6 besynderlige symptomer, der kan være tegn på tarmproblemer

Kunne du have tarmproblemer? Lær om nogle af de besynderlige og overraskende advarselstegn på tarmproblemer, og hvad du skal gøre, hvis de dukker op.
6 besynderlige symptomer, der kan være tegn på tarmproblemer
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 28 marts, 2023

Kender du de advarslende tegn på tarmproblemer? Trods alt er problemer forbundet med dine tarme ikke altid så simple som det klassiske tegn, vi alle kender til: forstoppelse.

Tegn på tarmproblemer

Det er især tilfældet, hvis vi ikke er klar over de mange grundlæggende kropslige funktioner, som vores tarme udfører.

Det er takket være dem, at vi er i stand til at optage næringsstoffer fra den mad, vi spiser, samt vand, vitaminer og mineraler. Derudover spiller de en vigtig rolle i vores krops immunforsvar.

Mikroberne, som dækker væggene i vores tarme, er vigtige for vores helbred. De bekæmper flere forskellige sygdomme og lader os bevare den indre balance, som fører til den livskvalitet, som vi alle fortjener.

Foruden det er det vigtigt at huske, at tarmene ikke blot er et organ. De er delt op i flere dele, hvoraf en af dem er tyktarmen.

Det er derfor, at bevare et godt helbred i tarmene er lig med at passe på ens overordnede velvære. Naturligvis bør vi have det i baghovedet hver dag.

Og når noget ikke føles rigtigt i vores krop, er det vigtigt ikke at ignorere det. Trods alt kan det være et tegn på tarmproblemer.

Det er derfor, vi beder dig være opmærksom på, hvad der sker i din krop.  At være opmærksom på de følgende symptomer er et glimrende første skridt til at sikre et godt helbred i tarmene.

Besynderlige tegn på tarmproblemer

1. Svage knogler

Forestil dig, at en dag er du ude på en sund gåtur i bjergene med en ven. Pludselig snubler du efter at være stødt på en sten og ender med at brække din hofte.

Der er to ting, vi kan give skylden for sådan en seriøs begivenhed: den dumme sten eller den klassiske og meget frygtede osteoperose, som er meget almindelig blandt kvinder.

Forestil dig nu, at den efterfølgende måned lider du af endnu en brækket knogle. Denne gang er det dit håndled, skinneben eller skulder.

Noget sker her, og det er vigtigt at finde ud af, hvad det er.

Nogle gange kan det være på grund af det følgnede: din mave producerer for meget syre. Det betyder, at mineraler såsom kalcium og magnesium ikke vil blive optaget ordentligt i dine tarme.

Et andet vigtigt aspekt i dette probleme er K-vitamin, som er produceret af tarmene.

Hvis tarmene ikke fungerer, som de skal, vil du ende med et underskud af dette vigtige vitamin. Naturligvis er dette et problem, for det er nøglen til produktionen og bevarelsen af stærke og sunde knogler.

2. Perioder med meget angst og stress

Stress som tegn paa tarmproblemer

Når der er en ubalance i de mikrobielle tarmflora, vil det første, du vil bemærke, måske overraske dig: din sindstilstand.

Du vil måske være interesseret i at finde ud af, at der er en nerve, som direkte forbinder tarmene med din hjerneDermed bliver signaler konstant udvekslet mellem disse to vigtige organer i begge retninger.

Hvis du indtager en overdrevet mængde mættet fedt, vil de mikrobielle flora i tarmene bære byrden af det. Det vil derefter have en direkte effekt på ens følelser og sindstilstand.

For at afholde dette fra at ske er der nogle simple kostmæssige forandringer, man kan lave:

 • Øg dit indtag af frisk frugt og grøntsager.
 • Vær sikker på, du drikker masser af vand.
 • Gør kefir til en del af din kost. Det er en fantastisk superfood med egenskaber, som hjælper med at genbalancere de mikrobielle tarmflora.

3. Kløende hud og dets interessante forhold til dine tarme

Der er ingen tvivl om, at det er et overraskende tegn på tarmproblemer. Når du oplever det, er det almindeligt at forbinde det med en simpel allergi. I virkeligheden er det dog et tydeligt tegn på, at noget ikke er korrekt med dine tarme.

For eksempel, hvis dine tarme er overdrevet gennemtrængelige, vil partikler fra mad, som de ikke har været i stand til at fordøje ordentligt, trænge ind i dit blod.

Derudover hvis der er en overdrevet mængde af gift i din krop, vil dit immunforsvar reagere negativt. Det vil derefter bekæmpe toksiner med ting såsom kløe, betændelse og oppustethed.

