Asymptomatisk bakteriuri: Almindelige årsager og hvordan man behandler det

Asymptomatisk bakteriuri kan påvises ved en urinprøve. Behandling kan være nødvendig i særlige tilfælde.
Asymptomatisk bakteriuri: Almindelige årsager og hvordan man behandler det
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 26 juni, 2023

Det er muligt for bakterier at leve i blæren uden at forårsage skade eller sygdomme. Denne tilstand, kendt som asymptomatisk bakteriuri, er almindelig hos mænd og kvinder verden over. Vi fortæller dig de mest almindelige årsager, og hvordan du skal håndtere den.

Asymptomatisk bakteriuri er tilstedeværelsen af kolonier af bakterier af samme art i urinen. Det er også kendetegnet ved et totalt fravær af symptomer. Generelt skal antallet af bakteriekolonier være større end 100.000 pr. milliliter urin.

Denne tilstand varierer alt efter alder, køn og helbredstilstand hos den enkelte person. Den er mere almindelig hos gravide kvinder, ældre voksne og børn og påvises ved hjælp af en urinprøve.

Almindelige årsager til asymptomatisk bakteriuri

Væksten af bakterier i urinen kan vække frygt hos mange mennesker. Dette opleves dog kun af få patienter.

Den hyppigste årsag er at have et kateter eller en slange indsat i blæren i længere tid. Tilsvarende er der nogle situationer, der øger forekomsten af bakteriuri:

Undersøgelser viser en højere forekomst af asymptomatisk bakteriuri hos seksuelt aktive kvinder samt hos diabetiske patienter eller patienter med neurogen blære.

Gravid kvinde i seng

Graviditet er en fase, hvor bakterier har større sandsynlighed for at sætte sig fast i blæren.

Hvorfor er der ingen symptomer ved asymptomatisk bakteriuri?

På trods af hvad de fleste mennesker tror, er det ikke altid ledsaget af symptomer at have bakterier i urinen. Den mest almindelige årsag hertil er, at nogle bakterier ikke er i stand til at kolonisere og invadere blæren. Derfor bliver de skyllet væk, når man tisser. Kolonierne forbliver dog aktive på grund af deres høje reproduktionsevne.

På samme måde gør den gode tilstand af immunsystemet det muligt at stoppe bakteriel adhærens og forhindre symptomerne på en infektion. Hos nogle mennesker med neuropati kan der ikke være nogen fornemmelse af den betændelse og smerte, der skyldes urinvejsinfektion.

Diagnosticering af bakteriuri

For at påvise asymptomatisk bakteriuri er det nødvendigt at foretage en urinprøve med efterfølgende mikroskopisk vurdering. Generelt anmodes der ikke om denne test hos personer, der ikke har nogen symptomer på urinvejsinfektion, så dens fund er normalt tilfældigt.

Et særligt tilfælde er graviditet. Protokollerne har inkluderet en rutinemæssig urinprøve i hvert trimester, så asymptomatisk bakteriuri kan påvises.

Diagnosen af denne tilstand kræver en positiv prøve med bakterievækst hos mænd eller to positive prøver hos kvinder. En generel urinprøve kan rapportere tilstedeværelsen af bakterier på følgende måde:

 • Fraværende bakterier: Ingen beviser.
 • Sjældne bakterier (+): Der observeres 1 til 10 bakterier pr. felt.
 • Nogle bakterier (++): 4 til 5 bakterier pr. felt.
 • Hyppige bakterier (+++): Op til 100 bakterier pr. felt.
 • Rigeligt med bakterier (++++): Mere end 100 bakterier.

Forskning tyder på, at der kræves mindst 100 kolonidannende enheder (CFU) for at kunne diagnosticere asymptomatisk bakteriuri. På den anden side påvises der ved blærebetændelse normalt mere end 100 CFU og ved pyelonefritis op til 1000 CFU.

Den behandlende læge bør vurdere andre værdier i urinprøven for at bestemme personens sundhedstilstand. Det gælder f.eks. for tilstedeværelsen af leukocytter, pyocytter og nitrit i urinen. Som det sidste vil en urinprøve give en præcis diagnose af antallet af voksende kolonier og den ansvarlige bakterie.

Behandling af bakteriuri

I dag er der mennesker, der i årevis lever med asymptomatisk bakteriuri uden sundhedskomplikationer. Hos de fleste mennesker med bakterier i urinen uden symptomer er det ikke nødvendigt med behandling.

Brugen af antibiotika uden recept øger bakteriernes resistens, kompromitterer den naturlige flora i urinvejen og kan øge risikoen for fremtidige infektioner. Faktisk har undersøgelser (artikel på spansk) vist, at antibiotikabehandling ved asymptomatisk bakteriuri ikke giver nogen forbedring.

Der findes dog undtagelsesvis tilfælde af bakteriuri uden symptomer, hvor forebyggende antibiotikabehandling er indiceret:

 • Under graviditet.
 • Inden for 30 dage efter en nyretransplantation.
 • Som en del af forberedelsesprotokollen til en invasiv urinvejsprocedure.
 • Hos personer med nyresten og en historie med hyppige infektioner.
 • Hos små børn med retrovesikal refluks.

Ældre voksne, diabetikere og patienter med blærekateter behøver ikke behandling, hvis der ikke er symptomer.

Kvinde har rygsmerter

Nyresten begunstiger urinvejsinfektioner, så disse patienter skal behandles med antibiotika.

Hvornår skal man søge læge?

Hos nogle mennesker kan asymptomatisk bakteriuri være en overgangstilstand til en blære-, urinrørs- eller nyreinfektion. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på symptomer, der kan vise, at der er behov for lægehjælp, som f.eks:

 • Høj feber og kulderystelser.
 • Skummende eller blodig urin.
 • Vanskeligheder og ubehag ved vandladning.
 • Smerter i ryggen eller i siderne.

Asymptomatisk bakteriuri er ikke det samme som en infektion

Asymptomatisk bakteriuri er en tilstand, der viser, at der er en vækst af bakterier i urinen. Det er en harmløs tilstand, som ikke kræver behandling, undtagen under særlige forhold, såsom graviditet. Hvis du har mistanke om en urinvejsinfektion, må du ikke tøve med at søge professionel hjælp så hurtigt som muligt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Wiley J, Sons. Antibióticos Para La Bacteriuria Asintomática. Revista Médica Clínica Las Condes. 2018;29(2):251-255.
 • Lozano J. Infecciones urinarias. Clínica, diagnóstico y tratamiento. Offarm. 2001; 20(3): 99-109.
 • Alarcón T, Justa L. Bacteriuria asintomática. Asociación Español de Pediatría. Protoc diagn ter pediatr. 2014; 1(1):109-117.
 • López-López, Almudena, et al. “Incidencia de la infección del trato urinario en embarazadas y sus complicaciones.” (2019).

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.