5 tips til at rengøre bruseforhæng og holde dem skimmelfrie

Udskifter du dine bruseforhæng så ofte, at de allerede er blevet en del af dine månedlige udgifter? Vi fortæller dig, hvordan du rengør dem med ting, som du helt sikkert har i dit hjem, for at få dem til at ligne nye.
5 tips til at rengøre bruseforhæng og holde dem skimmelfrie

Sidste ændring: 26 august, 2022

Selvom noget tilbehør kun betragtes som pynt, er det faktisk en stor kilde til forurening, hvis det ikke bliver korrekt rengjort. I denne artikel deler vi nogle tricks til at rengøre bruseforhæng og dermed forhindre spredning af svamp og bakterier.

Badeværelset er et sted, der fremmer væksten af mikroorganismer, som kan være skadelige for vores helbred på grund af den fugtighed og varme, der er almindelig i dette rum i hjemmet. Bruseforhæng er et af de elementer, der ofte bliver mere snavsede end andre, men vi prioriterer dem sjældent.

Tips til effektiv rengøring af bruseforhæng

Det bedste ved disse muligheder er, at du ikke behøver at gå ud og købe noget, da de fleste kun kræver ingredienser, som mange af os har i hjemmet.

1. Alkohol

Alkohol er et desinfektionsmiddel par excellence, og alle har det helt sikkert i deres hjem. For at bruge det på bruseforhæng skal vi fugte en svamp eller en klud og gnide det på forhænget med cirkulære bevægelser. Fokusér især på de områder, der er mest farvede med skimmelsvamp. Vi behøver ikke at skylle dem, fordi alkoholen fordamper af sig selv.

2. Eddike

Eddike kan være et naturligt rengøringsmiddel takket være den høje procentdel af eddikesyre, den indeholder. Selv om det ikke vil desinficere, vil det fjerne snavs og skidt, der har ophobet sig på forhænget, forårsaget af kontakt med sæbe, shampoo og balsam.

Vi skal derefter lægge dem i en stor beholder, som giver os mulighed for at lægge bruseforhæng i vand og 5 dl æblecidereddike. Lad dit bruseforhæng ligge i blød i 20 minutter. Derefter skal du bare skylle dem, og det er det – dit bruseforhæng vil se ud som nyt.

Du vil måske være interesseret i: De 5 bedste rengøringsløsninger med natron og eddike

3. Tandpasta

Denne anvendelsesmulighed for tandpasta vil måske overraske dig. For at rengøre dit bruseforhæng skal du fugte en svamp og derefter påføre en god mængde tandpasta på den. Gnid det derefter på pletterne, skyl, så dine bruseforhæng bliver renere end nogensinde.

Tandpasta til at vaske bruseforhæng med
Tandpasta kan bruges til mere end kun tandhygiejne. Brug det til at gøre dine bruseforhæng rene med.

4. Bagepulver

I dette tilfælde skal du lægge forhænget i blød i en beholder med vand og bagepulver og lade dem ligge i et par minutter. På den anden side kan du komme forhænget i vaskemaskinen og tilsætte bagepulver.

5. Opløsning baseret på tea tree olie

For at forberede dette rengøringsmiddel har du brug for 5 dl vand, 1,25 dl alkohol, 1 tsk tea tree olie og en sprayflaske. Kom det hele i flasken og spray det på forhænget. Gnid derefter med en svamp og skyl.

Rengør bruseforhæng: Trin for trin

Hvis du foretrækker at vaske dine bruseforhæng i hånden, anbefaler vi, at du følger denne trinvise vejledning for yderligere at optimere processen:

 1. Fjern ringene for at undgå at beskadige stoffet.
 2. Læg forhænget i en stor beholder med vand og flydende sæbe. Du kan bruge groft salt i stedet for sæbe.
 3. Lad det ligge i blød i mindst 2 timer.
 4. Fjern de mest synlige skimmelpletter med en børste. Hvis du bemærker, at de ikke kommer af, så prøv at tilføje lidt bagepulver til svampen.
 5. Skyl dem for at fjerne al sæben. Hvis du ønsker det, kan du tilføje lidt eddike til den sidste skylning for at fjerne lugt.
 6. Lad dem tørre i et område med god udluftning.

