De bedste naturlige afføringsmidler til bekæmpelse af forstoppelse

Takket være deres egenskaber og indhold af pektin er æbler blandt de bedste naturlige afføringsmidler og kan hjælpe os i tilfælde af forstoppelse.
De bedste naturlige afføringsmidler til bekæmpelse af forstoppelse
Maricela Jiménez López

Bedømt og godkendt af læge Maricela Jiménez López.

Sidste ændring: 18 oktober, 2022

Hvis du lider af forstoppelse, vil du sikkert gerne kende de bedste naturlige afføringsmidler. Husk, at du også bør indtage fødevarer, der indeholder en god mængde fibre, som regulerer transit og forbedrer tarmfloraen – yoghurt er et eksempel på dette.

Naturlige afføringsmidler er fødevarer eller urter, der hjælper din tarmbevægelse. Det er vigtigt at skelne dem fra afføringsmidler, fordi sidstnævnte har en stærkere eller mere drastisk virkning og kan forårsage visse problemer eller kontraindikationer.

Kategorier for de bedste naturlige afføringsmidler

Under hensyntagen til den måde, hvorpå de virker i kroppen, kan vi klassificere følgende typer af naturlige afføringsmidler:

Stimulerende midler

Disse kaldes også naturlige afføringsmidler. De virker ved at stimulere tarmens muskulatur, da de har visse forbindelser, der virker på nerveenderne i tyktarmen og forårsager bevægelser, der fremmer afføringen.

Kvinde med forstoppelse på toilet har brug for de bedste naturlige afføirngsmidler

De negative virkninger af stimulerende afføringsmidler har at gøre med, hvor længe de bliver ved med at virke i din krop. Når de først er taget, kan de fortsætte med at virke i op til 8 timer. Det er tilrådeligt at indtage dem, inden man går i seng, så de virker i løbet af natten.

Mekaniske

Disse afføringsmidler er rige på fibre og øger afføringens volumen, tilbageholder vand, hydrerer tarmvæggene og hjælper de peristaltiske bevægelser på en mere naturlig måde, hvilket fremmer udskillelsen. De kan være rige på opløselige eller uopløselige fibre.

Deres virkning er lettere end stimulerende midler, og de anbefales som en første foranstaltning ved forstoppelse eller problemer, når man forsøger at gå på toilettet. De normaliserer kroppens funktion, og vi anbefaler at tage dem sammen med fødevarer med probiotika, f.eks. yoghurt.

Kvinde med mavepine

Osmotika

Denne type afføringsmiddel virker ved at øge mængden af vand i tarmen, hvilket blødgør afføringen. Deres virkning svarer til de mekaniske, da de indeholder mange mineraler og tvinger tarmen til at fjerne væske.

Blandt de osmotiske midler finder vi blommer. Virkningen er stærk og kræver, at man drikker rigeligt med vand eller isotoniske drikkevarer for at genvinde den tabte væske.

De bedste naturlige afføringsmidler, hvilket skal man vælge?

Blandt de bedste naturlige mekaniske afføringsmidler kan vi fremhæve følgende:

Blommer og honning: Nogle af de bedste naturlige afføringsmidler

Læg seks blommer i en gryde med halvanden kop kogende vand, læg låg på og lad dem trække natten over. Om morgenen sies det, tilsættes en skefuld honning og drikkes. Smid ikke blommerne væk, du kan spise dem i løbet af dagen.

Aloe vera

Tag en stilk aloe vera og skær den i mindre stykker. Kog noget vand. Vent, til det køler lidt af, og hæld det i en glaskrukke med et tætsluttende låg. Læg aloe vera-stykkerne i og dæk til – lad det stå i køleskabet.

Du skal højst indtage det to gange om ugen. Det er et af de bedste naturlige afføringsmidler, men det anbefales ikke til gravide eller ammende kvinder eller til personer, der tager antikoagulantia.

Druesaft og hørfrø

Lav en juice med nogle druer (indtil du får ca. en kopfuld) og tilsæt en spiseskefuld hørfrøpulver. Drik det på tom mave i højst en uge ad gangen.

Omslag med ricinusolie

Dette hjemmelavede afføringsmiddel er til udvortes brug. Du skal dyppe en vaskeklud eller gaze i ricinusolie, opvarme den ved svag varme, lægge dig på maven og lægge gazen på lænden. Dæk den til for at holde den varm i længere tid. Gentag det en gang om dagen. Det anbefales ikke at indtage ricinusolie mod forstoppelse.

Fødevarer med afføringsfremmende evne

Ud over de allerede nævnte findes der andre meget effektive naturlige afføringsmidler mod forstoppelse. Før vi fortæller dig om dem, er det nødvendigt at fastslå, hvad denne tilstand er. Forstoppelse opstår, når en person går på toilettet færre end tre gange om ugen, og afføringen er tør og hård.

