7 aktiveringsøvelser for sengeliggende personer

Lad ikke en fysisk tilstand forværre skaden. En måde at forebygge dette på er ved at udforske og udføre aktiveringsøvelser for sengeliggende personer.
7 aktiveringsøvelser for sengeliggende personer
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 04 oktober, 2022

Hvis du kender nogen, der er sengeliggende, ved du sikkert allerede, at dette ikke nødvendigvis er en permanent tilstand. Der kan være mange årsager til denne situation, og hver enkelt har sine egne omstændigheder og begrænsninger, som man skal tage stilling til. Aktiveringsøvelser for sengeliggende personer styrker deres muskler og forhindrer atrofi.

Disse patienter har mange forskellige behov, som skal opfyldes, herunder åndelige, mentale og fysiske behov. De kan have lidt af en eller flere alvorlige skader eller have gennemgået en større operation. Fysisk aktivitet og korrekt hygiejne bliver derfor de bedste allierede for at kunne komme sig ordentligt.

Når vi taler om aktiveringsøvelser, henviser vi til dem, der søger at stimulere de områder af kroppen, der skal styrkes, så en sengeliggende person ikke lider under følgerne af immobilitet. Hovedformålet er at forbedre deres reaktioner på enhver stimulus.

Dette har intet at gøre med muskeludvikling, men handler i stedet om at undgå og forebygge større helbredsproblemer. I denne artikel inviterer vi dig til at udforske vigtigheden af disse aktiviteter, så du kan hjælpe dem, der har brug for dem, eller selv udføre dem.

Vigtigheden af aktiveringsøvelser for sengeliggende personer

Målet er at udføre bevægelser af led og muskler. For sengeliggende personer er der stigende begrænsninger med hensyn til motion. Hvis de forbliver immobile i for lang tid, kan de opleve komplikationer som blodpropper, svaghed og træthed, ledstivhed og endda depression.

Derfor er det vigtigt for sengeliggende personer at udføre aktiveringsøvelser. Selv om de er enkle og lette, er de med til at forebygge skader som f.eks. liggesår eller tryksår. Disse har en tendens til at opstå på hælene, halebenet, hofterne og anklerne.

Hvis du formår at holde en sengeliggende persons krop aktiv, vil du også fremme den samtidige aktivering af deres sind.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Motion og hjertesygdom: Hvad skal du tage hensyn til?

Nogle aktiveringsøvelser for sengeliggende personer

Målet er, at patientens krop forbliver aktiv, og at dette gavner kontinuiteten i behandlingen. Hvis de ikke udfører øvelserne, er det sandsynligt, at de vil få andre skader, som vil tilføje flere problemer på deres vej til helbredelse.

Disse bevægelser skiller sig alle ud, fordi de er meget enkle at udføre. Nøglen er at starte dem langsomt med højst 5 gentagelser hver.

Patient ligger i en hospitalsseng

Nogle sengeliggende patienter skal starte fysisk genoptræning på hospitalet. Derefter fortsætter de den derhjemme.

1. Ankelbøjninger

Du kan hjælpe med dette, hvis personen sidder eller ligger på ryggen. Idéen er, at du hjælper personen med at bøje foden, så tæerne vender mod loftet. Denne bevægelse er så enkel, at du kan kombinere den med andre bevægelser, f.eks. ved at løfte benet samtidig.

2. Bevæg tæerne

Målet er, at du hjælper personen i hver bevægelse, men måske er dette en af de bevægelser, der kræver mindst støtte. Følg blot disse anvisninger.

Øvelsen består i at bøje hver af tæerne, strække dem bagud og derefter fremad. Hvis den sengeliggende person ikke kan høre dig, kan du gøre dette for vedkommende.

3. Drej anklen

Personen kan ligge ned eller sidde op med strakte ben. Du starter med at løfte benet lidt og sætter gang i en rotation af hver af anklerne fra højre til venstre, så du tegner en cirkel med dem i urets retning.

Du kan derefter gentage dette i den modsatte retning ca. fire gange i hver retning. Hvis det er muligt, kan du udføre bevægelsen med begge ankler på samme tid eller starte med den ene og derefter tage med den anden.

4. Skulderløft

Dette er en glimrende øvelse til at træne siddende. Personen starter med at løfte skuldrene og forsøger at bringe dem op på samme niveau som ørerne.

