En bitter fornemmelse i munden: Hvad kan forårsage det?

Dysgeusi er betegnelsen for en bitter fornemmelse i munden. Lær, hvad der forårsager den, og hvordan man behandler den.
En bitter fornemmelse i munden: Hvad kan forårsage det?
Diego Pereira

Bedømt og godkendt af læge Diego Pereira.

Sidste ændring: 12 december, 2023

En vedvarende bitter fornemmelse i munden er kendt under den medicinske betegnelse dysgeusi. Den påvirker opfattelsen af madens smag og forhindrer, at man kan nyde et godt måltid eller en lækker drink.

Generelt kan denne ubehagelige fornemmelse være normal, når man indtager medicin eller fødevarer, som man ikke er vant til. Men det faktum, at den bliver kronisk, eller at vi bemærker den, når vi spiser slik, er et tegn på, at der er noget galt. I denne artikel vil vi gennemgå, hvad dysgeusi er, hvad de mulige årsager er, og hvad vi kan gøre for at fjerne den.

Hvad er dysgeusi?

Vores smag er en kompleks sans, som involverer flere faktorer. Der er ca. 10.000 smagsløg i munden med 100-150 smagsreceptorer i hver af dem. De kemiske stimuli, der skaber smag, overføres gennem ansigts-, glossopharyngeal- og vagusnerverne.

Smagsoplevelser er til dels et resultat af samspillet mellem det, der opfattes af både smagsløgene og lugtesansen.

Dysgeusi er ifølge undersøgelser et symptom, der beskriver den ubehagelige opfattelse af smagsoplevelser. Det manifesterer sig normalt som en bitter fornemmelse i munden, selv når vi ikke spiser.

I de fleste tilfælde kan denne manifestation være undervurderet. Forskning har dog vist, at smagssvækkelse kan føre til manglende lyst til at spise, madafsky og underernæring. Følgelig kan det føre til nedsat livskvalitet og muskelsvind.

Symptomer på dysgeusi

En bitter fornemmelse i munden kan forekomme isoleret eller i forbindelse med andre symptomer. Det er afgørende at genkende disse manifestationer, da de letter den medicinske diagnose. Nogle af de symptomer, der kan ledsage dysgeusi, er følgende:

 • En brændende fornemmelse i brystet efter at have spist, som i tilfælde af personer med gastritis.
 • Problemer eller vanskeligheder med at synke et par mundfulde, hvilket er almindeligt ved halsbetændelse.
 • Fornemmelsen af mundtørhed forårsaget af nedsat spytproduktion. Det skal bemærkes, at dette symptom kan være et resultat af dysgeusi eller en udløsende faktor for dysgeusi.
 • Blødende og hævet tandkød, der er forbundet med parodontose.
 • Dårlig ånde som oprindelse eller årsag til den bitre smag i munden.
 • Appetitløshed, der er forbundet med en ubehagelig opfattelse af mad.
 • Nedsættelse eller tab af lugtesansen, da ændringer i lugtesansen kan føre til smagsændringer.
Nærbillede af en tunge

7 mulige årsager til en bitter fornemmelse i munden

Smagsforstyrrelser kan ifølge undersøgelser skyldes lokale, systemiske eller begge årsager. Dysgeusi er forbundet med nogle sygdomme, medicin, mad, vaner og livsstil.

1. Infektioner

Nogle infektiøse tilstande kan give en bitter fornemmelse i munden. Faktisk tyder nyere undersøgelser på, at dysgeusi er en tidlig manifestation hos patienter med COVID-19. I dette tilfælde er det relateret til, at virussen tager smag for nervebanerne og skader smagsløgene og lugtesansen.

På samme måde viser forskning en sammenhæng mellem dette symptom og andre infektiøse tilstande, såsom influenza, halsbetændelse og bihulebetændelse.

2. Gastroøsofageal reflukssygdom

Ved denne sygdom er den øverste lukkemuskel i mavesækken påvirket, hvilket gør det muligt for syre at nå spiserøret. Ud over at irritere, forårsager det ifølge undersøgelser en brændende fornemmelse i halsen, brystet og maven samt en bitter smag i munden og halsbrand.

3. Oral candidiasis

Dette er en infektion, der produceres af svampen Candida albicans. Det er hyppigt hos personer med immundefekt. Det forårsager hvidlige læsioner på tungen, indersiden af kinderne og halsen. Forskning bekræfter, at ved pseudomembranøs candidiasis kan nogle patienter lide af dysgeusi og en brændende fornemmelse i munden.

4. Neurologiske lidelser

Som nævnt er der nerveforbindelser, der går fra smagsløgene til hjernen. Derfor kan forskellige læsioner og lidelser i nervesystemet ændre smagsopfattelsen. Dette observeres ifølge undersøgelser hos patienter med hjernetumorer, Bells lammelse, hovedtraumer, hjerneoperationer, slagtilfælde og epilepsi.

