6 måder at håndtere livet på, når man føler sig overvældet

Hvis livet overvælder en, og man ikke ved, hvad man skal gøre, så kan man bruge et minut på at tænke over sine mål og forberede sig selv på at gå efter dem.
6 måder at håndtere livet på, når man føler sig overvældet

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 25 august, 2022

Livet er ikke nemt. Selv når tingene går godt, går man måske igennem perioder, hvor man bare føler sig overvældet. Her giver vi dig 6 måder at håndtere livet på, når man føler sig overvældet!

Det vigtige er, at man ikke lader pessimismen overtage. Det er naturligt, og endda sundt, at være ked af det, vred eller deprimeret. Det, der ikke er normalt, er at forblive i den tilstand.

Her vil vi gerne tilbyde dig nogle metoder til at håndtere disse svære tider og blive ved med at komme fremad. Du vil kunne se, at det ikke handler om magiske formularer, men snarere om simple justeringer af ens sindstilstand.

1. Måder at håndtere livet på: Vær gavmild

Mor der hjaelper sin datter med lektier

Du ved allerede, at når du føler dig overvældet, så styrer dine tanker mod det, du mangler, og det, du ikke har. At være gavmild er dog næring for ens sjæl.

I stedet for at dvæle i, hvordan man ikke har nok tid eller penge, eller i ens problemer derhjemme, så kan man finde en måde at hjælpe andre på.

Vi anbefaler at give noget til en fuldstændig fremmed. Du behøver ikke at give en masse penge. Faktisk behøver du slet ikke at give nogle penge. Måske vil du støde på nogen, der prøver at bære tunge indkøbsposer eller har problemer med at krydse gaden. Giv dem en hånd!

At hjælpe personer vil vise dig, at selv når livet virker som for meget lige nu, kan man altid gøre noget godt for en anden person.

Den følelse, det vil give, er vidunderlig.

2. Måder at håndtere livet på: Sid og se på folk

Et af de største problemer, når vi føler os overvældet af livet, er, at vi kun kigger indad og kun tænker på os selv og vores problemer. Næste gang man har det sådan, bør man prøve at gå hen til en park eller en café med masser af mennesker, der kommer forbi.

Find en siddeplads og oberservér personerne. Men husk, vi sagde observér, ikke blot se på dem. Med andre ord så brug et øjeblik på at se på nogen og forestil dig, hvem de er. Se på deres ansigt og tænk over, hvordan deres liv kan være.

Denne øvelse vil hjælpe dig til at leve i øjeblikket og huske, hvordan børn smiler hele tiden, og hvad der gør dem glade. Du vil også kunne se personer, der ser sørgmodige eller vrede ud. Måske vil du endda være vidne til en ubehagelig situation, som du ikke kan gøre noget ved.

Du behøver ikke at tale med nogen eller prøve på at løse deres problemer. Denne absolut observerende øvelse vil hjælpe en til at være mere opmærksom på ens grænser, men også på ens privilegier.

3. Måder at håndtere livet på: Gå hjem og slap af

Pige i et badekar

Er det dit arbejde, der føles som for meget for dig lige nu? Går dit forhold ikke så godt, og har du skændtes med din partner? Eller er det et problem med din familie? Hvis ja, så kom væk fra situationen.

Dette er ikke at løbe væk. Det er blot at bruge tid på at være alene og få sit humør under kontrolJo længere man bliver i en situation som nævnt ovenfor, jo større sandsynlighed er der for, at man vil sige noget, som man ikke mener.

Gå hjem, lav en god kop te eller kaffe og tag en lur eller måske endda et karbad. Senere kan du analysere, hvad der skete, og finde ud af, hvad det virkelig handler om. Lige nu handler det om at lade tingene køle af.

Du vil næste dag kunne se, at alt vil være mindre negativt, og du vil være i en position, hvor du bedre kan tage beslutninger.

4. Måder at håndtere livet på: Elsk dig selv

Kvinde der laeser en bog

Føler du dig overvældet på grund af et forhold, der ikke er godt for dig? Virker det som om, at dine venner pludselig har besluttet, at du ikke er god nok? Det er okay. I sidste ende er du den, der skal elske dig selv.

Giv dig selv et øjeblik til bevidst at elske dig selv. Arbejd på at skabe nyttige vaner:

  • Hav en taknemligheds-dagbog, hvor du skriver en eller to ting hver dag, som gør dig speciel, grunde til, at du elsker dig selv.
  • Sæt tid af hver uge til at være alene og forkæle dig selv med en massage eller en hobby, som du elsker.
  • Se på dig selv i spejlet hver aften, før du går i seng, og sig disse tre magiske ord: “jeg elsker dig.”

Mangel på selvkærlighed kan få en til at acceptere situationer og tilstande, som sårer en. Lad ikke dette ske.

5. Måder at håndtere livet på: Uddan dig selv

Der er tider, hvor du føler dig overvældet af situationer, som du ikke ved, hvordan du skal håndtere. For eksempel ender du måske altid med en gæld sidst på måneden, uanset hvor meget du arbejder. Eller måske bliver du ved med at gå glip af den forfremmelse.

I situationer som disse er det vigtigt at finde ud af, om problemet faktisk har noget at gøre med ens følelser eller evner. Lav ikke fejlen med at tro, at du ved alt.

Led i stedet efter metoder til at opnå de evner, du ikke har.

Svaret vil afhænge af, hvad du skal bruge:

  • Et kursus i personlig økonomi, hvis du ikke ved, hvordan du skal håndtere dine penge.
  • En time eller to til at lære en evne, som vil hjælpe dig til at udvikle dig på arbejdet.
  • Psykologisk terapi til at identificere og løse følelsesmæssige problemer, som holder dig i misbrugende forhold.

Husk, at der ingen magisk løsning er. Og nogle gange bliver du nødt til at stoppe op og lære noget. Når du gør det, vil det være meget nemmere at komme videre.

6. Måder at håndtere livet på: Bliv inspireret

Find en plads derhjemme, hvor positiviteten strømmer. Det er nemt at føle sig overvældet og miste retningssansen, når man ikke tager sig tid til at være taknemlig og blive inspireret.

Ønsker du at rejse til Asien? At tjene nok penge til at købe dit drømmehus? Hvis du ikke holder fokus, vil du miste dig selv i forsøget på at nå dine drømme.

Køb en notesbog eller find et sted i huset til at hænge billeder, citater og alt andet, der vil mindre dig om, hvad du arbejder hen mod.

På den måde kan du gå derhen og få dine idéer, planer og aktiviteter på plads, når du føler, at du ikke kan håndtere livet.

Det kan interessere dig ...
5 måder at blive motiveret på, når du føler dig overvældet
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
5 måder at blive motiveret på, når du føler dig overvældet

Når du har et nyt mål for øje, kan du med tiden blive overvældet, hvorved det er vigtigt at have en række redskaber til at blive motiveret påny.


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.