6 gode vaner, der reducerer risikoen for demens

Vidste du, at sunde relationer er afgørende for at forebygge demens og reducere sygdommens indvirkninger? For at opretholde dit netværk af venner og øge fordelene ved at gøre det, prøv at lave en form for fysisk aktivitet sammen.
6 gode vaner, der reducerer risikoen for demens

Sidste ændring: 25 august, 2022

Demens er en progressiv sygdom, der forårsager en dramatisk forringelse af hjernefunktionen. Men du kan selv gøre meget for at reducere risikoen for demens.

Når demens forekommer, påvirker det din evne til at skabe minder og tanker. Det kan endda ændre funktionerne af dine normale hjernekemi.

I mange tilfælde har det at gøre med genetiske problemer og alders-specifikke ændringer. Men demens kan også forekomme som følge af andre lidelser.

Selv om visse medicinske teknikker er blevet udviklet til at håndtere det, fortsætter denne sygdom med at producere nogle af de mest alvorlige helbredsproblemer blandt den ældre befolkning.

På grund af dette har mange eksperter anbefalet en række vaner der har positive effekter på hjernen, der kan medvirke til at mindske risikoen for demens.

I dag vil vi dele de seks vigtigste med dig i detaljer, så du kan begynde at udøve dem hver dag.

1. Dyrk motion for at reducere risikoen for demens

kvinde løber

At få motion er den mest effektive forebyggende foranstaltning, du kan tage imod demens og andre kognitive problemer, der vises med alderen.

Dette skyldes de fordele, det har på dit blodomløb og din kardiovaskulære sundhed, som er afgørende for at optimere hjernens funktioner.

Forslag

 • Prøv at få mindst 30 minutters motion om dagen.
 • Design en træningsplan, der kombinerer kardiovaskulær træning med styrketræning.

2. Hold op med at ryge

Personer, der ryger eller som konstant er udsat for cigaretrøg, har en højere risiko for at udvikle Alzheimers og andre typer demens, der kan reducere deres livskvalitet betydeligt.

At holde op med at ryge, og starte på en omfattende detox-plan kunne være afgørende for at undgå disse alvorlige konsekvenser.

Forslag

 • Hvis du ofte er sammen med en gruppe mennesker, der ryger, så prøv at vedtage nogle vaner for at bryde den dårlige vane, før det påvirker dit helbred. Dette kan omfatte at gøre en kollektiv gruppeindsats til at holde op sammen. Det er trods alt sundere for alle!
 • For at holde op med at ryge, kan du drikke te for angst og holde dig beskæftiget med andre ting.

3. Læs hver dag

læsning

At have en vane med at læse er en af ​​de bedste måder at træne og styrke din hjerne på, og er noget der kan hjælpe med at forhindre udbrud af neurodegenerative sygdomme.

Når du læser, aktiveres nogle vigtige funktioner i din hukommelse, hvilket forbedrer din kreativitet og andre kognitive evner.

Forslag

 • Læs artikler, som du er interesseret i, i din fritid.
 • Start med at læse en bog, der fanger dit øje.
 • Prøv at læse lidt hver nat før du går i seng.

4. Lav aktiviteter, der udfordrer din hjerne

Aktiviteter, der udfordrer din hjerne, er en fantastisk måde at styrke din hukommelse, tænkning og andre vigtige funktioner på.

At løse matematiske problemer, lægge puslespil og lave andre tankeøvelser kan reducere risikoen for hukommelsestab i voksenalderen.

Forslag

 • Løs krydsord, Sudoku eller ethvert andet strategispil.
 • Prøv at løse nogle matematiske problemer.
 • Lær et nyt sprog.
 • Skriv uden at løfte din pen eller blyant.

5. Spis sundt for at nedsætte risikoen for demens

sund livsstil mindsker risikoen for demens

Fødevarer spiller en meget vigtig rolle i din hjernes sundhed. Tro det eller ej, de næringsstoffer du får gennem din kost kan hjælpe med at bestemme, hvor godt din hjerne fungerer.

Spis sunde fødevarer, der er rige på antioxidanter og essentielle næringsstoffer. Det hjælper med at opretholde gode cellulære iltniveauer, og genopretter dine celler kontinuerligt.

Fødevarer, der er rige på mættet fedt, sukker og andre industrielle tilsætningsstoffer, kan dog fremskynde tab af dine kognitive funktioner.

Forslag

 • Lav en kalorie-kontrolleret kostplan, der indeholder masser af frugt og grøntsager.
 • Forøg dit daglige indtag af vand og andre sunde drikkevarer.
 • Glem ikke at øge dit indtag af sunde kilder til essentielle aminosyrer og komplekse kulhydrater.
 • Indtag fødevarer, der er rige på omega-3 fedtsyrer.
 • Undgå kommercielle eller meget salte fødevarer.

6. Tag del i sociale aktiviteter for at reducere risikoen for demens

Sociale relationer stimulerer konstant hjernens aktivitet og frembringer følelser af velvære, der begge hjælper med at afværge demens i alderdommen.

Vedligeholdelse af en social omgangskreds af familie og venner, som du regelmæssigt interagerer med, hjælper med at forbedre din hukommelse og forhindrer også følelser af ensomhed og depression.

Forslag

 • Tilbring din fritid med dine nærmeste venner.
 • Lav sjove planer med venner og familie.
 • Opret sunde relationer, til når du føler dig trist eller deprimeret.

Alle vaner kan være et godt støttesystem til at holde din hjerne aktiv og stærk trods tidens tand. Prøv at inkorporere dem i dit daglige liv, og du vil føle forskellen!

Det kan interessere dig ...
7 måder din morgenrutine kan lindre stress og angst
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
7 måder din morgenrutine kan lindre stress og angst

Stress er en del af livet. Men stress kan også blive noget negativt, hvis det bliver for meget. Din morgenrutine kan lindre stress og angst.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Hughes, T., and Ganguli, M, “Factores de riesgo de demencia en la vejez modificables en las etapas medias de la vida.” Revista de neurología 51.5 (2010): 259-262.
 • López-Pousa, S., et al. “Caracterización y prevalencia de los síntomas psicológicos y conductuales en pacientes con demencia.” Revista de neurologia 45.11 (2007): 683-688.
 • Lopera, Francisco. “Anamnesis en el estudio del paciente con demencia.” Rev neurol 32.12 (2001): 1187-1191.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.