Dette fordøjelsesproblem er et af de mest almindelige i dag. På grund af dette kan det at føre et sundere liv være med til at forbedre din tarmbevægelse. Nogle fødevarer, der kan hjælpe dig, er følgende:

Glat vejbred

Denne urt, der stammer fra Indien, er meget fiberrig og er perfekt til at hjælpe dig med at gå regelmæssigt på toilettet. Den er i stand til at absorbere vand, øge afføringsstørrelsen og stimulere tarmtransit.

Æbler: Nogle af de bedste naturlige afføringsmidler

Denne lækre frugt (enten rød eller grøn) indeholder et stof kaldet pektin, der fremmer tarmmotiliteten, blødgør afføringen (på grund af fibermængden) og fremmer dens udstødning.

Vi anbefaler, at du spiser et æble om dagen. Du kan gøre det midt på formiddagen eller som en dessert efter middagen. Spis det om muligt råt eller kogt med svesker. Det er et af de bedste naturlige afføringsmidler.

Løg

Denne grøntsag bør ikke mangle i nogen ret, på grund af dens lækre smag, men også fordi den hjælper os med at forebygge mange sygdomme, patologier eller tilstande. Det er et meget effektivt naturligt afføringsmiddel.

Desuden aktiverer indtagelse af rå løg sekretionen af mavesafter og fremmer tarmfloraens sundhed. Desuden stimulerer en komponent kaldet kinin stofskiftet.

Hvordan man ledsager de bedste naturlige afføringsmidler

Fødevarer, der kan regulere tarmtransitten og nogle naturlige afføringsmidler (som dem, der ses i denne artikel) kan hjælpe med at forbedre dette problem. Men der er andre meget nyttige retningslinjer, som også vil være til stor hjælp.

Et af de første råd har at gøre med vanen med at gå på toilettet. Det er meget vigtigt ikke at undertrykke trangen og finde et tidspunkt hver dag til at gøre det.

Det kan også være meget nyttigt at udføre en daglig massage i maveområdet for at stimulere tyktarmens bevægelse. Tag dig tid hver morgen til at udføre enkle bevægelser, der følger tyktarmens bane mod endetarmen.

Desuden skal kosten ledsages af andre vaner som f.eks. tilstrækkelig væskeindtagelse og fysisk træning. Tænk også på at spise langsomt, tygge godt og generelt have en sund kost.

Afslutningsvis skal man huske på, at naturlige afføringsmidler også kan have bivirkninger. Nogle mennesker oplever bl.a. oppustethed, kvalme eller opkastninger.

Derfor er det bedst at konsultere din læge, før du tager noget, især hvis du er gravid, ammer eller tager medicin. Hvis problemet fortsætter eller andre symptomer opstår, må du heller ikke tøve med at søge professionel hjælp.

Det kan interessere dig ...
Hvordan virker medicin mod forstoppelse?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvordan virker medicin mod forstoppelse?

