Beskrivelse, karaktertræk og fordele ved gua sha

Har du hørt om den gamle teknik, gua sha? En af dets mange fordele er at fjerne rynker. Læs med for at finde ud af mere.
Beskrivelse, karaktertræk og fordele ved gua sha
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 12 oktober, 2022

Gua sha er en teknik indenfor traditionel kinesisk medicin, som er omkring 2000 år gammel. Gua betyder at skrabe, og sha betyder sand. Vi kender også dette som “kerokan”.

Under denne behandling vil en terapeut skrabe huden med en flad sten af jade eller kvarts. Nutildags er det en del af alternativ eller naturlig behandling. Målet er at bidrage til at håndtere nogle sundhedsproblemer. Det skyldes, at det hjælper med at berolige muskler, lindre smerte, fremme dræningen af væv og forbedre blodomløbet.

Folk er også begyndt at bruge det af æstetiske grunde såsom som en behandling til anti-aging, eftersom det lader til at reducere rynker.

Værktøjer til gua sha

En sten af jade eller kvarts er det primære værktøj til gua sha teknikken og er typisk formet som et hjerte.

Der er forskellige former til forskellige dele af kroppen. For eksempel ligner nogle fisk, andre ligner en fugls fod, mens andre er aflange. Foruden dette er der massageruller af jade og også ansigtsolier og fugtgivende cremer.

Læs også denne artikel: Terapeutisk massage: Typer og fordele

Fordelene ved gua sha

Disse er ikke videnskabeligt blevet studeret i dybden, selvom dets tilhængere påstår, at det succesfuldt kan behandle forskellige lidelser. De afhænger af typen af sten.

For eksempel har jade beroligende egenskaber, og kvarts hjælper med at reducere betændelse, forbedre blodomløbet og stimulere dræning af lymfesystemet.

Migræne, gigt og smerter i nakke og ryg

Gua sha bliver traditionelt anvendt til at behandle symptomer på forskellige inflammatoriske lidelser samt kronisk smerte. Derudover påstår nogle, at det hjælper med at lindre migræne samt smerte i nakken og ryggen, der er kommet fra dårlig kropsholdning.

Massage med gua sha teknikker lindrer muskelspændinger. Ifølge forskning var det en effektiv behandling af kronisk smerte i nakken sammenlignet med andre teknikker – såsom varmepuder.

Et klinisk studie antydede også dets effektivitet i behandlingen af migræne selv hos patienter, der ikke reagerer på smertestillende håndkøbsmedicin.

Kvinde ved skrivebord har hovedpine

Perimenopause og hævede bryster

Perimenopause er en række symptomer, som opstår hos kvinder, der nærmer sig alderen før menopause. Blandt de mest gængse er de følgende:

 • Uregelmæssige søvnperioder.
 • Fraværende eller voldsom menstruation og dysmenoré.
 • Angst.
 • Kronisk udmattethed.
 • En følelse af at blive kvalt.

Et studie fandt dog frem til, at gua sha kan hjælpe med at reducere symptomerne på perimenopause hos nogle kvinder. De er også blevet brugt til at behandle hævede bryster.

Dermed indikerer forskning, at kvinder, der modtager gua sha massage efter en fødsel, har mindre sandsynlighed for at lide af tilstoppede mælkekirtler. Dette forbedrer amningsprocessen betydeligt.

Æstetiske formål

På nuværende tidspunkt er der mest fokus på at anvende gua sha til æstetiske formål. Folk bruger det som en anti-aging behandling, eftersom det tilsyneladende reducerer rynker og strammer huden op.

Til disse formål udfører folk gua sha på ryggen, balder, arme og ben på en person. De anvender det også som en ansigtsmassage. Målet er at stimulere blodomløbet og hjælpe med at optage de produkter, der anvendes.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Hudplejerutine om aftenen: Syv tips

Kontraindikationer

Gua sha er en naturlig, ikke-invasiv behandling, og dermed er den sikker. At gnide eller skrabe på huden med massagesten kan dog føre til blå mærker, der forsvinder efter nogle få dage.

Der er dog nogle kontraindikationer:

 • Det er ikke passende til personer, som for nylig har gennemgået en operation, især ikke hvis det er i området, der masseres.
 • Det er ikke passende til personer med koagulationsproblemer eller dem, der gennemgår en blodfortyndende behandling, eftersom anvendelsen af denne teknik kan ødelægge nogle små blodkar.
 • Som det sidste må man ikke gnubbe på skader såsom slag, sår, ødem eller tromber.

