De skjulte fordele ved kanelte

Blandt de mange fordele ved kanel er dets rolle som et antiinflammatorisk og antiseptisk middel. Det hjælper dig også med at tabe dig, fordi det øger fedtforbrændingen.
De skjulte fordele ved kanelte

Sidste ændring: 14 november, 2018

Udover at smage super godt i desserter, så har kanel været brugt siden oldtiden af mange kulturer for sine gavnlige sundhedsmæssige egenskaber. Blandt dem er dets evne til at afgifte kroppen, reducere blodsukkerniveauet, fremme vægttab, regulere menstruation og bekæmpe fordøjelsesbesvær. I dag vil vi fortælle dig om de skjulte fordele ved kanelte!

Egenskaber i kanel

Kanel er et krydderi, der stammer fra kysten ud for Det Indiske Ocean. Mere specifikt kommer det fra øen Sri Lanka, syd for Indien. Det mest kendte aspekt fra kanel er dets lugt, som er kendt for sine afslappende egenskaber samt dets anvendelse i forskellige rengørings-, sundheds-, og skønhedsprodukter.

Dette eksotiske krydderi er en rig kilde af magnesium, jern, calcium, fiber og vitamin C og B1. Det er en effektiv behandling af diarré, fordøjelsesbesvær, oppustethed og kan endda styrke immunforsvaret. Det er også brugt som et slimløsende middel, og kan lindre problematiske luftvejssymptomer.

Kanel kan også hjælpe dig med at tabe dig, ved at øge kroppens evne til at forbrænde fedt – det er termogenisk. Det indeholder antioxidanter, der hæmmer den naturlige cellulære degenerationsproces og reducerer virkningerne af frie radikaler. Disse antioxidanter forhindrer fedt i at blive deponeret i arterierne, hvilket bidrager til bekæmpelsen af hjertekarsygdomme. At drikke kanelte kan hjælpe med at kontrollere niveauet af dårligt kolesterol i blodet og regulere blodsukker.

At indtage kanel regelmæssigt forbedrer fordøjelsen og reducerer luft i maven. Det hjælper også med at behandle anoreksi, fordi det stimulerer appetitten. Kanel er en kraftfuld antikoagulant – det vil sige, at det forhindrer blodplader i at ophobe sig mere end de burde på et normalt niveau.

En undersøgelse foretaget af Dr. P. Zoladz fra Foreningen for Kemomodtagelsesvidenskab i Florida konkluderede, at kanel stimulerer hjernens funktion, især hos ældre. Det forbedrer andre processer i hjernen, der er ansvarlige for opmærksomhed, visuel hukommelse, anerkendelse og hastighedsbehandling. Kanel hjælper også med at reducere inflammation og lettere smerter. På grund af dette kan det forbedre symptomerne på leddegigt.

Du kan også bruge kanel eksternt, for eksempel som et antiseptisk middel eller et hud-desinfektionsmiddel. Det kan fjerne svamp og bakterier og kan bruges til behandling af svamp på fødder og negle, samt sår i munden og vaginale infektioner.

2-kanel

Sundhedsmæssige fordele ved kanelte

Som vi har indikeret ovenfor, er kanel et krydderi med mange gode kvaliteter, som du kan få fra din daglige kost på en række forskellige måder. Men en af de bedste måder at bruge kanel er i te. På denne måde kan du bevare alle de aktive komponenter i krydderiet uden indblanding fra andre fødevarer. Desuden er det lettere for fordøjelsessystemet at optage kanelte, hvilket betyder, at fordelene træder i kraft på kortere tid.

For diabetikere

Folk med type 2 diabetes, (en tilstand der opstår, når kroppen ikke reagerer normalt på en stigning i insulin, hvilket genererer høje niveauer af blodsukker) har mest gavn af kanelte. En kop af denne te kan hjælpe med at stabilisere blodsukkeret.

Vitamin B1 stimulerer insulinreceptorer og hæmmer enzymet der aktiverer dem. Det øger kroppens evne til at behandle glukose. I dette tilfælde, er det bedst at drikke kanelte imens man faster og efter måltider.

