Blå spirulina: Oprindelse, anvendelser og egenskaber

Blå spirulina er en variant af spirulina, der skiller sig ud ved sin blå farve og sine ernæringsmæssige egenskaber. Få mere at vide her.
Blå spirulina: Oprindelse, anvendelser og egenskaber

Sidste ændring: 20 marts, 2023

Blå spirulina er et derivat af spirulinaalger, der anvendes til tilberedning af forskellige opskrifter. Den har en karakteristisk blå farve, der normalt giver en farve til de retter, som den tilsættes. Desuden skiller den sig ud for sine ernæringsmæssige egenskaber, der er forbundet med gavnlige sundhedseffekter.

Generelt skal det bemærkes, at indtagelsen af alger er steget i de seneste år. I Journal of Medicinal Food står der, at de er en kilde til bioaktive forbindelser som f.eks. fibre, plantesteroler, fedtsyrer og antioxidanter. Derfor betragtes de som en god mulighed for at forbedre kostens kvalitet.

Hvad er blå spirulina?

Blå spirulina er en alge, der minder meget om spirulina. Den største forskel har at gøre med koncentrationen af phycocyanin. Det er et stof, der giver den sin blå farve. Nogle mennesker anser den dog for at være en “superfood” på grund af dens indhold af essentielle næringsstoffer og dens potentielle fordele.

Vi taler naturligvis om en knap og noget dyr fødevare. Dens markedspris er omkring 370 kr. pr. 50 gram, så den bruges ikke ofte i kulinarisk sammenhæng. Du kan dog bruge den til at farve næsten enhver ret og give den et karakteristisk præg.

Ernæring og mulige fordele

Chiagrød lavet med blå spirulina

Den makro- og mikronæringsrige sammensætning af blå spirulina kan have sundhedsmæssige fordele.

Blå spirulina udmærker sig ved sin høje koncentration af vitaminer, mineraler og et stort antal forbindelser med antioxidant virkning. For at være mere præcis – og ifølge en artikel offentliggjort i Journal of the American Nutrition Association – er det en kilde til følgende næringsstoffer:

 • Kulhydrater.
 • Vitaminer (A, C og E).
 • Mineraler (jern, calcium, krom, kobber, magnesium, mangan, fosfor, kalium, natrium og zink).
 • γ-linolensyre.
 • Pigmenter såsom klorofyl A og phycobiliproteiner (C-fycocyanin, allofycocyanin og β-caroten).

På grund af denne sammensætning giver et regelmæssigt indtag mange fordele. Lad os tage et kig på det.

Hjælper med at forsinke aldringstegnene

Antioxidanterne i blå spirulina er i stand til at neutralisere dannelsen af frie radikaler og deres ophobning i kroppens væv. På denne måde reduceres forekomsten af mange kroniske sygdomme, ud over at forsinke aldringstegnene.

Bidrager til forebyggelse af anæmi

Jernet i blå spirulina bidrager til at undgå eventuelle jernmangler, der kan påvirke forekomsten af anæmi. En undersøgelse på rotter rapporteret i Food & Function konkluderede, at mikroalger er ernæringsmæssige jernforstærkere, der kan forbedre jernmangel.

Det anbefales at tage det sammen med C-vitamin, da det ikke assimileres så godt, da det er af vegetabilsk oprindelse.

På den anden side skal det bemærkes, at denne type tang er en af de få fødevarer af vegetabilsk oprindelse, der indeholder B12-vitamin. Mangel på dette næringsstof er almindeligt i veganske diæter og forårsager megaloblastisk anæmi på mellemlang sigt. Derfor er det tilrådeligt at indtage denne type tilskud.

Hjælper med at forebygge nogle kroniske sygdomme

De fleste kroniske sygdomme har deres oprindelse i manglende kontrol af inflammation og oxidation. For at forebygge begge situationer er det afgørende at sikre det daglige indtag af antioxidanter i kosten.

Fytonæringsstoffer i grøntsager og alger er særligt gavnlige til dette formål. En artikel i Oxidative Medicine and Cellular Longevity beskriver, at denne slags kosttilskud har hypolipidæmisk, hypoglykæmisk og antihypertensivt potentiale.