Sådan udfører man gua sha

Gua sha teknikken skal udføres af en person, der er trænet ordentligt og har erfaring med denne teknik. Stenen skal glide opad og kun i en retning, når man masserer kroppen. Det samme gælder i ansigtet. Lad os se på nogle eksempler:

 • Nakke: De begynder nederst og laver bevægelser opad samt indefra og ud ved at bruge den hjerteformede side og med et lidt kraftigere tryk forneden.
 • Ansigtet: De bevæger sig fra kinden og ud mod øret, hvor de følger ansigtets form med den samme side af stenen. De anvender et let tryk sidst i bevægelsen.
 • Kindben: De laver adskillige bevægelser fra næsen og ud mod kindbenene og fra kindbenene og ud mod ørerne, hvor de også lægger et let tryk på sidst i hver bevægelse.
 • Området ved næse og læber: Her laver de diagonale bevægelser fra spidsen af læben ud mod hagen og ligeledes mod spidsen af øjenbrynene.
 • Øjnene: For at gøre dette begynder terapeuten ved øjenbrynene og laver på en måde en linje ud mod tindingerne ved at bruge den hjerteformede side af stenen og bevare en opadgående bevægelse.
 • Pande og mellem øjenbrynene: Terapeuten lægger et let tryk på med den buede side af stenen ved at bevæge sig fra mellem øjenbrynene og ud mod hårgrænsen.
Rynket hals

Beviste effekter

Gua sha behandling har intet videnskabeligt grundlag ifølge dets modstandere. Der er ingen tvivl om, at massage opstrammer muskler og øger blodgennemstrømning, men man kan sige, at det sker, uanset hvordan man gør det. Nogen siger, at stenen ikke er nødvendig, så dets effekter er ikke på grund af den.

Adskillige studier afslørede dog, at gua sha hjælper med at reducere intensiteten af nakkesmerter hos patienter efter blot en uges anvendelse. Et andet studie indikerer, at denne teknik hjælper patienter med at gendanne mobiliteten og fleksibiliteten og reducerer deres behov for smertestillende.

Som det sidste brugte et studie udført på Beijing Universitet gua sha til at aktivere immunreaktionen og reducere betændelse hos mus smittet med PR8. Denne teknik hæmmede infiltrationen af betændelse. Det er dog et kontrolleret studie, der kun blev udført på dyr.

Gua sha om aftenen og uden makeup

Stenen af jade eller kvarts tilpasser sig til hudens kurver for at stimulere, så længe terapeuten udfører bevægelserne korrekt.

Andre anbefalinger, man bør have i baghovedet, er, at det er bedst at udføre gua sha på et rent, fugtet ansigt, efter man har fjernet makeup. Ved at gøre det om aftenen, før man går i seng, forsinker det ikke blot aldring, men det beroliger også musklerne.

Det kan interessere dig ...
Sandheden om hudpleje og hudens sundhed
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sandheden om hudpleje og hudens sundhed

Der findes mange myter om hudpleje og hudens sundhed, som kan have negativ indflydelse på huden. Vi fortæller dig, hvad der er sandt og falsk.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Chan ST, Yuen JW, Gohel MD, Chung CP, Wong HC, Kwong KK. Guasha-induced hepatoprotection in chronic active hepatitis B: a case study. Clin Chim Acta. 2011;412(17-18):1686-8.
 • Lee MH, et al. A single case of Tourette’s syndrome treated with traditional Chinese medicine. Journal of Acupuncture and Meridian Studies. 2017; 10(1): 55-61.
 • Nielsen A. Gua sha: A Traditional Technique for Modern Practice. Londres: Elsevier, 2013.
 • Nielsen A, Knoblauch NT, Dobos GJ, Michalsen A, Kaptchuk TJ. The effect of Gua Sha treatment on the microcirculation of surface tissue: a pilot study in healthy subjects. Explore. 2007;3(5): 456-66.
 • Nielsen A, Kligler B, Koll BS. Addendum: Safety Standards for Gua sha (press-stroking) and Ba guan (cupping). Complement Ther Med. 2014; 22(3): 446-448.
 • Tang K. Gua sha: an ancient therapy for contemporary illnesses. New Jersey: World Scientific, 2019.
 • Witham C. Gua Sha: Guía de autotratamiento completo. Málaga: Editorial Sirio, 2015.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.