Rækkevidden af denne bevægelse er ofte begrænset. Derfor er det bedst, at når du løfter skuldrene, kan du holde dem i et par sekunder i den position, før du vender tilbage til udgangspositionen.

Her træner patienten trapezius-musklerne, som er muskler, der optager et område fra nakken, den øvre del af ryggen og op til skuldrene.

5. Benløft

Hensigten med denne bevægelse er, at du kan tage et af patientens ben og løfte det lidt opad, meget forsigtigt. Når benet når personens højdegrænse, roterer du med anklen ca. tre gange.

Derefter skal du forsigtigt føre benet tilbage. Gentag dette med den anden side. Det anbefales kraftigt at gøre dette siddende eller liggende. Begge muligheder er lige gode.

6. Armskub og håndledsrotationer

I siddende stilling eller liggende på sengen er dette en af de grundlæggende øvelser for sengeliggende personer. For at udføre den skal de strække begge arme ud og lade som om, at de skubber noget væk fra kroppen.

Efter at have gjort dette tre gange skal den sengeliggende person stoppe og begynde at rotere begge håndled i hænderne. Dette kan gøres samtidig eller en ad gangen.

Denne drejning bør udvikles i begge retninger – først til højre, derefter til venstre eller omvendt.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Fire udstrækningsøvelser der retter dårlig kropsholdning

7. Drej hovedet og nakken

De skal begynde at dreje hovedet fra den ene side til den anden. Hvis du hjælper dem, skal du gøre dette forsigtigt. Idéen er, at du skal kunne mærke en let frigørelse af spændinger og et blidt stræk.

Disse side-til-side-bevægelser bør suppleres med nakkerulninger. Ideelt set skal personen føle sig tryg ved at gøre dette siddende. Med passende støtte kan det dog også udføres, mens personen ligger ned.

Mand laver aktiveringsøvelser for sengeliggende

Personer med visse bevægelsesbegrænsninger kan lave disse øvelser med større eller mindre selvstændighed.

Tips til at udføre aktiveringsøvelser for sengeliggende personer med selvtillid

Husk, at patientens behandlende læge skal godkende hver af disse aktiveringsøvelser.

Du skal tage hensyn til, at den sengeliggende person skal have spist et godt stykke tid, før aktiviteterne påbegyndes. Ellers er det til fare for deres helbred, da de er mere tilbøjelige til at føle sig trætte efter at have spist og måske endda kaste op.

Du skal også vælge det tidspunkt på dagen, hvor personen føler sig mest motiveret og fuld af energi til at udføre disse øvelser.

Samtidig skal du være meget opmærksom på alle tegn, som personen viser under bevægelserne, især hvis der er tale om en person, der ikke kan kommunikere. Dette vil indikere, om det er hensigtsmæssigt, at du fortsætter eller stopper.

Vær omhyggelig med udførelsen af disse øvelser, med antallet af gentagelser og med hviletiden mellem dem.

Det vigtigste er, at den sengeliggende patient kan mærke, at hans eller hendes krop får mere bevægelighed og styrke. Efterhånden bør han/hun kunne mærke en vis forbedring, selv om han/hun er sengeliggende.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Cáceres P. Diseño y validación de un instrumento fisioterapéutico para la prescripción del ejercicio físico basada en parámetros nutricionales en pacientes adultos en unidad de cuidado intensivo. Corporación Universitaria Iberoamericana: Colombia; 20212.
  • Reina R, Sanz D. Actividades físicas y deportes adaptados a personas con discapacidad. Primera edición. España: Editorial Paidotribo; 2021.
  • Vegas, Omar Garcés, Luis Iván Reyes Villagómez, and Felipe Navas Peña. “Conjunto de ejercicios físicos para fortalecer el aparato osteomioarticular de los miembros inferiores en el adulto mayor.” Lecturas: Educación física y deportes 162 (2011): 2-6.
  • Luz Mirian, Esparza Leyva, Mora Vera Isabel, and Mejías Pupo Marbelis. “Conocimiento sobre el manejo preventivo y clínico de las úlceras por presión en cuidadores y familiares.” 1er Simposio para el desarrollo de las Especialidades de Enfermería. 2022.
  • Allen L, Kisner C. Ejercicio terapéutico. Primera edición. España: Editorial Paidotribo; 2005.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.