Årsager til telogent effluvium og behandlinger

Telogent effluvium er et mærkbart hårtab, der hovedsageligt er forbundet med stress og traumatiske hændelser. Det er ikke det samme som alopecia areata og har en tendens til at ramme flere kvinder end mænd.
Årsager til telogent effluvium og behandlinger

Sidste ændring: 22 marts, 2022

Telogent effluvium er en form for hårtab, der opstår efter alvorlig stress eller traumatiske begivenheder. Det kan ramme alle, både mænd og kvinder i alle aldre. Det forekommer dog hyppigere hos unge kvinder.

For at kunne behandle det korrekt skal du forsøge at finde de faktorer, der påvirker forekomsten af det. Hvad er de mulige årsager og behandlingsmuligheder, der er til rådighed? Her er alt, hvad du skal vide.

Årsager til telogent effluvium

Denne tilstand er en type alopecia, der opstår, når hårsækken har specifikke skader, der hindrer dens udvikling og vækstcyklus. Hårtab er normalt midlertidigt, og derfor bør du ikke forveksle det med alopecia areata.

Generelt er det normalt at tabe op til 100 hår om dagen. Det er dog muligt at tabe op til 300 hår i stedet for 100, når denne tilstand opstår, som beskrevet i et dokument i Harvard Health Publishing. Der er flere mulige udløsende faktorer. Blandt dem:

 • Stress eller traumatiske begivenheder: Episoder af stress ændrer hårsækkens vækst, og der sker derfor et fald i hårets tæthed. Der kan gå to til tre måneder, før hårtab manifesterer sig fra det øjeblik, hvor hårsækken bliver beskadiget. Et stort antal hårsække kan forringes i løbet af denne tid.
 • Feber eller smitsomme sygdomme.
 • Underernæring, enten på grund af helbredsproblemer eller utilstrækkeligt indtag af visse fødevarer. En person går tilbage til sin normale tilstand, når vedkommende overvinder underernæringen.
 • Postkirurgisk.
 • Postpartum telogent effluvium er en af de mest almindelige årsager hos kvinder. Begyndelsen af moderskabet forårsager følelsesmæssig udmattelse og i nogle tilfælde stress. Varigheden af tilstanden afhænger af årsagen, og hvor hurtigt en kvinde begynder at behandle den.
 • Alvorlig udtynding.
Skaldet plet grundet telogent effluvium
Episoder af alvorlig stress og ernæringsmangel er de vigtigste udløsende faktorer for telogent effluvium.

Tjek også: Forebyggelse af hårtab: Fem tips til en sund hovedbund

Diagnose

Læger stiller diagnosen efter en fysisk undersøgelse og spørgsmål under en konsultation. De kan foreslå en “trækprøve” for at kontrollere hårtab. Den består i at trække forsigtigt i håret for at vurdere dets kvalitet.

Desuden skal fagpersonen også tage en blodprøve for at udelukke andre mulige associerede årsager. Den endelige diagnose kan dog stilles ved hjælp af digital trikoskopi, som beskrevet i en artikel offentliggjort i International Journal of Trichology.

Vigtigheden af at diagnosticere tilstanden

Dette er en reversibel og begrænset tilstand. Konsultation med en specialist er det bedste skridt at tage, når det drejer sig om at stoppe udviklingen.

Først og fremmest skal en person få stillet en diagnose og fastslå årsagen. Derefter bør en læge kunne vejlede patienten ved at foreslå den bedste behandling. Husk, at du skal begynde behandling af hårsækken for at genaktivere dens vækst og stoppe tabet så hurtigt som muligt ved de første tegn på telogent effluvium.

Så snart du starter den, vil vækstfasen manifestere sig med fint, kort hår, som med tiden vil blive tykkere, indtil det vender tilbage til sin sædvanlige længde og tykkelse. Generelt er denne proces langsom og kan tage op til 12 måneder.

Hvad er behandlingsmulighederne for telogent effluvium?

Som nævnt afhænger behandlingen af telogent effluvium i høj grad af, hvad der udløser det. Generelt skal du have en fagpersons udtalelse for at vælge mellem mulighederne. Desuden er det af afgørende betydning at behandle den underliggende årsag.

Hyppig skylning

Fagfolk anbefaler også, at håret skylles ofte – mindst tre gange om ugen – for at fjerne alle de gamle hår, der med tiden vil falde ud. Denne foranstaltning vil reducere udskillelsesfasen og fremskynde vækstfasen.

Kost og tilskud

Ifølge en gennemgang af undersøgelser offentliggjort i Dermatologic Therapy er vitaminer ikke den eneste mangel, der kan føre til telogent effluvium. Et eventuelt kalorieunderskud eller et underskud af andre vigtige næringsstoffer som fedtsyrer, mineraler og proteiner spiller også en rolle.

