.
5 tips til at vælge en god psykolog
Maria Fatima Seppi Vinuales

Skrevet og kontrolleret af psykolog Maria Fatima Seppi Vinuales.

Sidste ændring: 10 juni, 2023

Beslutningen om at begynde i terapi kommer som regel ikke uden forudgående overvejelser, frygt eller spørgsmål: “Hvad nu, hvis jeg ikke kan lide det?” eller “Hvad hvis han synes, jeg er skør?”, for at nævne nogle få. Men psykologi er en videnskab. De, der praktiserer den, er parate til at stille deres viden til rådighed for at hjælpe og støtte mennesker. Hvordan kan man vælge en god psykolog?

Det er vigtigt at huske på, at forholdet til den professionelle spiller en afgørende rolle for, om terapien bliver en succes. Det vil sige, at tillid ikke kun opnås, når den professionelle er teoretisk kompetent, men også når han/hun viser sine interpersonelle færdigheder.

Hvordan kan man vælge en god psykolog?

Der er mange øjeblikke, hvor psykologisk hjælp er nøglen til at genvinde din følelse af velvære: En elsket persons død, en separation, konstante angstanfald, stress, depression og stofmisbrug blandt mange andre.

Ifølge en artikel fra American Psychological Association er psykologer højtuddannede fagfolk til at håndtere menneskelige adfærdsproblemer, mentale sundhedsproblemer og adfærdsændringer.

Gennem psykoterapi og andre psykologiske værktøjer, der er valideret af videnskaben, kan de hjælpe klienter med at forstå deres følelser, ændre deres adfærd og udvikle sundere holdninger. Men hvordan kan man vælge en god psykolog? Her er nogle anbefalinger.

1. Bliv informeret, når du vil vælge en god psykolog

Der er mange myter og uvidenhed om, hvad det vil sige at starte i terapi. Der er dem, der kun har billedet af sofaen eller hypnose i hovedet. Men der er flere strømninger og tilgange, som denne type fagfolk arbejder ud fra.

Selvom det ikke er et spørgsmål om at studere hver enkelt af de tilgængelige muligheder, er det godt at orientere sig om, hvad man leder efter, og hvad der er bedst for ens individuelle behov. Psykologi er et bredt arbejdsfelt, så der er specialister inden for visse emner.

Hvis vi er interesserede i at arbejde med spørgsmål relateret til seksualitet, familie eller arbejde, kan det være meget mere effektivt at lede efter en professionel, der arbejder med det, vi har brug for.

Vi tror også, du vil have glæde af at læse denne artikel: Kintsugi: Filosofi om at reparere sjælens sår

2. Sørg for, at de er certificeret professionelle

Psykologi er et reguleret erhverv, fordi det arbejder med menneskers mentale sundhed. I denne henseende er det vigtigt at kigge efter fagfolk på steder, der er orienteret mod det, når man vælger en psykolog. Derudover skal alle psykologer have deres licens til at praktisere.

3. En god psykolog viser, at de tager deres arbejde alvorligt og professionelt

At gå i terapi er ikke bare at sætte sig ned og tale med nogen. Mens klienten fortæller, hvad der sker med ham/hende, kommer psykologen med formodninger og aflæser situationen. Især i de første sessioner vil han/hun indsamle information, som er grundlaget for at afklare en diagnose og forstå, hvad der er galt med klienten.

Han/hun forsøger også at forhandle konsultationsdage og praktiske tidsplaner og angiver sine honorarer blandt andre aspekter, der udgør arbejdsforholdet. På denne måde får hvert møde en ramme, der adskiller det fra en simpel snak med vennerne.

4. Du skal føle dig godt tilpas, når du prøver at vælge en god psykolog

En psykolog skal ikke kun kunne gøre brug af sin viden, men skal også besidde lytte- og kommunikationsevner for at kunne komme med passende feedback og observationer, der er nyttige for klienten.

Dette indebærer ikke kun det verbale niveau, men også gestikken, kropsholdningen, tonelejet osv. I terapi tæller alle detaljer.

5. En god psykolog kommenterer og giver information

Der er nogle teoretiske tilgange, der er mindre involverede. Men en psykolog skal kunne give information om, hvad der sker med klienten. Desuden skal han/hun nævne sine hypoteser og sit arbejdsforslag.

Målet med terapi er at kunne identificere de aspekter, der ikke gør personen noget godt, og frem for alt at styrke hans/hendes sunde ressourcer. Derfor er det vigtigt, at psykologen deler sin indsigt og hjælper med at skabe denne empowerment.

Tegn til at genkende en dårlig psykolog

Der er også nogle tegn, der hjælper med at afgøre, om terapeuten er utilstrækkelig. De mest relevante er følgende:

  • De bryder den terapeutiske kontrakt. For eksempel hvis han/hun ofte kommer for sent, aflyser sessioner uden varsel og har anden adfærd, der går imod det, der er aftalt.
  • Hun eller han har ikke tilstrækkelige lyttefærdigheder. Du kan bemærke det, hvis terapeuten stiller spørgsmål, som du lige har fortalt ham eller hende, ikke kan huske ting, der blev diskuteret i den foregående session, eller hele tiden er distraheret.
  • Når han/hun bevæger sig væk fra den professionelle etik. En psykolog har et strengt professionelt forhold til sine klienter, ud over det faktum, at han eller hun nogle gange kan føle sig bekymret efter en bestemt session. Det vil sige, at han/hun ikke bør etablere venskabelige eller kærlige forhold til sine klienter. Han/hun bør heller ikke skrive beskeder eller lave bevægelser, der ikke er professionelle. Hvis det sker, bør han/hun henvise til en kollega.
  • Han/hun dømmer og forsøger at fortælle, hvordan man skal tænke om visse emner, der ikke er relevante for terapi. For eksempel er politik ikke et emne, som terapeuten er interesseret i, medmindre det er fokus for arbejdet i sessionerne. Så man skal ikke dømme ud fra tro eller valg.
  • Han/hun bytter om på rollerne. Mange gange kan vi føle, at det er psykologen, der er engageret i katarsis, og at vi kun lytter til hans eller hendes egne oplevelser i stedet for at føle os hørt. Hvis det hjælper at sætte et eksempel, er det ikke forkert, at psykologen er selvrefererende. Men han/hun kan ikke være den, der er hovedpersonen i sessionen.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også have lyst til at læse: Hvad er psykoedukation i psykologisk terapi?

Forholdet til psykologen kræver tid

Det er vigtigt at huske på, at det, der opbygges med en psykolog inden for rammerne af terapi, er et forhold. Dermed er det vigtigt at føle sig godt tilpas og respekteret. Derudover tager det tid at lære hinanden at kende, føle tillid og åbne op for at dele mere personlige problemer.

Man må ikke overse, at det, som nogle klienter anser for at være en “god psykolog”, måske ikke er den bedst egnede for andre. Derfor er det en meget personlig beslutning at vælge den ene eller den anden terapeut, da deres terapeutiske stil ikke er den samme.

Hvis vi ikke er helt overbeviste, er det bedre at bede om at skifte psykolog end at opgive terapien.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.