13 anbefalede fysiske og respiratoriske øvelser for personer med KOL

Regelmæssig fysisk træning og åndedrætsøvelser er godt for alle, men især for mennesker med KOL. I dette tilfælde er det bedst at gøre det til en daglig rutine.
13 anbefalede fysiske og respiratoriske øvelser for personer med KOL
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 06 juni, 2023

Fysisk inaktivitet er uhensigtsmæssig for KOL-patienter. Derfor anbefales visse tilpassede øvelser for personer med KOL. Faktisk er de en grundlæggende del af behandlingen. Derimod kan en stillesiddende livsstil forværre tilstanden.

Formålet med fysisk aktivitet hos KOL-patienter er at holde brystmusklerne aktive. Det gør det muligt for dem at modtage mere ilt og dermed trække vejret mindre.

Nogle KOL-patienter mener, at det er bedst at hvile sig, da motion let trætter dem. Det er imidlertid ikke sandt, som du vil se nedenstående.

Hvad er KOL?

KOL er en forkortelse for kronisk obstruktiv lungesygdom. Den er karakteriseret ved manglende fri luftstrøm i lungerne, hvilket gør det vanskeligt at trække vejret og fører til hoste, hvæsende vejrtrækning og lejlighedsvis slim- eller sputumproduktion.

Patienter med KOL har en øget risiko for at udvikle hjerteproblemer, lungekræft og andre tilknyttede sygdomme. Som navnet antyder, er denne tilstand kronisk og har ingen kendt helbredelse.

Sygdommen er også progressiv. Med god behandling er det dog muligt at bevare livskvaliteten og bremse udviklingen af tilstanden. Fysiske øvelser og åndedrætsøvelser bør være en vigtig del af livet for KOL-patienter.

Symptomerne på KOL

Kronisk obstruktiv lungesygdom er et konglomerat af luftvejssygdomme, der nedsætter luftstrømmen i lungerne. Den består af astma, kronisk bronkitis og lungeemfysem, så symptomerne er meget varierede. De mest relevante omfatter dog bl.a:

 • Åndedrætsbesvær.
 • Tør eller flegmatisk hoste.
 • Hvæsende vejrtrækning eller unormale åndedrætslyde.
 • Vanskeligheder med at indånde luft.
 • Hyppige luftvejsinfektioner.

Øvelser for personer med KOL

På grund af deres tilstand kan og bør KOL-patienter ikke udføre visse former for motion. Det er bedst at konsultere en læge, før man begynder på en træningsplan. Nogle af de mest anbefalede omfatter dog følgende:

En mand måler sin vejrtrækning

1. Udstrækning

Udstrækning giver fleksibilitet, elasticitet og afslapning. De bør udføres langsomt, gradvist og i højst 10 minutter.

For at udføre armstrækninger skal du følge disse trin:

 1. Løft din højre arm over albuen med venstre hånd.
 2. Træk forsigtigt albuen mod venstre skulder.
 3. Hold hovedet vendt mod den modsatte (højre) side.
 4. Gentag med den anden arm.

For at udføre benstrækninger anvender du følgende vejledning:

 1. Rejs dig op.
 2. Bøj dit venstre ben bagud, og tag fat i anklen med venstre hånd.
 3. Hold den anden arm lænet mod væggen for ikke at miste balancen.
 4. Gentag med det andet ben.

2. Øvelser for personer med KOL: Gåture

Gåture er en god mulighed for KOL-patienter. Det mest tilrådelige er at gøre det hver dag og starte med en let gåtur på 10 minutter.

Hver uge kan du øge tiden, indtil du når op på 20 eller 30 minutter om dagen. Det kan praktiseres udendørs, indendørs og endda i hjemmet.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Otte farlige myter om rygning som alle bør kende til

3. Gå op ad trapper

Du bør ikke gå glip af muligheden for at gå op ad trapper, da det er en fremragende motionsform. Den bedste måde at gøre det på er at holde fast i gelænderet, puste vejret ud, når du går op ad et trin, og trække vejret ind, når du går ned. Dette er en meget komplet aktivitet for KOL-patienter.

