Årsager og mulige behandlinger af epidermoid cyster

Epidermoid cyster er knopper på huden. De kan dukke op ofte, men er ikke en helbredsmæssig risiko og har få symptomer. Hvad er årsagen? Læs med for at finde ud af det.
Årsager og mulige behandlinger af epidermoid cyster

Sidste ændring: 07 februar, 2021

Epidermoid cyster er små, godartede knopper på huden. Deres placering varierer, men de opstår primært i ansigtet, på halsen og overkroppen.

Disse typer af cyster vokser langsomt og er sjældent smertefulde. Der er sjældent ubehag, og det er derfor, de ikke behøver nogen behandling. Læs med for at finde ud af de primære årsager og tilgængelige behandlingsmetoder til disse utiltrækkende pletter på huden.

Hvad forårsager epidermoid cyster?

Epidermis, som er det yderste lag af huden, består af en tynd overflade, som beskytter celler, der konstant forandrer sig. I de fleste tilfælde udvikler epidermoid cyster sig, når celler i epidermis ikke udskiftes som normalt og i stedet fortsætter med at formere sig.

De kan endda sidde dybere i huden. En anden årsag til deres forekomst er en hudlæsion eller irritation i den mest overfladiske del af hårsække.

Væggene af denne form for cyster bliver dannet af celler i epidermis, og keratin udskilles derefter i cysten. Enhver skade på hårsækken eller talgkirtlen i huden kan dermed udløse unormal epidermisk cellevækst.

Symptomer på epidermoid cyster

Epidermoid cyster manifesterer sig ikke med for mange symptomer, men de har nogle karaktertræk såsom:

 • En synlig lille rund knude under huden i ansigtet, på halsen eller overkroppen.
 • Den midterste åbning af cysten er blokeret af en sort prik.
 • Området af huden kan være rød, hvis cysten er inficeret eller betændt, og der er en øget overfølsomhed og irritation.
 • Der kan være en tyk, gul, ildelugtende væske fra den.
Nærbillede af eksempel på epidermoid cyster

Hvis huden ikke udskiftes som normalt, kan en epidermoid cyste opstå.

Skal man gå til en læge?

De fleste epidermoid cyster fører ikke til yderligere sundhedsmæssige problemer og kræver ikke behandling. Man skal dog gå lægen øjeblikkeligt, hvis man bemærker de følgende karaktertræk:

 • Hurtig vækst.
 • Der er en bristning, og det fører til smerte og andre tegn på infektion.
 • Epidermoid cyster sætter sig i et område, der altid er irriteret.
 • Det forårsager ubehag af æstetiske årsager.
 • Det er placeret et usædvanligt sted på kroppen, såsom på fingrene.
 • Som det sidste, hvis det fører til feber.

Måske du også vil synes om: Sandheden om hudpleje og hudens sundhed

Risikofaktorer for epidermoid cyster

Alle kan udvikle en eller flere epidermoid cyster, men puberteten kan påvirke forekomsten af dem. Mænd er mere prædisponeret for at få dem. Ligeledes er personer med Gardner syndrom, Gorlins syndrom eller pachyonychia congenita type II.

Mulige komplikationer

Der er komplikationer i sjældne tilfælde. Det kan være:

 • Betændelse.
 • Smertefuld infektion og pus.
 • Bristning forårsaget af stød eller en bakteriel infektion forårsaget af stafylokokker aureus, E. coli og gruppe A streptokokker.
 • Hudkræft (et studie afslører, at 1% af cyster gennemgår en ondartet transformation mod basalcellekarcinom eller pladecellekarcinom).

Diagnose

Læger bør være i stand til at diagnosticere det blot ved at evaluere cysten. Det minder om en talgcyste, men de er ikke forårsaget af det samme. Årsagen til epidermoid cyster er skade på hårsækken eller det yderste lag af huden. En læge vil dermed bede om en biopsi for at udelukke andre lidelser, hvis de ikke stoler på deres diagnose.

Differentialdiagnoser

 • Dermoid cyster.
 • Lipomer.
 • Pseudocyster ved akne.
 • Mykoid pseudocyster.