Medicin mod forstoppelse er almindeligt kendt som afføringsmidler. Disse lægemidler lindrer symptomerne på lejlighedsvis forstoppelse.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Alookaran, J, & Tripp, J. (21 de noviembre de 2022). Castor Oil. StatPearls. Consultado el 7 de noviembre de 2023. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK551626/
 • Bayer, S. B., Heenan, P., Frampton, C., Wall, C. L., Drummond, L. N., Roy, N. C., & Gearry, R. B. (2022). Two Gold Kiwifruit Daily for Effective Treatment of Constipation in Adults-A Randomized Clinical Trial. Nutrients, 14(19), 1-13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9572406/
 • Brunning, A. (2015). The chemistry of plums & prunes: Constipation & chewing gum. Compound Interest. https://www.compoundchem.com/2015/09/01/plums-prunes/
 • Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios. (s.f.). Ficha técnica aceite de ricino orrava 1g/ml líquido oral. Consultado el 3 de noviembre de 2023. https://cima.aemps.es/cima/dochtml/ft/34912/FichaTecnica_34912.html#
 • European Medicines Agency. (2021). Sennae folium. Consultado el 3 de noviembre de 2023. https://www.ema.europa.eu/en/medicines/herbal/sennae-folium
 • Gao, R., Tao, Y., Zhou, C., Li, J., Wang, X., Chen, L., Li, F., & Guo, L. (2019). Exercise therapy in patients with constipation: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Scandinavian journal of gastroenterology, 54(2), 169-177. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30843436/
 • Gao, C. C., Li, G. W., Wang, T. T., Gao, L., Wang, F. F., Shang, H. W., .& Xu, J. D. (2021). Rhubarb extract relieves constipation by stimulating mucus production in the colon and altering the intestinal flora. Biomedicine & Pharmacotherapy138, 111479. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S075333222100264X
 • Gearry, R., Fukudo, S., Barbara, G., Kuhn-Sherlock, B., Ansell, J., Blatchford, P., Eady, S., Wallace, A., Butts, C., Cremon, C., Barbaro, M. R., Pagano, I., Okawa, Y., Muratubaki, T., Okamoto, T., Fuda, M., Endo, Y., Kano, M., Kanazawa, M., Nakaya, N., … Drummond, L. (2023). Consumption of 2 Green Kiwifruits Daily Improves Constipation and Abdominal Comfort-Results of an International Multicenter Randomized Controlled Trial. The American journal of gastroenterology, 118(6), 1058-1068. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36537785/
 • Hong, S. W., Chun, J., Park, S., Lee, H. J., Im, J. P., & Kim, J. S. (2018). Aloe vera Is Effective and Safe in Short-term Treatment of Irritable Bowel Syndrome: A Systematic Review and Meta-analysis. Journal of neurogastroenterology and motility, 24(4), 528-535. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6175553/
 • Hrefna Palsdottir, M. S. (2019). Do bananas cause or relieve constipation? Healthline.Consultado el 3 de noviembre de 2023. https://www.healthline.com/nutrition/bananas-and-constipation
 • Huo, J., Wu, L., Lv, J., Cao, H., & Gao, Q. (2022). Effect of fruit intake on functional constipation: A systematic review and meta-analysis of randomized and crossover studies. Frontiers in nutrition, 9, 1018502. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9583540/
 • Jalanka, J., Major, G., Murray, K., Singh, G., Nowak, A., Kurtz, C., Silos-Santiago, I., Johnston, J. M., de Vos, W. M., & Spiller, R. (2019). The Effect of Psyllium Husk on Intestinal Microbiota in Constipated Patients and Healthy Controls. International journal of molecular sciences, 20(2), 1-12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6358997/
 • Koyama, T., Nagata, N., Nishiura, K., Miura, N., Kawai, T., & Yamamoto, H. (2022). Prune juice containing sorbitol, pectin, and polyphenol ameliorates subjective complaints and hard feces while normalizing stool in chronic constipation: A randomized placebo-controlled trial. The American Journal of Gastroenterology, 117(10), 1714-1717. https://journals.lww.com/ajg/fulltext/2022/10000/prune_juice_containing_sorbitol,_pectin,_and.32.aspx
 • National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. (1 de abril de 2020). Senna. Consultado el 7 de noviembre de 2023. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK547922/
 • Mawa, S., Husain, K., & Jantan, I. (2013). Ficus carica L. (Moraceae): Phytochemistry, Traditional Uses and Biological Activities. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM, 2013, 974256.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24159359/
 • Pourmasoumi, M., Ghiasvand, R., Darvishi, L., Hadi, A., Bahreini, N., & Keshavarzpour, Z. (2019). Comparison and Assessment of Flixweed and Fig Effects on Irritable Bowel Syndrome with Predominant Constipation: A Single-Blind Randomized Clinical Trial. Explore, 15(3), 198-205. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30318190/
 • Ramos, C. I., Andrade de Lima, A. F., Grilli, D. G., & Cuppari, L. (2015). The short-term effects of olive oil and flaxseed oil for the treatment of constipation in hemodialysis patients. Journal of renal nutrition : the official journal of the Council on Renal Nutrition of the National Kidney Foundation, 25(1), 50-56. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25238699/
 • Rhubarb. (2021). In Drugs and Lactation Database (LactMed®). National Institute of Child Health and Human Development. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30000922/
 • oputri, N., & Panjaitan, M. (2022). Effectiveness of consumption of Carica Papaya L, as a natural remedy to treat constipation. 8ISC Abstract Proceedings, 14-14. https://ejournal.unklab.ac.id/index.php/8ISCABS/article/view/709
 • Sun, J., Bai, H., Ma, J., Zhang, R., Xie, H., Zhang, Y., Guo, M., & Yao, J. (2020). Effects of flaxseed supplementation on functional constipation and quality of life in a Chinese population: A randomized trial. Asia Pacific journal of clinical nutrition, 29(1), 61-67. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32229443/
 • Turan, İ., Dedeli, Ö., Bor, S., & İlter, T. (2014). Effects of a kefir supplement on symptoms, colonic transit, and bowel satisfaction score in patients with chronic constipation: a pilot study. The Turkish journal of gastroenterology : the official journal of Turkish Society of Gastroenterology, 25(6), 650-656. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25599776/
 • Ullah, R., Nadeem, M., Khalique, A., Imran, M., Mehmood, S., Javid, A., & Hussain, J. (2016). Nutritional and therapeutic perspectives of Chia (Salvia hispanica L.): a review. Journal of Food Science and Technology, 53(4), 1750-1758. https://link.springer.com/article/10.1007/s13197-015-1967-0
 • U.S. Department of Agriculture [USDA]. (30 de octubre de 2020). Flax seeds. FoodData Central. Consultado el 7 de noviembre de 2023. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1100610/nutrients
 • Wang, X., & Yin, J. (2015). Complementary and alternative therapies for chronic constipation. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine2015, 1-12. https://www.hindawi.com/journals/ecam/2015/396396/
 • Wnyurology.com. (s.f.). Ruibarbo. Consultado el 3 de noviembre de 2023. https://www.wnyurology.com/content.aspx?chunkiid=175688

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.