4. Armbøjninger og blid vægtløftning

Når det gælder blid vægtløftning, anbefales håndvægte. En liter mælk eller et elastikbånd er også nyttigt. Hold armene på hver side af kroppen og tag en vægt i hver hånd.

Armbøjninger er også en god aktivitet. Bøj dine arme og før dem mod brystet. Træk vejret ind i begyndelsen af bevægelsen og ud i slutningen. Vend derefter tilbage til udgangspositionen, og gentag 10 gange.

5. Øvelser for personer med KOL: Knæudstrækning

I henhold til anbefalingerne fra Mexicansk forening for gerontologi og geriatri, er det tilrådeligt at strække knæene gentagne gange hos patienter med KOL. Der er flere øvelser til dette.

Først kan personen sidde på en stol med ret ryg. Derefter indåndes, og mens man forsigtigt løfter det højre ben med strakt knæ.

Det skal være helt strakt og holdes så lige som muligt, mens man udånder. Derefter indånder man igen og sænker langsomt benet, indtil foden rører gulvet. Du kan også lægge lidt vægt på hvert ben. Gentag 10 til 15 gange.

6. Lægløft

Lægløft er en anden af de mest anbefalede øvelser til KOL-patienter. Du skal blot stå med en stol foran dig i en afstand af ca. 15 cm.

Spred benene fra hinanden, indånd ind og stå på tæerne, mens du langsomt udånder. Hold stillingen i ca. 10 sekunder, og sænk derefter hælene, mens du indånder igen. Lav ideelt set 2 sæt med 10 gentagelser.

7. Vejrtrækning med sammenknebne læber

Åndedrætsøvelser er også vigtige for KOL-patienter. I dette tilfælde bør følgende udføres:

 1. Slap af i musklerne i skuldre og nakke.
 2. Træk vejret ind gennem næsen i 2 sekunder. Din mund skal være lukket.
 3. Knib læberne sammen, og udånd i 4 sekunder.
 4. Gentag ca. 5 gange, eller indtil du føler ubehag.

8. Diafragmatisk åndedræt

Til denne øvelse er det nødvendigt at ligge på ryggen med knæene bøjet mod brystet. Den ene hånd skal placeres på maven og den anden på brystet.

Derefter skal du trække vejret dybt ind gennem næsen og tælle til 3, mens du forsøger at lade luften nå ned til maven. Maven skal hæve sig lidt, men brystet skal forblive samme sted. Spænd derefter mavemusklerne, mens du tæller til 6 med mere eller mindre sammenknebne læber.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 3 øvelser til at styrke hoftebøjerne

9. Kraftig hoste

Dette er en anden åndedrætsøvelse, der anbefales stærkt til KOL-patienter. Den hjælper med at uddrive overskydende slim effektivt og uden at generere megen træthed.

Personen skal sidde i en behagelig stilling og indånde luft gennem munden med større intensitet end normalt. Aktivér derefter mavemusklerne og uddriv luften i 3 kraftige udåndinger, mens du laver lyden “ha, ha, ha”.

10. Tai Chi

Tai Chi er en fremragende øvelse, ikke kun for KOL-patienter, men for alle i almindelighed. Den indeholder blid aktivitet for hjerte og lunger, samtidig med at den hjælper med at styrke musklerne. Den afhjælper også stress og fremmer afslapning.

11. Øvelser for personer med KOL: Benløft

En anden fysisk øvelse, der anbefales til KOL-patienter, er benløft. Indsatsen er dog minimal, så den hjælper blot til at forbedre symptomerne og den generelle fysiske tilstand. For at udføre den korrekt skal følgende trin følges:

 1. Sid på en stol med ret ryg og spredte fødder.
 2. Løft det ene ben med bøjet knæ, så det går mod skulderen.
 3. Udånd ud, mens benet løftes, og hold det i mindst 10 sekunder.
 4. Træk vejret ind, mens benet sænkes.
 5. Gentag så mange gange som nødvendigt.

12. Albuedrejninger

Albuedrejninger er ideelle for personer med KOL, da de hjælper til at udvide brystkassen lettere. Desuden er det muligt at udføre øvelsen stående eller siddende, afhængigt af den særlige tilstand.

