De bedste naturlige afføringsmidler til bekæmpelse af forstoppelse

Takket være deres egenskaber og indhold af pektin er æbler blandt de bedste naturlige afføringsmidler og kan hjælpe os i tilfælde af forstoppelse.
De bedste naturlige afføringsmidler til bekæmpelse af forstoppelse

Sidste ændring: 22 januar, 2022

Hvis du lider af forstoppelse, vil du sikkert gerne kende de bedste naturlige afføringsmidler. Husk, at du også bør indtage fødevarer, der indeholder en god mængde fibre, som regulerer transit og forbedrer tarmfloraen – yoghurt er et eksempel på dette.

Naturlige afføringsmidler er fødevarer eller urter, der hjælper din tarmbevægelse. Det er vigtigt at skelne dem fra afføringsmidler, fordi sidstnævnte har en stærkere eller mere drastisk virkning og kan forårsage visse problemer eller kontraindikationer.

Kategorier for de bedste naturlige afføringsmidler

Under hensyntagen til den måde, hvorpå de virker i kroppen, kan vi klassificere følgende typer af naturlige afføringsmidler:

Stimulerende midler

Disse kaldes også naturlige afføringsmidler. De virker ved at stimulere tarmens muskulatur, da de har visse forbindelser, der virker på nerveenderne i tyktarmen og forårsager bevægelser, der fremmer afføringen.

Kvinde med forstoppelse på toilet har brug for de bedste naturlige afføirngsmidler

De negative virkninger af stimulerende afføringsmidler har at gøre med, hvor længe de bliver ved med at virke i din krop. Når de først er taget, kan de fortsætte med at virke i op til 8 timer. Det er tilrådeligt at indtage dem, inden man går i seng, så de virker i løbet af natten.

Mekaniske

Disse afføringsmidler er rige på fibre og øger afføringens volumen, tilbageholder vand, hydrerer tarmvæggene og hjælper de peristaltiske bevægelser på en mere naturlig måde, hvilket fremmer udskillelsen. De kan være rige på opløselige eller uopløselige fibre.

Deres virkning er lettere end stimulerende midler, og de anbefales som en første foranstaltning ved forstoppelse eller problemer, når man forsøger at gå på toilettet. De normaliserer kroppens funktion, og vi anbefaler at tage dem sammen med fødevarer med probiotika, f.eks. yoghurt.

Kvinde med mavepine

Osmotika

Denne type afføringsmiddel virker ved at øge mængden af vand i tarmen, hvilket blødgør afføringen. Deres virkning svarer til de mekaniske, da de indeholder mange mineraler og tvinger tarmen til at fjerne væske.

Blandt de osmotiske midler finder vi blommer. Virkningen er stærk og kræver, at man drikker rigeligt med vand eller isotoniske drikkevarer for at genvinde den tabte væske.

De bedste naturlige afføringsmidler, hvilket skal man vælge?

Blandt de bedste naturlige mekaniske afføringsmidler kan vi fremhæve følgende:

Blommer og honning: Nogle af de bedste naturlige afføringsmidler

Læg seks blommer i en gryde med halvanden kop kogende vand, læg låg på og lad dem trække natten over. Om morgenen sies det, tilsættes en skefuld honning og drikkes. Smid ikke blommerne væk, du kan spise dem i løbet af dagen.

Aloe vera

Tag en stilk aloe vera og skær den i mindre stykker. Kog noget vand. Vent, til det køler lidt af, og hæld det i en glaskrukke med et tætsluttende låg. Læg aloe vera-stykkerne i og dæk til – lad det stå i køleskabet.

Du skal højst indtage det to gange om ugen. Det er et af de bedste naturlige afføringsmidler, men det anbefales ikke til gravide eller ammende kvinder eller til personer, der tager antikoagulantia.

Druesaft og hørfrø

Lav en juice med nogle druer (indtil du får ca. en kopfuld) og tilsæt en spiseskefuld hørfrøpulver. Drik det på tom mave i højst en uge ad gangen.

Omslag med ricinusolie

Dette hjemmelavede afføringsmiddel er til udvortes brug. Du skal dyppe en vaskeklud eller gaze i ricinusolie, opvarme den ved svag varme, lægge dig på maven og lægge gazen på lænden. Dæk den til for at holde den varm i længere tid. Gentag det en gang om dagen. Det anbefales ikke at indtage ricinusolie mod forstoppelse.