Derfor skal man justere kosten og om nødvendigt ty til kosttilskud. Lægen kan vejlede dig i retning af passende ernæring, afhængigt af tilfældet.

Læge skriver en recept
Mangel på nogle vigtige næringsstoffer fører også til overdrevet hårtab. Derfor skal du justere kosten og om nødvendigt ty til kosttilskud.

Minoxidil

Brugen af lotioner som minoxidil, der virker direkte på hårsækken, er med til at stimulere hårvæksten. Der er ingen dokumentation for dette produkts effektivitet mod problemer som telogent effluvium. Det er dog godt tolereret og har bemærkelsesværdige fordele mod hårsygdomme.

Melatonin

Oral melatonin er nyttig. Faktisk er det effektivt til at regulere søvncyklussen, virker som en antioxidant og regulerer hårcyklussen ved at virke på hårvæksten i lave doser.

Platelet-rich plasma (PRP)

Nyere undersøgelser, som f.eks. en offentliggjort i International Journal of Trichology, viser fordelene ved en innovativ behandling af hårtabssygdomme: Platelet-rich plasma (PRP). Der er kun få beviser for, at den er effektiv i forbindelse med telogent effluvium, men resultaterne er lovende.

Behandlingen, der er forbeholdt tilfælde, hvor andre behandlingsmuligheder ikke virker, består i at udtage patientens blod. Prøven behandles derefter i en centrifuge for at adskille blodpladerne fra de naturlige vækstfaktorer.

Efterfølgende påfører specialisterne det på hovedbunden ved hjælp af mikroinjektioner for at stimulere hårvæksten. Proceduren tager kun 45 minutter og er ikke invasiv.

Telogent effluvium: Hvad skal man være klar over?

Generelt set taber vi alle hår hver dag (ca. 100 hår). Hårtab kan dog være unormalt i tilfælde af traumer, stressepisoder eller ernæringsmangel. Det er vigtigt at afgøre, om der er tale om telogent effluvium for at kunne gå videre med den rette behandling.

Det kan interessere dig ...
Hårtab i barndommen: Årsager og typer
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hårtab i barndommen: Årsager og typer

Hårtab i barndommen er en sygdom, som producerer ekstremt tab af håret. For at kunne behandle problemet tidligt er det vigtigt at afgøre typen af a...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Malkud, S. (2015). Telogen Effluvium: A Review. JOURNAL OF CLINICAL AND DIAGNOSTIC RESEARCH. https://doi.org/10.7860/jcdr/2015/15219.6492
 • Rebora A. Telogen effluvium: a comprehensive review. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2019;12:583‐590. Published 2019 Aug 21. doi:10.2147/CCID.S200471
 • Harvard Health Publishing. (April, 2019). Telogen Effluvium. Harvard University.
  Available in https://www.health.harvard.edu/a_to_z/telogen-effluvium-a-to-z
 • Gizlenti, S., & Ekmekci, T. R. (2013). The changes in the hair cycle during gestation and the post-partum period. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, 28(7), 878–881. https://doi.org/10.1111/jdv.12188
 • McDonald KA, Shelley AJ, Colantonio S, Beecker J. Hair pull test: Evidence-based update and revision of guidelines. J Am Acad Dermatol. 2017;76(3):472‐477. doi:10.1016/j.jaad.2016.10.002
 • Jain N, Doshi B, Khopkar U. Trichoscopy in alopecias: diagnosis simplified. Int J Trichology. 2013;5(4):170‐178. doi:10.4103/0974-7753.130385
 • Almohanna HM, Ahmed AA, Tsatalis JP, Tosti A. The Role of Vitamins and Minerals in Hair Loss: A Review. Dermatol Ther (Heidelb). 2019;9(1):51‐70. doi:10.1007/s13555-018-0278-6
 • Suchonwanit P, Thammarucha S, Leerunyakul K. Minoxidil and its use in hair disorders: a review [published correction appears in Drug Des Devel Ther. 2020 Feb 10;14:575]. Drug Des Devel Ther. 2019;13:2777‐2786. Published 2019 Aug 9. doi:10.2147/DDDT.S214907
 • Fischer TW, Slominski A, Tobin DJ, Paus R. Melatonin and the hair follicle. J Pineal Res. 2008;44(1):1‐15. doi:10.1111/j.1600-079X.2007.00512.x
 • Verma K, Tegta GR, Verma G, Gupta M, Negi A, Sharma R. A study to compare the efficacy of platelet-rich plasma and minoxidil therapy for the treatment of androgenetic alopecia. Int J Trichol 2019;11:68-79

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.