Hvid pæonrod: Fordele og bivirkninger

Naturmedicin bruger hvid pæon til at hjælpe med at lindre muskelkramper, betændelse og angst. Hvad siger beviserne? I denne artikel fortæller vi dig alt om det!
Hvid pæonrod: Fordele og bivirkninger
Franciele Rohor de Souza

Bedømt og godkendt af farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Hvid pæonrod kommer fra planten med det videnskabelige navn Paeonia lactiflora Pall. Den tilhører pæonfamilien (Paeoniaceae) og dyrkes i Østasien, Europa og Nordamerika. Folk kender det også som “havepæon”, “kinesisk pæon” eller “bai shao”.

Ifølge historiske data har traditionel kinesisk medicin brugt tørrede pæonrødder i mere end 1000 år. Især som et supplement til at reducere betændelse, smerter og feber. Men hvad siger videnskaben om det? Hvad er bivirkningerne? Nedenstående fortæller vi dig alt om det!

Fordele og anvendelse af hvid pæon

I Kina og andre asiatiske lande kender mange mennesker til den medicinske anvendelse af hvid pæonrod. Tilsvarende er de kosttilskud, der kommer fra det, tilgængelige i Nordamerika, Europa og flere andre steder i verden. Mange mennesker nyder også selve blomsten for sin æstetik.

En artikel offentliggjort i International Journal of Molecular Sciences fortæller os, at pæon har vigtige forbindelser med farmakologisk virkning. Blandt disse skiller følgende sig ud:

 • Monoterpener.
 • Flygtig olie.
 • Triterpener.
 • Tanniner.
 • Stilbene.
 • Flavonoider.
 • Polyfenoler.

Der er dog stadig ingen solid evidens om fordelene ved hvid pæonrod hos mennesker. Specialister gennemførte en stor del af undersøgelserne på dyr, og resultaterne var ikke afgørende. Men forskere mener, at resultaterne er lovende for udviklingen af fremtidig medicin.

Du kan også være interesseret i: Lakridsrod – Et middel til at berolige maven

Immunmodulerende virkninger

Vi kan få et par kendte forbindelser fra hvid pæonrod, såsom “totale pæon glykosider”. Specialister har undersøgt disse stoffer for deres potentiale som antiinflammatoriske midler. Ifølge en anmeldelse offentliggjort i Journal of Ethnopharmacology hjælper disse egenskaber med at regulere immunsystemet.

Med det i tankerne mener mange mennesker, at det har evnen til at reducere symptomer på autoimmune lidelser, såsom følgende:

I betragtning af graden af disse sygdomme bør pæonrodtilskud naturligvis ikke være den første behandling, der gives. Det er også vigtigt at konsultere din læge, før du bruger det som en del af din behandling.

Person med psoriasis på hænder klør sig selv

Antiinflammatorisk aktivitet

For at opsummere ovenstående har totale pæon glykosider antiinflammatorisk potentiale. En undersøgelse i Frontiers in Pharmacology tyder på, at disse stoffer hjælper med at undertrykke inflammatoriske veje, der forårsager sygdomme. På denne måde reducerer det blandt andet risikoen for nefropati, leversygdomme og gigt.

Blodgennemstrømning

I kinesisk medicin bruger folk hvid pæonrod som blodfortyndende medicin. Faktisk mener mange mennesker, at det hjælper med at forhindre trombose. Derudover viste en undersøgelse på dyr, der blev offentliggjort i Molecular Medicine Reports, at pæoniflorin (et af glykosiderne i planten) øger virkningen af plasminogen activator urokinase.

Dette enzym hjælper med at løse tromboseproblemer naturligt. Eksperterne antyder, at det hæmmer dannelse af blodpropper. Det kan endda bidrage til at opløse dem, der allerede findes. Specialister bemærkede lignende resultater i en anmeldelse delt i Evidensbaseret komplementær og alternativ medicin .