Denne artikel vil måske interessere dig: ABCDE-testen for hudkræft

Behandling af epidermoid cyster

Epidermoid cyster kræver som regel ikke behandling. Det er kun dem, der forårsager ubehag på grund af placeringen, af æstetiske årsager, eller fordi de forårsager tilbagevendende infektioner. Læs med for at finde ud af, hvad de primære behandlingsmuligheder er.

Indsnit og dræning

Denne behandling består af at lave et snit i epidermoid cysten. De vil derefter lægge et let manuelt pres på for at presse væsken ud. Denne procedure er hurtig og nem, men cysten kan vende tilbage over tid, hvis behandlingen ikke udføres korrekt.

Man skal vide, at det er nødvendigt at fjerne selve knuden og dermed også den kapsel, der indeholder den. Cysten vil ellers gendannes over tid.

akne på hagen

Mindre operation

Denne behandling kræver en specialist, som kan fjerne hele cysten, inklusiv den indre kapsel.  Et studie udgivet i Medical Sciences beskriver vigtigheden af at fjerne hele foringen af denne knude for at kunne reducere sandsynligheden for tilbagevenden.

En patient, der gennemgår denne procedure, vil højst sandsynligt være nødt til at komme tilbage nogle dage senere for at få stingene fjernet. Det er en mindre operation, men den forhindrer genvækst i samme område. I de tilfælde, hvor der er betændelse eller infektion, vil en specialist dog være nødt til at udføre behandling og derefter planlægge en operation.

Infiltration

En anden behandling består af at indsprøjte et lægemiddel med kortikosteroid i området ved cysten,  hvis der er hævelse eller betændelse. Kun en professionel kan dog afgøre dette.

Behandling med antibiotika

Der er gange, hvor tilstedeværelsen af en infektion er tydelig. En læge vil dermed anbefale en oral behandling med antibiotika som ved det første tilfælde. De vil evaluere andre behandlingsmuligheder, når infektionen aftager.

En knude er ikke nødvendigvis ondartet

Epidermoid cyster er godartede knuder i huden. De er faktisk meget gængse og kræver ikke medicinsk behandling, så længe der ikke er nogen dårlige symptomer. Prøv at lade være med at pille i dem for at undgå infektion eller fremtidige komplikationer.

Vi håber, du har nydt denne artikel!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Zito PM, Scharf R. Cyst, Epidermoid (Sebaceous Cyst) [Updated 2020 Apr 29]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499974/
 • Habif TP. Benign skin tumors. In: Habif TP, ed. Clinical Dermatology: A Color Guide to Diagnosis and Therapy. 6th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2016
 • Weir CB, St.Hilaire NJ. Epidermal Inclusion Cyst. [Updated 2020 May 3]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532310/
 • Wollina U, Langner D, Tchernev G, França K, Lotti T. Epidermoid Cysts – A Wide Spectrum of Clinical Presentation and Successful Treatment by Surgery: A Retrospective 10-Year Analysis and Literature Review. Open Access Maced J Med Sci. 2018;6(1):28-30. Published 2018 Jan 10. doi:10.3889/oamjms.2018.027
 • Hoang VT, Trinh CT, Nguyen CH, Chansomphou V, Chansomphou V, Tran TTT. Overview of epidermoid cyst. Eur J Radiol Open. 2019;6:291-301. Published 2019 Sep 5. doi:10.1016/j.ejro.2019.08.003
 • Weir CB, St.Hilaire NJ. Epidermal Inclusion Cyst. In: StatPearls. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020.
 • Zuber TJ. Minimal excision technique for epidermoid (sebaceous) cysts. Am Fam Physician. 2002;65(7):1409-1420.
 • Hoang VT, Trinh CT, Nguyen CH, Chansomphou V, Chansomphou V, Tran TTT. Overview of epidermoid cyst. Eur J Radiol Open. 2019;6:291-301. Published 2019 Sep 5. doi:10.1016/j.ejro.2019.08.003

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.