5. Sjögrens syndrom

Dette er en autoimmun sygdom, der er kendetegnet ved tør mund og tørre øjne. Ifølge nogle undersøgelser fører nedsat spytproduktion til svie i munden, tyggebesvær, smerter ved synkning og ændringer i smagsopfattelsen.

6. Medicin

Forskning har vist, at en lang række forskellige former for medicin giver dysgeusi. Dette skyldes både deres bitre eller metalliske smag og det forhold, at stofferne i kontakt med spyt giver denne fornemmelse. Blandt de lægemidler, der kan give en bitter fornemmelse i munden, kan nævnes følgende:

 • Antibiotika: Tetracyclin, ampicillin og metronidazol.
 • Medicin mod hjertesvigt og forhøjet blodtryk: Antiarytmika, såsom captopril og lisinopril. Ligeledes statiner og diuretika.
 • Litiumbaserede lægemidler: Til behandling af bipolar lidelse.
 • Psykotrope lægemidler: Antipsykotika, antidepressiva og anxiolytika.
 • Lægemidler til behandling af neurologiske lidelser: Som f.eks. dem, der anvendes ved Parkinsons sygdom, Alzheimers sygdom eller migræne.
 • Bronkodilatatorer: Anvendes til behandling af astma og kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL).
 • Ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler: Som f.eks. ibuprofen, der anvendes til smertelindring.
 • Orale hypoglykæmiske midler: Phenformin og glipizid.

Ligeledes er udsættelse for kemoterapi og strålebehandling også forbundet med opfattelsen af ubehagelige smagsoplevelser. En undersøgelse fra 2017 evaluerede i alt 239 patienter, der var diagnosticeret med kræft, og konkluderede, at 64 % af dem udviklede dysgeusi under og efter kemoterapi.

7. Andre årsager

Zinkmangel er ifølge undersøgelser også en af de mest almindelige årsager til smagsforstyrrelser. Denne mangel kan skyldes mangel på dette mineral i kosten eller malabsorption som følge af sygdomme som f.eks. cøliaki, Crohns sygdom, diabetes eller pancreatitis.

Det vurderes, at behandling med zinktilskud kan være nøglen til at lindre dette symptom.

Både under graviditet og i overgangsalderen kan kvinder på grund af hormonelle ændringer opleve en bitter fornemmelse i munden. Østrogen kan ændre smagsløgenes funktion.

Tandproblemer som følge af dårlig mundhygiejne, huller, tandkødsbetændelse og tandkirurgi kan forårsage dysgeusi. Derudover er der andre årsagsfaktorer, såsom høje stressniveauer og blyforurening.

Behandling af en bitter fornemmelse i munden

Dysgeusi kan forsvinde af sig selv uden medicinsk indgriben. I andre tilfælde afhænger behandlingen af at identificere og løse årsagen.

Hvis det er medicin, er løsningen at stoppe med eller erstatte typen med en anden. Det kan også hjælpe at ændre tidspunktet for indtagelse. Tilsvarende, hvis dysgeusi er relateret til et tandproblem eller tandhygiejne, skal du træffe de nødvendige foranstaltninger og opsøge en tandlæge.

Mand oplever mavesmerter efter at have spist

Anbefalinger til at mildne en bitter fornemmelse i munden

Der er flere ting, du kan gøre derhjemme for at afhjælpe den bitre fornemmelse i munden. En er at opretholde tilstrækkelig hydrering samt at tygge tyggegummi (helst sukkerfrit). Dette er med til at øge spytproduktionen.

For det andet bør du have gode mundhygiejnevaner. Fra forsigtig tandbørstning i to minutter to til tre gange om dagen til brug af tandtråd og antibakterielt mundskyl, hvis tandlægen anbefaler det.

På den anden side bør du undgå overdrevet forbrug af alkohol, koffein og visse krydrede eller fede fødevarer. Frem for alt er det vigtigt at holde op med at ryge, da tobakstjære tilstopper smagsløgene og ændrer deres funktion.

En bitter fornemmelse i munden kan næsten altid behandles

En bitter smag i munden er ofte et almindeligt problem, hvis årsager kan behandles. I de fleste tilfælde vender smagsløgene tilbage til det normale uden permanente virkninger.

