Anvendelse af blod fra raske coronapatienter til behandling

21. maj 2020
Blod fra raske coronapatienter kan være nyttigt til at kunne overføre antistofferne til en anden person, der er syg med virussen. Hvad ved vi indtil videre? Find ud af mere i denne artikel.

Forskere studerer på nuværende tidspunkt anvendelse af blod fra raske coronapatienter som en mulig behandlingsform.

Coronavirussen har skabt en pandemi, som på nuværende tidspunkt ryster hele verden. Eftersom det er en ny virus, er der endnu ikke etableret en behandling og forskere har stadig ikke forstået eller opdaget alle dets karaktertræk.

Coronavira er faktisk en familie af vira. Den nye coronavirus dukkede op i byen, Wuhan, i december 2019.

Eftersom det er så ny en hændelse, er der stadig ikke nok studier til at bekræfte dette endnu. Takket være al den igangværende forskning, lærer forskere dog virussen bedre og bedre at kende for hver dagDe er i stand til at slå de største risikofaktorer fast og hvilken behandling, der virker bedst hos patienterne.

I denne artikel vil vi forklare om den seneste forskning, som forskere har udført ved at anvende blod fra raske coronapatienter. Håbet er, at de vil være i stand til at bruge dette blod hos smittede personer. Dette er en teknik, som har virket med succes ved andre sygdomme, som ikke var COVID-19.

Hvordan bruger forskere blod fra raske coronapatienter?

Forskere i laboratorie

Anvendelse af blod fra raske coronapatienter er en teknik, som læger er begyndt at bruge, men som forskere stadig udforsker. Den samme teknik er dog blevet brugt i fortiden til at behandle andre sygdomme, såsom Ebola.

Denne behandling er baseret på en mekanisme, der kaldes passiv immunitet. Når en person kommer sig over en infektion, så er dette takket være specifikke molekyler, som kæmpede mod virussen, der forårsagede infektionen. Dette er antistoffer.

Disse antistoffer cirkulerer i den persons blod og kan neutralisere virussen. Idéen er, at hvis vi introducerer disse antistoffer i en person, som på nuværende tidspunkt er smittet, så kan de hjælpe den person med at bekæmpe virussen mere effektivt.

På nuværende tidspunkt har denne teknik været anvendt i USA, visse byer i Spanien og andre steder. Det kan dog kun bruges hos patienter, som er i en kritisk tilstand. Lægerne vil derudover have brug for at vide, at den anden person har elimineret coronavirus fuldstændig fra sin krop.

Du vil måske også synes om: Hvad er en PCR-test i forbindelse med COVID-19-smitte?

Hvordan udfører forskere og læger denne teknik?

Læger tager blod fra raske coronapatienter

For at kunne bruge blod som en behandling til en person smittet med coronavirus, skal forskellige krav mødes. For det første, som vi har nævnt ovenfor, er det essentielt at tjekke, at den anden person har elimineret virussen fra sin krop.

For at tjekke dette udfører læger en test, der hedder PCR. Personen, der giver blod, må ligeledes heller ikke vise nogen symptomer på denne sygdom. Patienten, som modtager blodet, vil desuden være nødt til at være i en kritisk tilstand, eftersom forskere endnu ikke ved, om behandlingen er effektiv.

Det, der sker, er, at forskere tager plasma fra den raske person. Plasma er væsken, der er tilstede i blodet uden blodcellerne. Denne plasma indeholder, i teorien, de antistoffer, der er nødvendige for at neutralisere virussen.

Forskere måler derefter niveauet af antistoffer og tjekker plasmaen for andre sygdomme. Når de har tjekket alt, bliver plasmaen overført til patienten, som har en aktiv infektion.

Vi anbefaler, at du læser: Passer det, at coronavirus rammer flere mænd end kvinder?

Anvendelse af blod fra raske coronapatienter: Hvad ved vi?

Anvendelsen af blod med antistoffer til at bekæmpe en infektion er en ret gammel teknik. Det har haft gode resultater ved visse infektioner, såsom Den Spanske Syge og Ebola. Vi må dog ikke glemme, at i tilfælde af coronavirus er dette et igangværende studie.

Selvom dette er en mulig behandling og er begyndt at blive anvendt, kan vi dog stadig ikke være sikre på dets effektivitet. På grund af teorien bag denne teknik og tidligere erfaring, forventer de fleste forskere dog gode resultater fra det.

  • Madrid estudia usar plasma sanguíneo de pacientes curados de la COVID-19 para tratar casos graves. (n.d.). Retrieved April 1, 2020, from https://www.agenciasinc.es/Noticias/Madrid-estudia-usar-plasma-sanguineo-de-pacientes-curados-de-la-COVID-19-para-tratar-casos-graves
  • ¿Es el plasma de pacientes que superan el Covid-19 un posible antídoto? (n.d.). Retrieved April 1, 2020, from https://gacetamedica.com/investigacion/es-el-plasma-de-los-pacientes-que-superan-el-covid-19-un-posible-antidoto/
  • Blood from people who recover from coronavirus could provide a treatment – The Washington Post. (n.d.). Retrieved April 1, 2020, from https://www.washingtonpost.com/health/2020/03/27/coronavirus-serum-plasma-treatment/
  • FDA. (2020). Investigational COVID-19 Convalescent Plasma – Emergency INDs, (March 24, 2020),
    Available in https://www.fda.gov/vaccines-blood-biologics/investigational-new-drug-ind-or-device-exemption-ide-process-cber/investigational-covid-19-convalescent-plasma-emergency-inds