Fødevarer med afføringsfremmende evne

Ud over de allerede nævnte findes der andre meget effektive naturlige afføringsmidler mod forstoppelse. Før vi fortæller dig om dem, er det nødvendigt at fastslå, hvad denne tilstand er. Forstoppelse opstår, når en person går på toilettet færre end tre gange om ugen, og afføringen er tør og hård.

Dette fordøjelsesproblem er et af de mest almindelige i dag. På grund af dette kan det at føre et sundere liv være med til at forbedre din tarmbevægelse. Nogle fødevarer, der kan hjælpe dig, er følgende:

Glat vejbred

Denne urt, der stammer fra Indien, er meget fiberrig og er perfekt til at hjælpe dig med at gå regelmæssigt på toilettet. Den er i stand til at absorbere vand, øge afføringsstørrelsen og stimulere tarmtransit.

Æbler: Nogle af de bedste naturlige afføringsmidler

Denne lækre frugt (enten rød eller grøn) indeholder et stof kaldet pektin, der fremmer tarmmotiliteten, blødgør afføringen (på grund af fibermængden) og fremmer dens udstødning.

Vi anbefaler, at du spiser et æble om dagen. Du kan gøre det midt på formiddagen eller som en dessert efter middagen. Spis det om muligt råt eller kogt med svesker. Det er et af de bedste naturlige afføringsmidler.

Løg

Denne grøntsag bør ikke mangle i nogen ret, på grund af dens lækre smag, men også fordi den hjælper os med at forebygge mange sygdomme, patologier eller tilstande. Det er et meget effektivt naturligt afføringsmiddel.

Desuden aktiverer indtagelse af rå løg sekretionen af mavesafter og fremmer tarmfloraens sundhed. Desuden stimulerer en komponent kaldet kinin stofskiftet.

Hvordan man ledsager de bedste naturlige afføringsmidler

Fødevarer, der kan regulere tarmtransitten og nogle naturlige afføringsmidler (som dem, der ses i denne artikel) kan hjælpe med at forbedre dette problem. Men der er andre meget nyttige retningslinjer, som også vil være til stor hjælp.

Et af de første råd har at gøre med vanen med at gå på toilettet. Det er meget vigtigt ikke at undertrykke trangen og finde et tidspunkt hver dag til at gøre det.

Det kan også være meget nyttigt at udføre en daglig massage i maveområdet for at stimulere tyktarmens bevægelse. Tag dig tid hver morgen til at udføre enkle bevægelser, der følger tyktarmens bane mod endetarmen.

Desuden skal kosten ledsages af andre vaner som f.eks. tilstrækkelig væskeindtagelse og fysisk træning. Tænk også på at spise langsomt, tygge godt og generelt have en sund kost.

Afslutningsvis skal man huske på, at naturlige afføringsmidler også kan have bivirkninger. Nogle mennesker oplever bl.a. oppustethed, kvalme eller opkastninger.

Derfor er det bedst at konsultere din læge, før du tager noget, især hvis du er gravid, ammer eller tager medicin. Hvis problemet fortsætter eller andre symptomer opstår, må du heller ikke tøve med at søge professionel hjælp.

This might interest you...
Hvordan virker medicin mod forstoppelse?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvordan virker medicin mod forstoppelse?

Medicin mod forstoppelse er almindeligt kendt som afføringsmidler. Disse lægemidler lindrer symptomerne på lejlighedsvis forstoppelse.  • Bashir A, Sizar O. Laxatives. [Updated 2021 November 18]. In: StatPearls [Internet].
  • Bharucha, A. E., Pemberton, J. H., & Locke, G. R. (2013). American gastroenterological association technical review on constipation. Gastroenterology. https://doi.org/10.1053/j.gastro.2012.10.028
  • FRIEDMAN, M. (1954). The constipation problem. Medical Times.
  • Murray, K. G., Russell, S., Picone, C. M., Winnett-Murray, K., Sherwood, W., & Kuhlmann, M. L. (1994). Fruit laxatives and seed passage rates in frugivores: Consequences for plant reproductive success. Ecology. https://doi.org/10.2307/1939422
  • Portalatin M, Winstead N. Medical management of constipation. Clinics in Colon and Rectal Surgery. Marzo 2012. 25 (1): 12-19.
  • S., M., C., S., E., M., N., S., A., V., G., R., … R., B. (2008). Stepped treatment of older adults on laxatives. The STOOL trial. Health Technology Assessment.