Beskrivelse og kraktertræk for paratymi

En person, der bryder ud i grin ved en begravelse (mens alle andre giver dem et forundret blik) kan lide af paratymi. Dette er en psykisk lidelse, og dagens artikel vil afsløre årsagerne.
Beskrivelse og kraktertræk for paratymi

Sidste ændring: 09 august, 2022

Det kan skyldes paratymi, hvis man griner ved en begravelse, når en ven udtrykker pine, eller fordi et elsket familiemedlem har en dødelig sygdom. Dette er en følelsesmæssig lidelse, en person oplever, når de udtrykker sig uhensigtsmæssigt i en bestemt situation.

Dette betyder ikke, at de ikke er kede af det, da en person døde, i det ovenstående eksempel. Det er blot sådan, at der er en uoverensstemmelse mellem, hvad de føler, og hvad de udtrykker.

Det er dog vigtigt ikke at forveksle paratymi med følelsesmæssig apati. En person har det på en bestemt måde, men er ude af stand til at udtrykke sig tilstrækkeligt. Det er ikke tilfældet med følelsesmæssig apati, da en person i dette tilfælde ikke udtrykker følelser, fordi de ikke føler dem.

Typer af paratymi

For bedre at forstå denne følelsesmæssige lidelse skal vi først tale om de tre typer. Dette er, fordi det er vigtigt at differentiere dem for ikke at forveksle den ene med den anden. De har ens karaktertræk.

Lad os gennemgå hver enkelt af dem.

1. Paratymi

Det er den, vi har henvist til hidtil, omend på en generel måde. En person, der oplever det, er ude af stand til at udtrykke en følelse, der matcher, hvad de føler.

De er følelser, der forvirrer personerne omkring dem, fordi de ikke er i overensstemmelse med, hvad de føler. Det er, som om der er noget galt; som om der er en afbrydelse.

En kvinde, der græder

2. Positiv paratymi

En person med positiv paratymi er normalt i en tilstand af hyperaktivitet og eufori.

Denne tilstand opretholdes over tid og er det, der adskiller den fra den maniske fase ved bipolar lidelse. Euforiens tilstand i denne følelsesmæssige lidelse kan være langvarig og foruroligende for personerne omkring dem.

3. Negativ paratymi

Det modsatte sker ved denne type.

En person med negativ paratymi opretholder en tilstand af sorg i lang tid. Man kunne sammenligne det med den depressive fase af bipolar lidelse. Imidlertid kan en person faktisk være glad – de er bare ude af stand til at udtrykke det. I stedet viser de kun stor sorg, en melankolsk tilstand, de ikke kan slippe af med.

Årsagerne til paratymi

Der er forskellige årsager, men skizofreni, en form for demens, er den mest almindelige. Det kan også manifestere sig efter et slag eller skade i hovedet, der forårsager hjerneskade.

Det kan også skyldes bipolar lidelse, som vi nævnte ovenstående, da vi sammenlignede positiv og negativ paratymi. Faktisk får denne slags os til at tro, at denne følelsesmæssige lidelse sjældent optræder af sig selv.

Symptomer på paratymi

Der er dybest set et symptom: Manglende evne til at udtrykke, hvad en person virkelig tænker eller føler. Folk omkring dem kan blive overraskede og bange, da de ikke forstår, hvorfor personen græder til en fødselsdagsfest eller griner ved en begravelse.

Det er bestemt et mysterie og sammenstød med vores kulturelle baggrund, og det forårsager også ubehag og frustration hos den person, der oplever det.

Desuden kan mennesker med paratymi ikke styre den måde, de udtrykker sig på. Det fører til afvisning, både fra andre og fra dem selv. Således fører situationen til isolation, til ikke at føle sig værdig til at være sammen med andre. Det er ganske skadeligt for selvværdet.

Nogle eksempler

Vi gav nogle eksempler ovenstående, men vi skal understrege dem for at forsøge at gøre det lettere at forstå. Det er ikke almindeligt at møde mennesker med denne lidelse, men kendskab til symptomerne og hvordan de virkelig føles, hjælper dig med at forstå disse personer, hvis du støder på en af dem:

  • En person siger, at de har stærke smerter, mens de smiler stort.
  • Nogen tilstår, at de har dødeligt kræft og bryder derefter ud i grin.
  • De udtrykker stor sorg, når nogen siger, at de elsker dem.
  • De kan virke temmelig bekymrede ved deres eget bryllup.
En person, der undrer sig over, om de skal smile eller ej

Behandlinger

Den bedste behandling for paratymi er farmakologisk i form af antipsykotika, antidepressiva og angstdæmpende midler.

Lægemidler i sig selv er dog ikke nok. Den farmakologiske tilgang skal suppleres med terapi for at lære personerne visse strategier til at udtrykke, hvad de føler.

Man skal også tage hensyn til årsagerne. En hjerneskade kræver muligvis ikke medicin, hvis den har en god prognose. Desuden skal vi understrege vigtigheden af at forstå denne lidelse.

En person med skizofreni eller en personlighedsforstyrrelse skal forstå, hvad der sker med dem. Mange lidelser er stadig i skyggen, så at bringe dem frem i lyset vil tillade os at være mere sympatiske over for dem, der er ramt af dem.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Bleuler, E. (1996). La esquizofrenia (1926). Revista de la Asociación Española de Neuropsiquiatría.16(60), 664-676.
  • Lince, B. Á. (2011). La posición depresiva. Desde el Jardín de Freud, (11), 77-92.
  • Melero, M. L. (2018). La indiferencia afectiva como rasgo nocivo de la personalidad. Anuario de derecho penal y ciencias penales71(1), 265-305.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.