Smertestillende egenskaber

Pæoniflorin, en af de vigtigste aktive komponenter i denne rod, har en let smertestillende virkning på kroppen. En undersøgelse af dyr inden for cellulær fysiologi og biokemi fastslog, at stoffet virker på centralnervesystemet og hjælper med at reducere smerter.

Mentalt helbred

En anden anvendelse af hvid pæonrod er relateret til mental sundhed. Traditionelt har mange brugt det som en allieret mod symptomer på depression og angst. Som en undersøgelse offentliggjort i BioMed Research International forklarer, skyldes det, at dets ekstrakter reducerer udtrykket af serotonintransportøren.

Med andre ord forhindrer det, at dette protein hæmmer virkningerne af serotonin, et hormon, der bidrager til følelsen af velvære. Af den grund har det en angstdæmpende og antidepressiv virkning.

I en anden undersøgelse hjalp pæoniflorin i denne rod til at øge probiotika i tarmen. Ifølge en anmeldelse delt i International Journal of Clinical Practice hjalp dette også med at lindre humørsvingninger.

Hudens sundhed

Anekdotiske data hævder, at ekstrakter fra hvid pæonrod er gode til at forhindre for tidlig aldring. Dens tilhængere antyder, at det bremser forekomsten af rynker, mærker og andre ufuldkommenheder, som vi forbinder med alderdom. Dette mangler imidlertid beviser for at understøtte det.

En laboratorieundersøgelse offentliggjort i International Journal of Cosmetic Science fremhæver imidlertid, at pæoniflorin har depigmenteringspotentiale. Det reducerer melatonin og hjælper med at reducere mørke mærker.

Andre anvendelsesmuligheder for hvid pæonrod

Mange af de fordele, vi tilskriver denne rod, er ikke undersøgt. Populær litteratur nævner det, men der er ingen beviser for dets effektivitet.

Af denne grund, når det kommer til at bruge kosttilskud, skal du fortsætte med at være forsigtig. De almindelige anvendelser af denne rod er i følgende tilfælde:

 • Polycystisk ovariesyndrom.
 • Menstruationssmerter.
 • Fordøjelsesforstyrrelser.
 • Overdreven hårtab.
 • Overdreven svedtendens.
 • Migræne.
 • Åndedrætsforstyrrelser.
 • Kronisk træthedssyndrom.
 • Mastalgi.

Mulige bivirkninger af hvid pæonrod

Det amerikanske selskab WebMD antyder, at hvid pæonrod er sikkert for de fleste raske mennesker, forudsat at de indtager det i passende mængder. Voksne har kunnet bruge det uden problemer i op til 6 måneder.

Overdreven indtagelse er forbundet med følgende bivirkninger:

 • Overdreven blødning.
 • Diarré.
 • Fordøjelsesproblemer.

På grund af mangel på bevis anbefaler vi, at gravide og ammende kvinder ikke bruger det. Dets antikoagulerende egenskaber får det til at være kontraproduktivt hos mennesker, der planlægger at blive opereret.

På samme måde kan det være farligt for personer med blødningsforstyrrelser. Af den grund er det nødvendigt at konsultere din læge, før du begynder at tage det.

Kunstnerisk fremstilling af en blodprop i et blodkar

Du kan også være interesseret i: Egenskaber ved citron og naturlige midler

Mulige interaktioner med medicin

Denne rod og dens derivater bremser blodpropper. Af den grund bør du ikke kombinere det med antikoagulantia eller trombocytfunktionshæmmende medicin. Dette skyldes, at der er risiko for blødning eller blå mærker.

Nogle af de lægemidler, der skal overvejes, er følgende:

 • Aspirin.
 • Clopidogrel (Plavix ®).
 • Diclofenac (Voltaren ®, Cataflam ®).
 • Ibuprofen (Advil ®, Motrin ®).
 • Naproxen (Anaprox ®, Naprosyn ®).
 • Warfarin (Coumadin ®).

