Sådan checker du om dine æg er friske på kun 3 sekunder

Jo ældre ægget bliver, desto mere vil det flyde i vandet. Det er fordi ægget med tiden mister væske igennem porerne i skallen, hvilket får det til at veje mindre, og der kommer mere luft inde i ægget.
Sådan checker du om dine æg er friske på kun 3 sekunder

Sidste ændring: 26 august, 2022

Der er intet bedre end at nyde friske æg til din morgenmad eller aftensmad. Æg er en meget sund fødevare, der bør inkluderes i din kost ofte på grund af dens mange fordele. Sådan checker du om dine æg er friske på kun 3 sekunder, læs mere nedenfor!

Er dine æg friske?

Selvom æg kan holde længe i køleskabet, så er der intet bedre end at købe dem friske og spise dem hurtigt, så man får det meste ud af dem.

De friskeste æg med den bedste kvalitet, er uden tvivl dem du finder på en gård. Selvom det er utroligt nemt at få æg hos købmanden, så er de normalt ikke så friske, som man måske skulle tro, fordi den komercielle æggeindustri udsætter dem for visse processer designet til at forlænge deres friskhed, så de holder længere på hylderne.

Nogle æg udsættes for eksempel for delvis nedfrysning og kuldeopbevaring i flere uger inden de leveres til butikkerne og supermarkederne.

Selvom ældre æg stadig godt kan spises, så smager de ikke lige så godt som friske æg, og når du koger dem, bliver de ikke lige så perfekte som du måske havde håbet på. Men hvordan ved man, om de er friske eller ej?

Julian datoen

Friske aeg

Æggeindustrien i USA, og andre steder, kræver at æggebakkerne indeholder en printet serie af tal fra 000 til 365. Dette nummer er kendt som Julian datoen, og det indikerer, hvornår æggene blev renset og pakket. Hvis en bakke for eksempel er stemplet med 000 betyder det, at æggene blev pakket den 1. Janaur. Hvis det har nummeret 213, blev det pakket den 2. August.

Denne dato ledsages af en anden dato, der fortæller udløbsfristen for at sælge bakken til forbrugeren. En æggebakke stemplet med nummeret 015 og datoen 2/28 betyder, at æggene blev pakket i den 15. Januar og kan sælges indtil den 28. Februar, eller halvanden måned senere.

Hvem vil købe æg, der er over seks uger gamle, når man kan få friske? Det er der bestemt ingen der vil.

Flydetesten for at checke om æggene er friske

Fordi du måske ikke altid har æggebakken til at checke om æggene er friske, så er der en alternativ metode, der vil fortælle dig, hvor friske æggene er.

Testen kræver kun, at du forsigtigt putter et æg i en kop vand. Hvis det er friskt, vil det synke og blive på bunden af koppen.

Jo ældre ægget bliver, desto mere vil det flyde i vandet. Det er fordi ægget med tiden mister væske igennem porerne i skallen, hvilket får det til at veje mindre, og der kommer mere luft inde i ægget.

Hvorfor er det så vigtigt at spise friske æg?

Morgenmad

Ligesom med alt andet mad, jo friskere det er, desto bedre er smagen og næringsværdien. Men når mange mennesker køber æg, er de ikke klare over, hvor friske de er, fordi de ved første øjekast, kan se meget friske ud på grund af konserveringsprocessen, de har gennemgået, såsom udsættelse for kolde temperaturer.

Resultaterne er mere åbenlyse, når du koger ældre æg derhjemme og indser, at de ikke har den samme farve og smag som friske æg. Friske æg vil altid have en mere behagelig smag, en mørkere æggeblomme og æggehviden vil let adskille sig fra æggeblommen.

Æg indeholder opløst kulsyre i både hviden og blommen. Med tiden frigives syren igennem porerne i skallen, hvilket får pH-værdien i ægget til at stige og med dette effekter som:

  • Et tab af konsistens.
  • En blomme der ikke længere er i midten.
  • Det hvide bliver mindre klart, det mister sin farve med tiden.

Skal man vaske æg?

Det er aldrig en god ide at vaske æg, fordi det kan svække eller beskadige skallen, der er den beskyttende barriere mod mikroorganismer. Når du vasker dine æg svækkes kutikulaen, delen der sidder på skallen og forhindrer bakterier fra komme ind i ægget. Hvis du vasker dine æg, øger du risikoen for infektion.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.