Aerofagi: Symptomer og karaktertræk

Aerofagi er en fordøjelseslidelse, som kommer af at sluge for meget luft, mens man spiser. Symptomerne er relativt gængse hos børn, hvilket er grunden til, at lidelsen typisk er forbundet med kolik hos spædbørn.
Aerofagi: Symptomer og karaktertræk

Sidste ændring: 21 december, 2022

Symptomer på aerofagi er resultatet af overdrevet indtag af luft i fordøjelseskanalen, især under måltider. Begrebet betyder “at sluge luft”. Det er en mindre fordøjelseslidelse. Det producerer dog ofte meget ubehag.

Det er, faktisk, ofte ansvarligt for øvre frigivning af luft, som er gængst kendt som at bøvse. Det er dog vigtigt ikke at forveksle det med gastroøsofageal reflukssygdom, som har lignende symptomer.

Aerofagi kan forværres ved tilstedeværelse af andre fordøjelsesproblemer, såsom dyspepsi eller hævelse af maven. Hos børn, er aerofagi relativt gængst og er typisk forbundet med kolik hos spædbørn.

Årsagerne til aerofagi

Normalt, er aerofagi en konsekvens af en forkert kost. Det er som regel relateret til overdrevet indtag af sodavand, sukkerholdige drikkevarer og andre fødevarer såsom slik, brødcroutoner og tyggegummi.

Det kan endda stamme fra dårlige spisevaner under måltiderne, såsom at spise for hurtigt. Dette skyldes, at det fremmer indtag af en stor mængde luft i fordøjelseskanalen.

Det kan også stamme fra angstproblemer, såsom stress. Fra et patologisk synspunkt, er det gængst hos personer, som ikke koordinerer funktionerne af at synke og trække vejret ordentligt. Dette er typisk hos personer med angst.

Symptomer på aerofagi

Kvinde oplever aerofagi

Aerofagi manifesterer sig gennem en følelse af tyngde i maven, en følelse af oppustethed og andre problemer med fordøjelsen. Vi lindrer ubehag i fordøjelseskanalen ved at prutte og bøvse.

Symptomerne på aerofalgi inkluderer:

 • Udspiling af mavenDette er resultatet af trykket fra luften. Overskydende luft får maven til at spile sig op. Det er dog nemt at forveksle dette med andre symptomer.
 • Smerte i maven: Nogle gange, bevæger smerten sig til den nederste del af brystbenet ved at presse luften både til maven og til hjertet. Det er derefter muligt at forveksle smerten med en anden, som forårsager hjertekramper (koronar hjertesygdom).
 • Lyde fra maven: Nogle lidelser producerer symptomer, der minder om symptomerne på aerofalgi. Det er tilfældet med luft, som fører til lyde fra maven.
 • At bøvse og at have prutter, der ikke lugter.

Du er måske også interesseret i at læse: Sig farvel til luft i maven med disse øvelser

Diagnose af aerofagi

Professionelle stiller en diagnose, når man bøvser så meget, at det bliver generende, og det sker flere gange om ugen. De tjekker også mængden af luft, der bliver fordøjet.

Den grundlæggende del af diagnosen er at udelukke organiske patologier, såsom sygdomme i den øvre fordøjelseskanal, malabsorption af kulhydrater i tarmene, bakteriel overvækst og ændringer i tarmenes kvalitet, blandt andet.

Forebyggelse

Du bør opretholde en passende kost for at undgå aerofagi. Tyg også langsomt og undgå bestemte fødevarer, som kan føre til irritation, såsom sodavand, slik og tyggegummi, blandt andre.

Hvis hævelsen er på grund af stress, så prøv at lindre din angst ved at følge en passende behandling og mindske det med regelmæssig motion og afslappende aktiviteter. Symptomerne på aerofagi forsvinder som regel spontant, når du behandler årsagerne, der er ansvarlige for lidelsen.

Behandling

Forskellige typer te til at behandle aerofagi

Som det sidste, er det vigtig tat understrege, at behandlingen vil inkludere en række forbehold, man bør overveje:

 • Tyg ordentligt og gør det langsomt. Mange personer spiser for meget, for dårligt eller for hurtigt. Dette fører til vægtøgning og problemer med dårlig fordøjelse. En af de ting, man kan gøre, for at undgå og behandle aerofagi, er at spise og tygge maden langsomt.
 • Undgå tunge måltider. En sund kost hjælper med at forebygge aerofagi. Du bør ikke spise tunge måltider og bør tilpasse dit indtag af ekstremt krydrede fødevarer og sodavand.
 • Slap af. Nogle personer har nerverne i maven. Hvis det er tilfældet med dig, så find en måde at frigive stress på. Det vil få dig til at få et sundere liv generelt. For at gøre det, skal du begynde at motionere regelmæssigt og spise mere frugt, fisk og grøntsager.
 • Drik kamillete og andre naturlige typer te. Bestemte naturlige ingredienser er glimrende til at lindre nogle af symptomerne på aerofagi. Kamille er det perfekte naturlige middel, som vi kan behandle og lindre overskydende luft i maven på.
 • Drik masser af vand. Dette vil holde dig bedre hydreret. Når du drikker mere vand, så mindsker du også dit indtag af sodavand – de er helt sikkert forbudte varer!
 • Som det sidste, kan massage af maven hjælpe dig med at lindre nogle af symptomerne på lidelser i fordøjelsessystemet.
Det kan interessere dig ...
Lav disse øvelser for at slippe naturligt af med luft i maven
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Lav disse øvelser for at slippe naturligt af med luft i maven

Vil du gerne lære at slippe naturligt af med luft i maven ? Her er nogle praktiske øvelser, du kan prøve næste gang det sker.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • López Higueras, A. (2012). Protocolo diagnóstico de la aerofagia. Medicine. https://doi.org/10.1016/S0304-5412(12)70259-7

 • Velasco Benítez, C. A. (2013). AEROFAGIA, DOLOR ABDOMINAL RELACIONADO A DESÓRDENES GASTROINTESTINALES FUNCIONALES Y ESTREÑIMIENTO FUNCIONAL EN NIÑOS. Revista Gastrohnup.

 • Colaboración Cochrane. (2001). Efectividad del tratamiento en el cólico del lactante: revisión sistemática. Revista Pediatría de Atención Primaria.


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.