Du er måske også interesseret i: Abalone: Verdens dyreste bløddyr

Høje omkostninger er den største ulempe ved blå spirulina

Blå smoothie med blåbær

På trods af dens egenskaber og næringsindhold er sandheden, at blå spirulina er for dyr en fødevare til at blive indført i forbindelse med den almindelige kost. Dette er uden tvivl dens største ulempe. Det giver ikke mening at indtage det lejlighedsvis for at opleve fordele, da der ikke vil kunne mærkes nogen ændringer.

Når man planlægger en sund kost, er det virkelig vigtigt at sikre variation og balance, ud over at indtage masser af grøntsager på daglig basis. Det er ikke nødvendigt at ty til eksotiske arter som blå spirulina for at få kroppen til at fungere ordentligt. Andre mere almindelige fødevarer, såsom blåbær, kan have en lignende virkning.

Hvordan bruger man blå spirulina?

Blå spirulina sælges ofte i pulverform. Dens anvendelse i kulinarisk sammenhæng er meget enkel. En teskefuld kan bruges til at farve næsten enhver ret og tilføre et strejf af smag. Det er almindeligt at tilsætte denne fødevare til smoothies og nogle supper med det formål at give et eksotisk og karakteristisk præg.

Det er også muligt at finde kosttilskud med blå spirulina, der har til formål at give et koncentrat af algen for at udnytte dens gavnlige egenskaber. Disse kan indtages dagligt. Tilskud med antioxidanter anbefales dog ikke i alle sammenhænge.

Blå spirulina: Tang med flere fordele

Blå spirulina er en meget eksotisk algeart, som stadig ikke er særlig kendt. Den skiller sig primært ud på grund af sine organoleptiske egenskaber og sin høje pris. Nogle steder er man begyndt at bruge den til at farve retter og opskrifter blå, hvilket er ret særpræget.

Det er dog ikke nødvendigt at inkludere denne fødevare i kosten for at sikre en god sundhedstilstand. Der er mange andre muligheder, der kan udføre lignende funktioner. Nogle gode eksempler er røde frugter eller korsblomstrede grøntsager, som også skiller sig ud ved deres indhold af antioxidanter.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Finamore A, Palmery M, Bensehaila S, Peluso I. Antioxidant, Immunomodulating, and Microbial-Modulating Activities of the Sustainable and Ecofriendly Spirulina. Oxid Med Cell Longev. 2017;2017:3247528. doi: 10.1155/2017/3247528. Epub 2017 Jan 15. PMID: 28182098; PMCID: PMC5274660.
 • Galvan, Y. P., Alperovich, I., Zolotukhin, P., Prazdnova, E., Mazanko, M., Belanova, A., & Chistyakov, V. (2017). Fullerenes as Anti-Aging Antioxidants. Current aging science10(1), 56–67. https://doi.org/10.2174/1874609809666160921120008.
 • Gao F , Guo W , Zeng M , Feng Y , Feng G . Effect of microalgae as iron supplements on iron-deficiency anemia in rats. Food Funct. 2019 Feb 20;10(2):723-732. doi: 10.1039/c8fo01834k. PMID: 30664135.
 • Gogna S, Kaur J, Sharma K, Prasad R, Singh J, Bhadariya V, Kumar P, Jarial S. Spirulina- An Edible Cyanobacterium with Potential Therapeutic Health Benefits and Toxicological Consequences. J Am Nutr Assoc. 2022 Aug 2:1-14. doi: 10.1080/27697061.2022.2103852. Epub ahead of print. PMID: 35916491.
 • Li, N., Zhao, G., Wu, W., Zhang, M., Liu, W., Chen, Q., & Wang, X. (2020). The Efficacy and Safety of Vitamin C for Iron Supplementation in Adult Patients With Iron Deficiency Anemia: A Randomized Clinical Trial. JAMA network open3(11), e2023644. https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2020.23644.
 • Senthilkumar, K., & Kim, S.-K. (2015). Marine Algae and Chronic Diseases. In Marine Algae Extracts (pp. 557–574). Wiley-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA. https://doi.org/10.1002/9783527679577.ch32
 • Socha, D. S., DeSouza, S. I., Flagg, A., Sekeres, M., & Rogers, H. J. (2020). Severe megaloblastic anemia: Vitamin deficiency and other causes. Cleveland Clinic journal of medicine87(3), 153–164. https://doi.org/10.3949/ccjm.87a.19072.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.