En dårlig smag i munden bør ikke give anledning til bekymring. Det er dog et tegn på, at der er noget galt, så søg hjælp, hvis det fortsætter over længere tid. Hvis du er i tvivl, bør du kontakte din læge.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Martinucci I, et al. (2014). Esophageal motility abnormalities in gastroesophageal reflux disease. World J Gastrointest Pharmacol Ther. 2014; 5(2): 86-96.
 • Pérez M, Cosetti L, Crestanello J. Candidiasis Bucal. (2004). Actas Odontológicas. 1(1): 53-62.
 • Pisano M, Hilas O., (2016). Zinc and Taste Disturbances in Older Adults: A Review of the Literature. Consult Pharm. 2016; 31(5): 267-70.
 • Rehwaldt M, et al. (2009). Self-care strategies to cope with taste changes after chemotherapy. Oncol Nurs Forum. 2009; 36(2): 47-56.
 • Roohani N, Hurrell R, Kelishadi R, Schulin R. (2013). Zinc and its importance for human health: An integrative review. J Res Med Sci. 2013; 18(2): 144-57.
 • Sapir E, Samuels  S, Feng F, Vineberg K, Eisbruch A., (2016). Predictors of dysgeusia in patients treated with chemoradiation for head and neck cancer. International Journal of Radiation Oncology, Biology, Physics. 2016; 94(4): doi.org/10.1016/j.ijrobp.2015.12.318.
 • Syed Q, Hendler K, Koncilja K., (2016). The Impact of Aging and Medical Status on Dysgeusia. Amer J Med. 2016;129(7): e1-e753. doi:10.1016/j.amjmed.2016.02.003.
 • Tondo, L. (2014). El tratamiento a largo plazo del trastorno bipolar. Psicodebate. 2014; 14(2): 83-100.
 • Villa A, Connell C, Abati S. (2015). Diagnosis and management of xerostomia and hyposalivation. Ther Clin Risk Manag. 2015; 11: 45-51.
 • Fernández Andrade, F., Escobar Barrios, M., Hernández Rosales, P., Mandujano González, A., Valdelamar Dehesa, A., Taniyama López, O., & Carrillo Esper, R. (2021). Transtornos del olfato y el gusto, de las bases a la práctica clínica. Revista de la Facultad de Medicina (México)64(2), 7-21. .https://doi.org/10.22201/fm.24484865e.2021.64.2.02
 • Jafari, A., Alaee, A., & Ghods, K. (2021). The etiologies and considerations of dysgeusia: A review of literature. Journal of oral biosciences63(4), 319–326. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34487857/
 • Thomas, D. C., Chablani, D., Parekh, S., Pichammal, R. C., Shanmugasundaram, K., & Pitchumani, P. K. (2022). Dysgeusia: A review in the context of COVID-19. Journal of the American Dental Association (1939)153(3), 251–264. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34799014/
 • Mahmoud, M. M., Abuohashish, H. M., Khairy, D. A., Bugshan, A. S., Khan, A. M., & Moothedath, M. M. (2021). Pathogenesis of dysgeusia in COVID-19 patients: a scoping review. European review for medical and pharmacological sciences25(2), 1114–1134. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33577069/
 • Cral, W., Michels, M., Lima, C., & Queluz, D. (2021). Dysgeusia and COVID-19: the Importance of the Dentist in the Diagnostic. International journal of odontostomatology15(1), 2-3. https://www.scielo.cl/scielo.php?pid=S0718-381X2021000100002&script=sci_arttext
 • Agencia para la Investigación y la Calidad de la Atención Sanitaria. (2006). La enfermedad de reflujo gastroesofágico o GERD (por sus siglas en inglés). En: Las Guías Sumarias de los Consumidores. Rockville (MD): Agencia para la Investigación y la Calidad de la Atención Médica (EE. UU.); 2006-. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK47462/
 • Bengel, W. (2010). Candidiasis orales. Parte 1: Cuadro clínico, epidemiología y etiología. the Quintessence, 23(10), 510-517. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=3346418
 • Jafari, A., Alaee, A., & Ghods, K. (2021). The etiologies and considerations of dysgeusia: A review of literature. Journal of Oral Biosciences, 63(4), 319-326. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1349007921001018?via%3Dihub
 • Douglass, R., & Heckman, G. (2010). Drug-related taste disturbance: a contributing factor in geriatric syndromes. Canadian family physician Medecin de famille canadien56(11), 1142–1147. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2980431/
 • Ponticelli, E., Clari, M., Frigerio, S., De Clemente, A., Bergese, I., Scavino, E., Bernardini, A., & Sacerdote, C. (2017). Dysgeusia and health-related quality of life of cancer patients receiving chemotherapy: A cross-sectional study. European journal of cancer care26(2), 10.1111/ecc.12633. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28101929/
 • Howard, M. (2007). El cinc y los trastornos del gusto. Odovtos, Revista Internacional de Ciencias Dentales, 9, 7-13. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=499551912003
 • Cabrera, D., Ferrer, O., González, L., Cañadilla, L., & Tellería C, A. (2016). Manifestaciones bucales del síndrome de Sjögren. Presentación de un caso. Revista Médica Electrónica38(6), 877-886. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1684-18242016000600009&lng=es&tlng=es.
 • Bosch, Á. D. G. (2007). Higiene bucodental: productos utilizados y recomendaciones básicas. Offarm: farmacia y sociedad, 26(10), 64-67. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=5324581
 • González, M. (2006). Deshabituación tabáquica. Offarm: farmacia y sociedad, 25(4), 80-84. https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-deshabituacion-tabaquica-13086791

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.