For at udføre den skal du blot placere dine hænder på dine skuldre (på samme side), så dine albuer vender udad. Derefter skal man lave cirkelbevægelser, der skal udføres langsomt, idet man udånder i begyndelsen af cirklen og indånder i slutningen.

13. Vejrtrækning med albuerne

En meget effektiv vejrtrækningsøvelse er metoden med at trække vejret og bevæge albuerne. Det er en øvelse, der ud over at udvide brystkassen forbedrer luftstrømmen i lungerne hos personer med KOL.

Det eneste, du skal gøre, er at sidde på en stol, bøje albuerne og hæve dem til skulderhøjde. Samtidig skal fingerspidserne på begge dine hænder være i kontakt med brystet.

Når den foregående stilling er indtaget, skal begge albuer presses bagud, og hænderne skal adskilles, mens du udånder. Pres derefter begge albuer fremad og bring fingerspidserne tættere sammen, mens du indånder. Idéen er at gentage øvelsen så mange gange, som du finder det nødvendigt.

Andre anbefalinger til KOL-patienter

Selv om øvelser forbedrer den fysiske tilstand hos personer med KOL, skal udførelsen heraf kombineres med livsstilsændringer for at opnå bedre resultater. I den forstand er der flere anbefalinger, som disse personer bør følge for at forbedre deres tilstand, hvoraf følgende skiller sig ud:

 • Du må ikke ryge.
 • Sov godt.
 • Tag eventuel ordineret medicin.
 • Følg en sund kost.
 • Tab dig om nødvendigt.
 • Undgå udløsende faktorer.
 • Gennemfør kardiopulmonal rehabilitering.
 • Oprethold fysisk aktivitet.

Fordelene ved livsstilsændringer og øvelser for personer med KOL

KOL-patienter opnår store fordele ved fysiske og respiratoriske øvelser. Generelt set forbedrer det hjertets og det kardiovaskulære systems funktion samt blodtrykket og symptomerne på sygdommen.

Nogle af de andre specifikke fordele er, at det forbedrer den måde, kroppen bruger og håndterer ilt på, øger energien, hjælper med at opretholde en sund vægt og øger muskelstyrken og præstationsevnen.

Det er bedst at gøre alting gradvist, mens man bærer behageligt tøj og lukkede sko. Det anbefales også at registrere tiden eller antallet af gange, du kan udføre øvelsen, indtil du mærker en let åndenød.

Du bør altid hvile et par minutter mellem sættene. Det er bedst at øge intensiteten hver uge, ikke hver dag.

Desuden er det en god idé at inddrage dans som en del af din regelmæssige motion. Du kan også lave aktiviteter som skøjteløb eller roning.

Personer motionerer i en park

Vær konsekvent med disse øvelser for personer med KOL

Hvis dine KOL-symptomer øges efter et par dage med øvelser, er det bedst at holde en fridag. Hvis du oplever svimmelhed, åndenød, hurtig hjerterytme eller forvirring, skal du sørge for at opsøge en læge.

KOL-patienter bør gøre fysiske øvelser og åndedrætsøvelser til en rutinemæssig praksis. Det er ikke tilrådeligt kun at lave dem en gang imellem, da dette reducerer effektiviteten og endda kan medføre visse risici.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Holland A, Hill C, Jones A, McDonald C. Ejercicios respiratorios para la enfermedad pulmonar obstructiva crónica. Cochrane Database of Systematic Reviews 2012 Issue 10. Art. No.: CD008250. DOI: 10.1002/14651858.CD008250
 • Priego Jiménez, Susana, Torrijos Laín, Teresa, & Carrascosa Martínez, A. Guía de Rehabilitación respiratoria en pacientes con EPOC.
 • Montejo, Yeny Marlies Traba, and Wilson Alberto Mora León. “Los ejercicios físicos terapéuticos y su influencia en pacientes con enfermedad pulmonar obstructiva crónica. Orientaciones metodológicas.” Opuntia Brava 10.4 (2018): 116-123.
 • Salinas, Ruth, and Liliam Herrera. “Evolución clínica del estadio cero de epoc en pacientes tabaquistas con intervenciones médicas no farmacológicas.” Crea Ciencia Revista Científica 12.1 (2018): 3-18.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.