Black Cohosh: Karakteristika, brug og forbehold

Black Cohosh kan lindre symptomer på overgangsalderen, øge frugtbarheden og behandle adskillige gynækologiske problemer. Opdag flere af dets fordele såvel som de mulige ugunstige effekter i denne artikel!
Black Cohosh: Karakteristika, brug og forbehold

Skrevet af Daniela Andarcia

Sidste ændring: 09 august, 2022

Black Cohosh – også kaldt sort slangerod – eller Actaea racemosa er en plante med store blade og høje klaser med hvide blomster, der stammer fra Nordamerika. Både blomsterne og rødderne er blevet brugt af indfødte amerikanere i behandlingen af gynækologiske, nyre- og endda psykiske problemer. 

I dag bliver Black Cohosh eller Actaea racemosa brugt som en aktiv ingrediens i supplementer, der er relateret til kvinders sundhed. Det er særligt tilfældet med dem, der lindrer symptomer på overgangsalderen, øger frugtbarheden og balancerer den hormonelle balance.

Find ud af alt, du har brug for at vide, om denne plante i artiklen her!

Brug og mulige sundhedsmæssige fordele

Som vi har nævnt tidligere, har de fleste af fordelene og brugsfunktionerne at gøre med kvinders sundhed. Lad os tage et detaljeret kig på, hvordan det kan hjælpe.

1. Lindring af symptomer på overgangsalderen

De fleste folk bruger Black Cohosh til at bekæmpe symptomer på overgangsalderen (udmattelse, hedeture, sved, søvnløshed, humørsvingninger osv.).

Et studie med 80 kvinder i overgangsalderen med hedeture viste, at dem, der indtog 20 milligram om dagen i 8 uger, oplevede et fald i antallet og alvorsgraden af hedeture. 

Selvom andre studier understøtter disse effekter, har vi dog stadig brug for flere undersøgelser til at verificere dette produkt som et lindrende middel mod symptomerne i overgangsalderen.

Læs også: Effektive naturmidler til at behandle overgangsalderens symptomer

2. Black Cohosh kan øge frugtbarheden

Selvom det er rigtigt, at mange, der sælger dette produkt, påstår, at det kan forbedre frugtbarheden, er den videnskabelige evidens for dette sparsom.

Ifølge forskning i Reproductive BioMedicine Online and Gynecological Endocrinology øger Black Cohosh effektiviteten af clomifen. Dette stof er brugbart til at behandle ufrugtbarhed hos kvinder med ægløsningsproblemer, hvilket kan øge deres chance for at blive gravide.

Studier har også vist en forbedring i graviditets- og ægløsningsraten hos kvinder, der er ufrugtbare, som tog supplementer med Black Cohosh og clomifen. Det er dog nødvendigt med flere undersøgelser af disse effekter.

3. Behandler adskillige gynækologiske problemer

Denne medicinske plante er også kendt for at behandle andre dårligdomme, der påvirker kvinder. Disse inkluderer følgende:

 • Polycystisk ovariesyndom (PCOS): Ifølge et studie i Gynecological Endocrinology kan supplementer med Black Cohosh øge chancen for at blive gravid hos kvinder med PCOS, der tager clomifen. Ligeledes fandt forskning i European Journal of Obstetrics Gynecology and Reproductive Biology ud af, at disse supplementer regulerer cyklussen hos kvinder med PCOS.
 • Fibromer: Et studie med 244 kvinder i overgangsalderen viste, at et dagligt supplement med 40 milligram Black Cohosh kan reducere størrelsen på fibromer i livmoderen med 30%.
 • Præmenstruelle symptomer (PMS): Selvom nogle påstår, at Black Cohosh kan behandle PMS-symptomer, er der ikke nok videnskabelig evidens til at bevise det.
 • Regulering af menstruationscyklussen: Der er videnskabelig evidens for, at supplementer med Black Cohosh kan hjælpe med at regulere menstruationscyklussen hos kvinder, der er i gang med fertilitetsbehandling. Det er sandt, uanset om de er PCOS-patienter eller ej.

4. Reducerer risikoen for brystkræft

Da Black Cohosh fungerer som hormonet østrogen, mener eksperter, at det kan forværre eller øge risikoen for brystkræft.

Et studie, der blev publiceret i Integrative Cancer Therapies , fandt dog ud af, at det ikke øger sandsynligheden for at få brystkræft. Modsat var det associeret med en lavere risiko. 