Hvis du beslutter dig for at vaske bruseforhæng i vaskemaskinen, skal du følge disse tips:

 • Sørg for, at forhænget kan vaskes i maskine. Sørg for, at temperaturen ikke er højere end 30 grader Celsius.
 • Tilsæt bagepulver foruden din almindelige sæbe.
 • Glem ikke at lægge nogle rene håndklæder i maskinen sammen med dit bruseforhæng – for at beskytte det – og slukke for centrifugeringen.

Du vil måske være interesseret i: Slip af med skimmelsvamp på badeværelset

Tips til at holde dine bruseforhæng rene

Når dine forhæng ser rene og skimmelfrie ud, foreslår vi, at du gør følgende ting for at holde dem pletfri i længere tid:

 • Skyl dem efter hvert bad: Dette sikrer, at sæberesterne ikke trænger ind i forhænget. Bred dem også ud, så de ikke ligner en harmonika.
 • Luft ud på badeværelset, når du er færdig med at gå i bad: Åbn alle vinduer for at fremme god udluftning.
 • Vask dem ofte – for at gøre det lettere at fjerne pletter.
Bagepulver til rengøring af bruseforhæng
Tilføjelse af bagepulver til håndvask eller maskinvask forbedrer rengøringsprocessen for bruseforhæng

Andre måder at vaske bruseforhæng på

Indtil videre har vi set på generelle måder at vaske bruseforhæng på. Vi vil dog også give dig mulighed for at vaske dem på andre specifikke måder:

 • Fjern skimmelsvamp: Hvis forhænget er rent, men har skimmelpletter, som du ikke kan fjerne, kan du prøve at gnide dem med en citronskive. Derudover kan du prøve at fortynde 3 dl vand med 1 spsk bagepulver og sprøjte det på pletten. Derefter skrubber du med en børste.
 • Bliv forhænget: Læg det i blød i vand med en særlig opløsning til bruseforhæng. Hvis de er hvide, kan du tilføje lidt blegemiddel.

Sidste tip til rengøring af bruseforhæng

For at sikre, at rengøring af bruseforhæng ikke optager for meget af din tid, skal du bestræbe dig på at holde dem rene. Hvis du skyller dem dagligt, behøver du kun at smide dem i vaskemaskinen uden nogen tidligere behandling, når det er tid til en dybdegående rengøring.

Husk at teste produkterne på et område på bruseforhænget, der ikke ses så tydeligt, for at sikre, at de ikke beskadiger dem. Til sidst skal du læse etiketterne, så du ikke udsætter dem for rengøringsprocesser, der kan skade dem.

Vi håber, at du kan følge nogle af disse tips, og at dine forhæng altid vil se ud som nye og fri for skimmel, bakterier og svamp!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Kahrs, R. F. (1995). Principios generales de la desinfección.  sci. tech. Off. int. Epiz14(1), 143-163.
 • Diomedi, Alexis, Chacón, Eiiana, Delpiano, Luis, Hervé, Beatrice, Jemenao, M. Irene, Medel, Myriam, Quintanilla, Marcela, Riedel, Gisela, Tinoco, Javier, & Cifuentes, Marcela. (2017). Antiseptics and disinfectants: aiming at rational use. Recommendations of the Advisory Committee on Healthcare Associated Infections. Sociedad Chilena de Infectología. Revista chilena de infectología34(2), 156-174.
 • Molina Esquivel, E. (2015). Contaminantes biológicos del aire interior de la vivienda: factores contribuyentes, afecciones relacionadas y medidas correctivas. Revista Cubana de Higiene y Epidemiología53(1), 0-0.
 • Graziano, M. U., Graziano, K. U., Pinto, F. M. G., Bruna, C. Q. D. M., Souza, R. Q. D., & Lascala, C. A. (2013). Eficacia de la desinfección con alcohol al 70%(p/v) de superficies contaminadas sin limpieza previa. Revista Latino-Americana de Enfermagem21(2), 618-623.
 • Accame, M. E. C. (2008). El árbol del té. Panorama actual del medicamento32(318), 1217.
 • Torres Cárdenas, P. A. (2020). Articulación de la limpieza y desinfección en baños públicos nacionales.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.