Blodurt: Anvendelse, fordele og kontraindikationer

Blodurt menes at kunne hjælpe med at behandle hudsygdomme og andre sygdomme. Der er dog risici forbundet med brugen af den.
Blodurt: Anvendelse, fordele og kontraindikationer
Franciele Rohor de Souza

Bedømt og godkendt af farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Sidste ændring: 25 august, 2022

Blodurt (videnskabeligt navn Sanguinaria canadensis) er en blomst, der er hjemmehørende i det østlige USA og Canada. Den tilhører Papaveraceae-familien (valmue). Den er især kendt for sin anvendelse i traditionel medicin.

Ifølge en gennemgang i International Journal of Molecular Sciences har indianerne brugt denne plantes rhizomer til behandling af en lang række sygdomme. Beviserne for dens egenskaber er imidlertid begrænsede, og der er faktisk blevet observeret mulige kliniske toksiciteter. Vil du vide mere om den? Her fortæller vi dig mere om dens egenskaber.

Anvendelse og fordele ved blodurt

Både rhizomet og rødderne af blodurt indeholder en rød væske, der indeholder alkaloidforbindelser og antioxidanter. Af disse er sanguinarin blevet den mest undersøgte alkaloid. Faktisk tilskrives en stor del af plantens farmakologiske virkninger til denne. Hvad bruges den til?

Tandpleje

I 1980’erne blev blodrod brugt som et antimikrobielt, antioxidant og antiinflammatorisk middel i tandplejeprodukter. Især siges det at mindske tilstedeværelsen af tandplak og risikoen for tandkødsbetændelse.

I forbindelse hermed fandt en undersøgelse, der blev rapporteret i Phytotherapy Research, at tandpasta og mundskyllevand tilsat Sanguinaria canadensis har antibakterielle egenskaber, der bidrager til at beskytte mundhygiejnen, når de anvendes samtidig. Resultaterne vedrørende disse virkninger er dog modstridende.

Faktisk er produkter til munden med blodrod blevet stoppet i Nordamerika siden 2001, efter at undersøgelser har sat brugen af dem i forbindelse med en øget risiko for prækancerøse læsioner (oral leukoplaki).

Kvinde kommer tandpasta på tandbørste

Hudens sundhed

I traditionel medicin bruges blodrod som en allieret til at bekæmpe hudproblemer som f.eks. akne, psoriasis, vorter og urenheder. I dag findes der endda produkter, der er fremstillet af planten, og som hævder at give disse og andre fordele for huden. Men er den effektiv til disse formål?

Sandheden er, at der ikke findes nogen kliniske undersøgelser, der understøtter dens effektivitet mod disse tilstande. Tværtimod kan overdrevet eller forkert anvendelse, som det fremgår af en udgivelse i Dermatitis, føre til ødelæggelse af væv, kontaktdermatitis og keloiddannelse.

Hjertets sundhed

Sanguinarine, det vigtigste aktive stof i blodrod, synes at have antianginøse virkninger, der mindsker opbygningen af plak i arterierne og risikoen for hjertetilfælde. Desuden menes det at udøve en positiv inotropisk virkning, som hjælper hjertet med at pumpe nok blod med færre hjerteslag.

På trods af dette er undersøgelserne utilstrækkelige til at betragte blodrod som et terapeutisk middel til hjertesundhed. Tværtimod advarer eksperter om, at brugen af det i høje doser kan forårsage en alvorlig situation med lavt blodtryk.

Sundhed i åndedrætsorganerne

Mange af anvendelsesmulighederne for blodrod har at gøre med åndedrætsorganernes sundhed. I oldtiden var det et folkelægemiddel mod influenza, forkølelse, bihuleinfektioner og lungeinfektioner. På trods af dette er der ingen solide beviser for, at det er effektivt mod disse tilstande.

Blodurts risici og bivirkninger

Blodurt anses for at være sikkert for de fleste sunde voksne, så længe det indtages som et kortvarigt, korrekt forarbejdet kosttilskud. Alligevel oplever nogle mennesker fordøjelsesproblemer efter indtagelse af planten i disse former.

Aktuel anvendelse er forbundet med bivirkninger såsom hudirritation, rødme og hævelse. Desuden kan overdrevet eller langvarigt brug resultere i følgende reaktioner:

 • Svimmelhed og besvimelse.
 • Sløret syn eller glaukom.
 • Kvalme og opkastning.
 • Lavt blodtryk.
 • Udvidede pupiller.
 • Diarré.

Advarsel

I betragtning af manglende beviser for dens sikkerhed bør blodurt ikke anvendes under forhold som graviditet eller amning. Den bør heller ikke anvendes til børn eller patienter med diagnosticerede kroniske lidelser.

På den anden side bør vi også bemærke, at den kan have interaktioner med lægemidler til at sænke blodtrykket, antikoagulantia og antiarytmika.

Blodurt blomst

Dosering og præsentationer af blodurt

Lige nu fås blodurt i urtebutikker og onlineapoteker som kosttilskud i kapsler, pulver og ekstrakter. Det er også muligt at finde dens tørrede rødder til fremstilling af te.

Der er dog ingen specifik regel for sikker indtagelse. Generelt foreslår eksperter, at vi ikke bør overskride doser på mere end 5 mikrogram sanguinarin.

Hvad skal man huske på om blodurt?

Kosttilskud med blodurt distribueres som allierede til at forbedre vores helbred. Selv om deres medicinske anvendelse er ret gammel, har kliniske undersøgelser ikke været i stand til at bevise deres effektivitet. Tværtimod er det blevet fastslået, at dets ukorrekte eller overdrevne brug kan medføre alvorlige konsekvenser.

Derfor er det vigtigt at bruge denne plante med måde og i overensstemmelse med producentens anvisninger. Hvis du desuden har en diagnosticeret lidelse eller sygdom, er det bedst at konsultere en læge, før du bruger et derivat af denne plante.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Croaker A, King GJ, Pyne JH, Anoopkumar-Dukie S, Liu L. Sanguinaria canadensis: Traditional Medicine, Phytochemical Composition, Biological Activities and Current Uses. Int J Mol Sci. 2016 Aug 27;17(9):1414. doi: 10.3390/ijms17091414. PMID: 27618894; PMCID: PMC5037693.
 • Basu P, Kumar GS. Sanguinarine and Its Role in Chronic Diseases. Adv Exp Med Biol. 2016;928:155-172. doi: 10.1007/978-3-319-41334-1_7. PMID: 27671816.
 • Wang MZ, Warshaw EM. Bloodroot. Dermatitis. 2012 Nov-Dec;23(6):281-3. doi: 10.1097/DER.0b013e318273a4dd. PMID: 23169210.
 • Mackraj I, Govender T, Gathiram P. Sanguinarine. Cardiovasc Ther. 2008 Spring;26(1):75-83. doi: 10.1111/j.1527-3466.2007.00037.x. PMID: 18466423.
 • Mazzio EA, Soliman KF. In vitro screening for the tumoricidal properties of international medicinal herbs. Phytother Res. 2009;23(3):385-398. doi:10.1002/ptr.2636
 • Gibb GD. The Sanguinaria Canadensis: Its Natural History, Properties, and Medical Uses. Br Med J. 1860;1(162):89-90.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.