Ifølge test-tube studier kan Black Cohosh-ekstrakt fungere som et antiøstrogen og reducere spredningen af brystkræftceller. Det er dog nødvendigt med mere forskning.

5. Kan forbedre det mentale helbred

Eksperter mener også, at Black Cohosh kan forbedre det mentale helbred – særligt hos kvinder i overgangsalderen. Ifølge forskning i Post Reproductive Health påvirker supplementer ikke angst. De kan dog forbedre nogle psykologiske symptomer.

Det er dog nødvendigt med flere studier for at understøtte denne fordel ved supplementer med Black Cohosh.

6. Forbedrer søvnkvaliteten

Et lille studie med 42 kvinder i overgangsalderen antydede, at supplementer med Black Cohosh kan forbedre varigheden og kvaliteten af søvnen. 

Ligeledes fandt forskning i Minerva Obstetrics and Gynecology ud af, at det kan forbedre hedeture, der forårsager angst og søvnløshed, hvis man kombinerer Black Cohosh med andre komponenter (zink, ingefær og hyaluronsyre). Det er dog svært at vide, om det var den komponent, der er årsag til disse effekter.

7. Stimulerer vægttab

Kvinder i overgangsalderen tager ofte på i vægt på grund af det naturlige fald i koncentrationen af østrogen. Da der er videnskabelig evidens for de østrogene effekter af Black Cohosh mener eksperter, at det kan hjælpe med at kontrollere vægten i dette stadie. 

Black Cohosh: Påpasselighed og bivirkninger

Selvom Black Cohosh har bivirkninger, er de for det meste milde. Disse inkluderer blandt andet problemer med maven, hududslæt, muskelsmerter, større bryster og pletblødning eller blødning uden for den sædvanlige menstruation.

Alvorlige tilfælde inkluderer forværret leverskade. Det er derfor, folk med disse sygdomme eller igangværende behandling bør undgå denne ingrediens. 

Ligeledes sammenholdte et dyrestudie høje doser af dette produkt med skader på de røde blodceller, hvilket fører til anæmi. Det er dog nødvendigt med flere undersøgelser for at se disse effekter hos mennesker.

På samme tid bør du bemærke, at forskningen i dette produkt er knap, så der kan være andre ugunstige effekter, som vi ikke er opmærksomme på.

Blandt de ugunstige reaktioner ved dette stof kan vi nævne urticaria (nældefeber) og dermatologiske reaktioner. 

Dosis og præsentationer af Black Cohosh

Black Cohosh er tilgængeligt i adskillige præsentationer. Det gælder både i kapselform, flydende form og te. I henhold til dosen kan denne variere afhængigt af mærket. Den generelle dosis er dog mellem 20 og 120 milligram ekstrakt eller pulver om dagen. 

Eksperter mener, at kvinder er nødt til at tage mindst 20 milligram dagligt for at behandle symptomer i overgangsalderen. Nogle eksperter siger dog, at man ikke bør tage dette supplement i mere end 6 måneder. Det er på grund af den potentielle risiko for at beskadige leveren.

Supplementer kommer ofte i former, der blander Black Cohosh med andre komponenter. Det kan for eksempel være rødkløver, sojaisoflavoner, St. Johns rod, dong quai og C-vitamin

Når man kombinerer Black Cohosh med hver af disse ingredienser, kan det hjælpe med at øge dets rolle i at lindre symptomer i overgangsalderen. Vi har dog brug for flere studier for at understøtte sådanne hypoteser.

Opdag: Smertefuld menstruation kan lindres på disse 10 måder

Black Cohosh: En allieret mod symptomer i overgangsalderen

Black Cohosh er en medicinsk plante fra Nordamerika. Oldgamle indfødte amerikanere brugte den til at behandle lidelser, der påvirker kvinder såvel som andre dårligdomme såsom øm hals, nyreproblemer og endda depression.

I dag har dets brug ikke ændret sig meget. Det bliver primært brugt til at lindre symptomer i overgangsalderen, øge frugtbarheden og behandle adskillige gynækologiske problemer såsom fibromer, polycystisk ovariesyndrom og præmenstruelle symptomer.

