Ændringer i øjenlågets stilling

Der findes forskellige typer af fejlstilling af øjenlåget. Næsten alle er en følge af aldring og kræver kirurgisk behandling.
Ændringer i øjenlågets stilling
Mariel Mendoza

Skrevet og kontrolleret af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 30 marts, 2023

Fejlstilling af øjenlågene er betegnelsen for ændringer i øjenlågets stilling, både de øvre og nedre. Disse unormale stillinger kan skyldes forskellige årsager, men den mest almindelige er slap hud og derefter alderdom.

Det er ofte fremherskende hos ældre voksne. I denne aldersgruppe varierer prævalensen fra 10 % til 17 %.

De påvirker ansigtsharmoniseringen og skaber i nogle tilfælde synsproblemer. Symptomerne på denne ændring i øjenlågets stilling afhænger af hver type. Der er beskrevet fem varianter:

 1. Ektropion.
 2. Entropion.
 3. Ptose.
 4. Dermatochalasis.
 5. Retraktion.

Øjenlågets stilling, når den er korrekt

Øjenlågene beskytter øjeæblet. De er ansvarlige for smøring ved at blinke.

Tårerne produceres i tårekirtlerne, der er placeret over øjets indre kant. Denne væske smører, renser og beskytter øjnene.

Under normale forhold har det nederste øjenlåg en fri kant, der hviler på øjenæblets overflade i hele sin længde. Dette giver tilstrækkelig kontakt med tåresækken og giver øjenvipperne mulighed for at have en fremadrettet retning uden at støde på øjeæblet.

Det nederste øjenlågs frie kant holdes på den midterste tredjedel af øjeæblet uden at blotlægge senehinden eller dække hornhinden (det er lige mellem hornhinden og senehinden). Til gengæld dækker den frie kant af det øvre øjenlåg to millimeter af hornhinden.

Nærbillede af et øje

1. Ektropion

I denne tilstand er den frie kant af det nedre øjenlåg udadvendt, hvilket ofte blotlægger øjenlågets hud og slimhinde. Eksponering af slimhinden kan forårsage øjenirritation og keratinisering.

Der er konjunktival rødme, fornemmelse af fremmedlegeme, overdreven tåreflåd, og det prædisponerer for infektioner på øjets overflade. Hovedårsagen er tab af vævets elasticitet (hudens slaphed) som følge af aldring.

Den kan også opstå ved lammelse af ansigtsnerven, ar efter traumer eller tidligere operationer. Det kan være en følge af kunstige tårer, der anvendes til behandling af grøn stær, overdreven solpåvirkning og okulære tumorer.

Den indledende behandling er brug af kunstige tårer, men den endelige behandling er kirurgisk.

2. Entropion

Ved disse fejlstillinger vender den frie kant af det nedre øjenlåg indad. Øjenlågshuden og øjenvipperne kommer således i direkte kontakt med hornhinden og kan kun bringes tilbage til deres oprindelige position, når øjet er tæt lukket.

Øjenvippernes kontakt med hornhinden kan give anledning til alt fra intraokulære infektioner til hornhindeafskrabninger eller sår.

Årsagerne er forskellige og omfatter bl.a. følgende:

 • Hudsygdomme, der fører til slaphed.
 • Hudsvaghed på grund af alder.
 • Traumer, der har forårsaget arvævsdannelse.
 • Lammelse af ansigtsnerven.
 • Muskelsvaghed.
 • Defekter i hornhinden.
 • Tidligere operationer.
 • Øjeninfektion.

Symptomerne ligner ektropion (epiphora, sløret syn, rødt øje, fornemmelse af fremmedlegeme), men er i højere grad forbundet med nedsat synsfelt, og den er mere aggressiv, fordi den har direkte kontakt med hornhinden. Det behandles kirurgisk.

I nogle tilfælde kan det lindres med specielle øjendråber. Botox-injektioner anvendes også.

