10 madvarer som gør dig ældre

Du tror måske at du skærer du ned på kalorierne og holder kroppen slank ved at spise syntetisk sukker, men faktisk så stimulerer sødemidler appetitten og trangen til mad, og alt i alt gør det problemet større.
10 madvarer som gør dig ældre

Sidste ændring: 26 august, 2022

Hvis du vil spise sundt og passe på din krop, så er det vigtigt at huske på, at den bedste måde er med en nærende og gennemtænkt kost. Hvad du putter i munden er vigtigt. Og nogle madvarer kan faktisk hindre dine muskler og organer i at udføre deres funktion, hvilket du vil bemærke i dine daglige aktiviteter. I denne artikel giver vi dig 10 madvarer som gør dig ældre.

Du er hvad du spiser.” Det er ikke bare et gammelt ordsprog. Hvad du indtager gør en stor forskel på dit generelle helbred i hverdagslivet. Din kost bør være nærende og afbalanceret og ikke indeholde fristelser, der er giftige og skadelige. I denne artikel vil vi snakke om madvarer som gør dig ældre.

Madvarer der tager år af dit liv

Vi har alle nogle små fristelser, som vi tror hjælper os med at komme igennem livet, men i virkeligheden forårsager de kun skade og kan ende op med at tage år af dit liv. Læg bestikket fra dig og læs videre for at finde ud af hvilke madvarer som gør dig ældre, hvilke der bare er normalt usunde og hvilke der er direkte skadelige for dine kropsfunktioner.

Blandet kød

Skinke, pølser, hotdogs, salami: Disse blandede kødpålægger indeholder ofte store mængder af fedt, især mættet fedt. Madvarer der indeholder mere en 1,5 gram mættet fedt i en 100 grams portion har stor sundhedsrisiko, da det kan øge din chance for hjertekarsygdomme, fedme, overvægt og slagtilfælde. Og, hvad du ikke vidste er, at disse madvarer ofte indeholder store mængder nitrit, som når det indtages regelmæssigt, kan være kræftfremkaldende. Glem ikke, at det høje natriumindhold kan føre til hjertesygdomme og forhøjet blodtryk.

Læskedrikke

Cola

Drikkevarer der indeholder en høj koncentration af tilsat sukker bidrager til overvægt og udvikling af sukkersyge. Imens sukker er essentielt for din kropsfunktioner, så kan for store mængder, ligesom  det ses i læskedrikke, have negative effekter for dit helbred og sågar påvirke effektiviteten af dine organer og essentielle kropsfunktioner.

Pommes frites

Propfyldt af mættet fedt, transfedtsyrer og kolesterol: Pommes frites er velsmagende, men udgør et dårligt valg for et sundt liv. For hvert 100 gram indeholder en portion af fritter omkring 500 kalorier, hvilket betyder, at imens du tilfredsstiller din lyst og spiser nogle enkelte fritter, så bevæger du dig imod fedme eller overvægt.

Pizza og burger

En burger

Hvad betyder et par pizza slices fredag aften eller en grillet burger i weekenden? Hvad med overskydende mængder af mættet fedt, natrium og sukker? Pizza og burgere spises regelmæssigt i hele verden, men er faktisk et dårligt valg, da det ikke giver næring og samtidig øger det risikoen for livsstilssygdomme.

Læs også denne artikel efter “10 madvarer som gør dig ældre”:

Hvad siger dine ører om dig

Is

De er måske velsmagende og forfriskende, men is er lavet af mættet fedt, transfedtsyrer, sukker og kolesterol. Det er næsten unødvendigt for os at nævne mængden af kalorier som is indeholder, men lad os se det i øjnene: Det giver måske en god følelse, men i sidste ende er is et usundt valg.

Slik

En bunke slik

Du ved godt at det er lavet af sukker ikke? Den kortvarige tilfredsstillelse har langvarige bivirkninger. Slik indeholder store mængder sukker, der kan øge chancen for sukkersyge, fedme og kan gøre din krop resistent overfor insulin.

Salt

Din krop har brug for salt for at fungere korrekt, men for meget salt er skadeligt. Kommercielt salt indeholder komplekse kemikalier, der kan være giftige for kroppen, og en kost med et højt saltindhold kan resultere i vand- eller væskeophobninger og usund muskeloplagring. Den anbefalede daglige dosis er 6 gram.

Kunstige sødestoffer

Splenda - madvarer som goer dig aeldre

Kunstige sødestoffer øger din appetit ved at virke stimulerende. Det betyder, at imens du forsøger at spise sundt, så giver de kunstige sødestoffer dig lyst til at spise mere, hvilket øger chancen for at spise usunde madvarer, der for eksempel indeholder store mængder af sukker og fedt.

Læs også denne artikel efter “10 madvarer som gør dig ældre”:

6 gode vaner, der reducerer risikoen for demens

Rødt kød

Det er rigtigt, du bør ikke spise en steak til aftensmad hver eneste dag. En afbalanceret kost indeholder rødt kød, men det anbefales at du begrænser dit indtag. Rødt kød har et stort indhold af mættet fedt, hvilket er dårligt for dit hjerte. Din krop er langsom til at fordøje rødt kød, hvilket betyder, at din krop bruger essentiel energi på at forsøge at nedbryde det, hvilket i sidste ende ikke er ideelt, hvis du prøver at tabe dig.

Forarbejdede kulhydrater

Forarbejdede madvarer har typisk mistet alt næringsværdi, og når det spises, kan det faktisk bidrage til optagelse af usunde stoffer. Kornprodukter kan for eksempel være en sund tilføjelse til din kost, når det spises økologisk og uforarbejdet. Men forarbejdede kornprodukter har tabt næsten hele deres næringsværdi i produktionen. Indtagelse af forarbejdede kulhydrater kan føre til højt blodsukker og oplagring af fedt i kroppen.

Det skal du huske på

For et sundt og langt liv, så er en nærende og afbalanceret kost nøglen. Din kost bør bestå af madvarer der er afbalancerede og bidrager til at øge din krops mest basale og vigtige funktioner. Du vil se og føle de langvarige fordele ved at spise rigtigt og husk at undgå de madvarer som gør dig ældre.

Det kan interessere dig ...
Hvordan man slipper af med alderdoms pletter
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvordan man slipper af med alderdoms pletter

Vi kalder dem alderdoms pletter eller "leverpletter".  De er flade, brune eller sorte mærker, der vises på forskellige dele af kroppen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Islam MA, Amin MN, Siddiqui SA, Hossain MP, Sultana F, Kabir MR. Trans fatty acids and lipid profile: A serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes Metab Syndr. 2019 Mar-Apr;13(2):1643-1647. doi: 10.1016/j.dsx.2019.03.033. Epub 2019 Mar 16. PMID: 31336535.
  • Zubeldia Lauzurica L., Fayos JG., Acrylamide in potato crisps and snack foods produced in the autonomous community of valencia. Gaceta Sanitaria, 2007.
  • Srour B, Fezeu LK, Kesse-Guyot E, Allès B, Méjean C, Andrianasolo RM, Chazelas E, Deschasaux M, Hercberg S, Galan P, Monteiro CA, Julia C, Touvier M. Ultra-processed food intake and risk of cardiovascular disease: prospective cohort study (NutriNet-Santé). BMJ. 2019 May 29;365:l1451. doi: 10.1136/bmj.l1451. PMID: 31142457; PMCID: PMC6538975.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.