Selvom de fleste af dets ugunstige effekter er milde, bør du være opmærksom på, at det kan forværre leverskader såvel som påvirke de røde blodceller, hvilket kan forårsage anæmi. • Mehrpooya, M., Rabiee, S., Larki-Harchegani, A., Fallahian, A. M., Moradi, A., Ataei, S., & Javad, M. T. (2018). A comparative study on the effect of “black cohosh” and “evening primrose oil” on menopausal hot flashes. Journal of education and health promotion, 7, 36. https://doi.org/10.4103/jehp.jehp_81_17
 • Friederichsen, L., Nebel, S., Zahner, C., Bütikofer, L., & Stute, P. (2020). Effect of CIMicifuga racemosa on metaBOLIC parameters in women with menopausal symptoms: a retrospective observational study (CIMBOLIC). Archives of gynecology and obstetrics, 301(2), 517–523. https://doi.org/10.1007/s00404-019-05366-8
 • Shahin, A. Y., Ismail, A. M., & Shaaban, O. M. (2009). Supplementation of clomiphene citrate cycles with Cimicifuga racemosa or ethinyl oestradiol–a randomized trial. Reproductive biomedicine online, 19(4), 501–507. https://doi.org/10.1016/j.rbmo.2009.06.007
 • Shahin, A. Y., & Mohammed, S. A. (2014). Adding the phytoestrogen Cimicifugae Racemosae to clomiphene induction cycles with timed intercourse in polycystic ovary syndrome improves cycle outcomes and pregnancy rates – a randomized trial. Gynecological endocrinology : the official journal of the International Society of Gynecological Endocrinology, 30(7), 505–510. https://doi.org/10.3109/09513590.2014.895983
 • Kamel H. H. (2013). Role of phyto-oestrogens in ovulation induction in women with polycystic ovarian syndrome. European journal of obstetrics, gynecology, and reproductive biology, 168(1), 60–63. https://doi.org/10.1016/j.ejogrb.2012.12.025
 • Xi, S., Liske, E., Wang, S., Liu, J., Zhang, Z., Geng, L., Hu, L., Jiao, C., Zheng, S., Zepelin, H. H., & Bai, W. (2014). Effect of Isopropanolic Cimicifuga racemosa Extract on Uterine Fibroids in Comparison with Tibolone among Patients of a Recent Randomized, Double Blind, Parallel-Controlled Study in Chinese Women with Menopausal Symptoms. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM, 2014, 717686. https://doi.org/10.1155/2014/717686
 • Fritz, H., Seely, D., McGowan, J., Skidmore, B., Fernandes, R., Kennedy, D. A., Cooley, K., Wong, R., Sagar, S., Balneaves, L. G., & Fergusson, D. (2014). Black cohosh and breast cancer: a systematic review. Integrative cancer therapies, 13(1), 12–29. https://doi.org/10.1177/1534735413477191
 • Huyen, C., Luyen, B., Khan, G. J., Oanh, H. V., Hung, T. M., Li, H. J., & Li, P. (2018). Chemical Constituents from Cimicifuga dahurica and Their Anti-Proliferative Effects on MCF-7 Breast Cancer Cells. Molecules (Basel, Switzerland), 23(5), 1083. https://doi.org/10.3390/molecules23051083
 • Shahmohammadi, A., Ramezanpour, N., Mahdavi Siuki, M., Dizavandi, F., Ghazanfarpour, M., Rahmani, Y., Tahajjodi, R., & Babakhanian, M. (2019). The efficacy of herbal medicines on anxiety and depression in peri- and postmenopausal women: A systematic review and meta-analysis. Post reproductive health, 25(3), 131–141. https://doi.org/10.1177/2053369119841166
 • Jiang, K., Jin, Y., Huang, L., Feng, S., Hou, X., Du, B., Zheng, J., & Li, L. (2015). Black cohosh improves objective sleep in postmenopausal women with sleep disturbance. Climacteric : the journal of the International Menopause Society, 18(4), 559–567. https://doi.org/10.3109/13697137.2015.1042450
 • Cappelli, V., Morgante, G., Di Sabatino, A., Massaro, M. G., & De Leo, V. (2015). Valutazione dell’efficacia di un nuovo preparato nutraceutico nel trattamento dei disturbi delle donne in postmenopausal [Evaluation of the efficacy of a new nutraceutical product in the treatment of postmenopausal symptoms]. Minerva ginecologica, 67(6), 515–521.
 • Martin B. R. (2019). Complementary Medicine Therapies That May Assist With Weight Loss: A Narrative Review. Journal of chiropractic medicine, 18(2), 115–126. https://doi.org/10.1016/j.jcm.2018.10.004

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.