Du bør også undgå at tage det med phenytoin, fordi det reducerer dets effektivitet. Dette er et antikonvulsivt middel, og du bør tage det i visse koncentrationer for at sikre, at det er effektivt.

Hvilke former er hvid pæonrod tilgængelig i?

Hvide pæonrodsekstrakter er tilgængelige som kapsler, farvestof, pulver og te. Det er vigtigt at nævne, at det ikke er reguleret af Food and Drug Administration (FDA), men du kan finde det i urtemedicinbutikker, apoteker, sundhedsbutikker og traditionelle medicinapoteker.

Der er endnu ikke fastlagt en sikker dosis, og hvor meget du skal tage, afhænger af faktorer som alder, sundhedstilstand og formålet med midlet. Af den grund bør du følge apotekets anvisninger, samt hvad der står på etiketten. Selvfølgelig, hvor det er muligt, er det altid bedst at konsultere en læge først.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Hong DY, Pan KY. Paeoniaceae. In: Wu ZY, Raven PH, editors. Flora of China. Vol. 6. Science Press and Missouri Botanic Garden Press; Beijing, China: 2001. pp. 127–132. [Google Scholar]
 • Paeonia lactiflora. (n.d.). ScienceDirect. Retrieved on June 1, 2021 from https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/paeonia-lactiflora
 • Zhou C, Zhang Y, Sheng Y, et al. Herbaceous peony (Paeonia lactiflora Pall.) as an alternative source of oleanolic and ursolic acids. Int J Mol Sci. 2011;12(1):655-667. Published 2011 Jan 18. doi:10.3390/ijms12010655
 • Jiang H, Li J, Wang L, Wang S, Nie X, Chen Y, Fu Q, Jiang M, Fu C, He Y. Total glucosides of paeony: A review of its phytochemistry, role in autoimmune diseases, and mechanisms of action. J Ethnopharmacol. 2020 Aug 10;258:112913. doi: 10.1016/j.jep.2020.112913. Epub 2020 May 1. PMID: 32371143.
 • Tu, J., Guo, Y., Hong, W., Fang, Y., Han, D., Zhang, P., Wang, X., Körner, H., & Wei, W. (2019). The Regulatory Effects of Paeoniflorin and Its Derivative Paeoniflorin-6′-O-Benzene Sulfonate CP-25 on Inflammation and Immune Diseases. Frontiers in Pharmacology, 10. https://doi.org/10.3389/fphar.2019.00057
 • Ye S, Mao B, Yang L, Fu W, Hou J. Thrombosis recanalization by paeoniflorin through the upregulation of urokinase‑type plasminogen activator via the MAPK signaling pathway. Mol Med Rep. 2016;13(6):4593-4598. doi:10.3892/mmr.2016.5146
 • Kim, K., & Park, K.-I. (2019). A Review of Antiplatelet Activity of Traditional Medicinal Herbs on Integrative Medicine Studies. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2019, 1–18. https://doi.org/10.1155/2019/7125162
 • Yu JB, Zhao ZX, Peng R, et al. Gut Microbiota-Based Pharmacokinetics and the Antidepressant Mechanism of Paeoniflorin. Front Pharmacol. 2019;10:268. Published 2019 Mar 20. doi:10.3389/fphar.2019.00268
 • Clapp M, Aurora N, Herrera L, Bhatia M, Wilen E, Wakefield S. Gut microbiota’s effect on mental health: The gut-brain axis. Clin Pract. 2017;7(4):987. Published 2017 Sep 15. doi:10.4081/cp.2017.987
 • Qiu, J., Chen, M., Liu, J., Huang, X., Chen, J., Zhou, L., Ma, J., Sextius, P., Pena, A.-M., Cai, Z., & Jeulin, S. (2016). The skin-depigmenting potential of Paeonia lactiflora root extract and paeoniflorin:in vitroevaluation using reconstructed pigmented human epidermis. International Journal of Cosmetic Science, 38(5), 444–451. https://doi.org/10.1111/ics.12309

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.