Hvis du bemærker disse symptomer, bør du gå til en læge så hurtigt som muligt.

4. Svage negle

Svage negle som tegn på tarmproblemer

Svage og flossede negle er et klart tegn på, at du ikke optager næringsstoffer ordentligt fra den mad, du spiser.

Sætningen “du er, hvad du spiser” er alment kendt. Det er dog måske mere præcist at sige, “du er, hvad dine tarme optager”.

Hvis dine tarme ikke er sunde, og hvis de mikrobielle flora, som lever der, er knappe eller i dårlig tilstand, vil du ikke være i stand til at fordøje den mad, du spiser, effektivt. Dermed vil det være umuligt for din krop at optage de vitaminer og mineraler, som dine negle – og din krop generelt – skal bruge for at være stærk og sund.

5. Oppustethed

Nogle gange kigger vi på vores maver og undrer os over, hvordan vi har formået at tage så meget på så hurtigt.

Oppustetheden i maveområdet er dog ikke fedt – det er fanget luft. Det er et tydeligt tegn på tarmproblemer, når dine tarme ikke fungerer, som de burde.

Det er måske ikke tilfældet, at du spiser usundt. I virkeligheden kan en skjult allergi overfor bestemte typer mad være roden til problemet.

Hav i baghovedet, at mejeriprodukter er nogle af de mest gængse allergifremkaldende stoffer i vores kost. Derudover står de ofte bag dette udbredte problem.

6. Hvid afføring

Kvinde med ondt i maven

Hvis du bemærker, at din afføring er hvid, er det noget, du ikke bør ignorere. Hvis du oplever dette symptom, bør du søge professionel medicinsk rådgivning så hurtigt som muligt.

 

Dette problem opstår mest almindeligt, når vi oplever irritation i tarmene. Derudover kan det ledsages af problematiske anfald af diarré.

Foruden det kan det også være fremprovokeret af forandringer i ens mikrobielle flora og betændelse i ens tarme. Det har dog også været forbundet til mere seriøse leverproblemer, som kræver en specifik og meget anderledes type behandling.

Som vi kan se, er dette meget konkrete symptomer, og de er oftest forbundet med andre problemer.

Hvis du har nogen tvivl, er det altid bedst at søge rådgivning eller afklaring fra en medicinsk professionel.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Guzmán Calderón E, Montes Teves P, Monge Salgado E. Probióticos, prebióticos y simbióticos en el síndrome de intestino irritable. Acta méd. peruana, Lima 2012;29 (2) http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1728-59172012000200009
 • Martín Jiménez JA, Consuegra Moya B y Martín Jiménez MT. Factores nutricionales en la prevención de la osteoporosis. Red de Revistas Científicas de América Latina y el Caribe, España y Portugal. Nutr Hosp. 2015;32(1):49-55. http://www.aulamedica.es/nh/pdf/9480.pdf
 • Ramiro-Puig, E., Pérez-Cano, F. J., Castellote, C., Franch, A., & Castell, M.. (2008). El intestino: pieza clave del sistema inmunitario. Revista Española de Enfermedades Digestivas, 100(1), 29-34. Recuperado en 06 de mayo de 2020, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1130-01082008000100006&lng=es&tlng=es.
 • Liu, L., & Zhu, G. (2018). Gut-Brain Axis and Mood Disorder. Frontiers in psychiatry, 9, 223. https://doi.org/10.3389/fpsyt.2018.00223
 • Makki K, Deehan EC, Walter J, Bäckhed F. The Impact of Dietary Fiber on Gut Microbiota in Host Health and Disease. Cell Host Microbe. 2018;23(6):705‐715. doi:10.1016/j.chom.2018.05.012
 • Pincelli, C., Fantini, F., Romualdi, P. et al. Skin levels of vasoactive intestinal polypeptide in atopic dermatitis. Arch Dermatol Res 283, 230–232 (1991). https://doi.org/10.1007/BF01106107
 • Singal, A., & Arora, R. (2015). Nail as a window of systemic diseases. Indian dermatology online journal, 6(2), 67–74. https://doi.org/10.4103/2229-5178.153002
 • Guzmán Calderón, Edson, Montes Teves, Pedro, & Monge Salgado, Eduardo. (2012). Probióticos, prebióticos y simbióticos en el síndrome de intestino irritable. Acta Médica Peruana, 29(2), 92-98. Recuperado en 06 de mayo de 2020, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1728-59172012000200009&lng=es&tlng=es.
 • Elizabeth Rajan. Heces pálidas: ¿debería preocuparme? Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/es-es/white-stool/expert-answers/faq-20058216

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.