3. Ptose

Ptose henviser til, at det øverste øjenlåg sænkes eller hænger ned under sin normale position. Den er defineret ved en asymmetri på mere end 2 millimeter mellem begge øjenåbninger eller en nedsænkning af det øvre øjenlåg på mere end 2 millimeter over øjeæblet.

Klinisk set er det vigtigste symptom ved denne type  fejlstilling, at det er umuligt at opretholde en passende åbning af øjet. Som følge heraf påvirkes synsfeltet også.

Den kan være medfødt eller erhvervet. I førstnævnte tilfælde er der tale om lax øjenlågssyndrom. Den erhvervede kan skyldes slaphed i huden, øjenlågsødem, tumorer i orbita eller problemer med den okulære muskulatur, f.eks. myasthenia gravis eller essentiel blefarospasme.

Behandlingen er kun kirurgisk og kræver indgreb i øjenmusklerne.

4. Dermatochalasis ændrer øjenlågets stilling

Blandt de forskellige problemer, der påvirker øjenlågets stilling, har vi dermatochalasis. Det er en redundans og slaphed i øjenlågshuden, overvejende i det øvre øjenlåg, med en ophobning af rynker og fedtvævsposer.

Det manifesterer sig som en udbuling af det øvre øjenlåg eller tilstedeværelsen af flere små poser i det nedre øjenlåg. Der kan forekomme ændringer i synsfeltet på grund af obstruktion.

De fleste syge er ældre (over 60 år). Der kan dog også være en genetisk komponent, som det er tilfældet med slappe øjenlåg.

Løsningen er kirurgisk ved blefaroplastik. Fedtposerne fjernes, og det overskydende væv fjernes.

Kvinde gøres klar til at gennemgå øjenoperation grundet øjenlågets stilling

5. Retraktion

Dette er simpelthen en unormal høj position af det øvre øjenlåg eller lav position af det nedre øjenlåg. Således er øjeæblet ikke dækket korrekt og udsættes for eksterne agenser.

De kliniske manifestationer vil afhænge af, hvilken agent der kommer i kontakt med øjet. Ud over den æstetiske ændring i ansigtets harmonisering. Der er normalt tilbagevendende øjeninfektioner og sløret syn.

Årsagerne er varierende og omfatter følgende:

 • Tumorer (teratomer).
 • Høj grad af nærsynethed.
 • Skjoldbruskkirtelsygdom.
 • Slappe væv.
 • Ændring i størrelsen af orbitalknoglerne.

Behandlingen er kun kirurgisk.

Ændringer i øjenlågets stilling og kirurgi

Da årsagerne er så forskellige og overvejende forbundet med aldring, kan ændringer i øjenlågets stilling ikke forebygges, men de kan behandles tidligt. Derfor er det vigtigt, at man i tilfælde af mistænkelige symptomer går til en øjenlæge.

Diagnosen er enkel og stilles ved hjælp af en øjenundersøgelse. Dens endelige behandling er kirurgisk.

Den udføres med repositioneringskirurgi eller anatomisk og funktionel rekonstruktion af øjenlåget. Den kan udføres udvendigt (gennem huden) eller indvendigt (gennem bindehinden). Denne operation kræver ikke hospitalsindlæggelse og giver få komplikationer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • An, S. H., Jin, S. W., Kwon, Y. H., Ryu, W. Y., Jeong, W. J., & Ahn, H. B. (2016). Effects of upper lid blepharoplasty on visual quality in patients with lash ptosis and dermatochalasis. International Journal of Ophthalmology9(9), 1320.
 • Batista Peña, M., Rojas Rondón, I., Arzuaga Hernández, E., & Guzmán Martínez, M. D. L. (2019). Síndrome de párpado laxo. Revista Cubana de Oftalmología32(4).
 • Bergstrom, R., & Czyz, C. N. (2022). Entropion eyelid reconstruction. In StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing.
 • Hakim, F., & Phelps, P. O. (2020). Entropion and ectropion. Disease-a-Month66(10), 101039.
 • Pellerano, F., Guillermo, E., Garrido, G., & Berges, P. (2017). Congenital orbital teratoma. Ocular oncology and pathology3(1), 11-16.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.