Hjælper med at fremme vægttab

3-mave-fedt

De samme kvaliteter, der gør kanel te et godt valg for diabetikere, gør også nytte for vægttab. Når du spiser mere end din krop har brug for, overkompenserer bugspytkirtlen ved at producere mere insulin. Det ekstra insulin fortæller din krop, at der er meget mere energi til rådighed for den. Men når dit energibehov opfyldes, lagrer insulinen al den ekstra glukose eller sukker i din krop til senere brug.

Fordi kanelte reducerer dine blodsukkerniveauer, er der mindre insulin i hele dit system, hvilket får kroppen til at lagre mindre fedt og tabe sig. En fordel ved at bruge denne te til vægttab er, at du vil opdage positive resultater meget hurtigt. Bare drik to kopper om dagen: Én om morgenen og én om eftermiddagen.

Godt for din mave

Kanelte er også godt for dit fordøjelsessystem. Det reducerer luft i maven, hjælper med at forhindre mavesårsdannelse og stopper opkast samt kvalme. Generelt vil din mad blive fordøjet lettere takket være kanels stimulerende virkning på produktionen af spyt og mavesyrer.

Ligeledes styrer kanel naturligt diarré og regulerer din tarmrytme. På grund af dette anbefales det til alle, som lider af irritabel tarmsyndrom. Det hjælper også med at forhindre betændelse i tarmene og igangsætter din appetit.

Kanel indeholder kostfibre, jern og kalcium, som binder sig med galdesalte og hjælper med at fjerne dem fra kroppen. Disse salte kan være skadelige for tyktarmen, hvis ikke de bliver fjernet korrekt.

Hjælper med at forhindre uregelmæssig menstruation

4-mave-smerter

At drikke kanelte er et fantastisk middel til at regulere din menstruationscyklus, takket være dens antikoagulerende egenskaber. Dette har to effekter: For det første kan det udløse din menstruation, hvis den er forsinket. For det andet har det en smertestillende virkning, og reducerer menstruationskramper.

 Det reducerer kolesterol

Det er blevet konstateret, at kanelte kan reducere niveauet af kolesterol og triglycerider i blodet. Dette forhindrer dannelsen af atheromer og tromber, der bremser blodgennemstrømningen.

Det bekæmper forkølelse og influenza

Når influenzasæsonen kommer, kan kanelte være en af dine bedste allierede. Kinesisk medicin har længe brugt denne te til behandling af sygdomme. Kanel er også et antibiotika, mindsker inflammation, sænker feber, mindsker hoste og det smager fantastisk! Desuden lindrer det hovedpine og migræne.

Glem ikke, at mens kanel har mange vidunderlige fordele, så bør du ikke drikke for meget af det. Af denne grund anbefaler vi, at du taler med din læge, før du starter kanelte-kuren, for at være sikker på det kommer til at supplere enhver anden medicin eller vægttabskur du følger.

Grunde til at undgå kanelte

5-kanel-bark

I nogle tilfælde bør du undgå at indtage kanel, fordi mange af de fantastiske egenskaber faktisk kan have en negativ virkning på dit helbred.

Brug ikke for meget af det

Kumarin er en giftig kemisk forbindelse, som findes i kanel. I høje doser kan det skade leveren og nyrerne, så anvend det ikke overdrevent i din mad.

Graviditet og amning

Under graviditet er det vigtigt at undgå kanel. Det stimulerer blodgennemstrømningen og kan forårsage sammentrækning af livmoderen. Dette kan være skadeligt for fosteret. Ligeledes bør ammende mødre undgå kanelte, fordi det kan forårsage at barnet udvikler allergi.

Undgå kanel hvis du har mavesår

Når du har sår i maven eller tarmen, så vil indtagelse af kanel blot irritere det mere. Det er bedst at undgå det fuldstændigt i dette tilfælde.

Vær forsigtig med dit hjerte

Kanel har evnen til at forhøje din puls. Af denne grund bør folk med kendte hjertelidelser ikke drikke kanelte. Ellers kan det forhøje pulsen og udsætte dit helbred for fare.

Bland ikke med antibiotika

Kanel er et naturligt antibiotika, så det er ikke en god idé at blande med menneskeskabte stoffer.  Dets egenskaber kan blande sig i måden den anden medicin virker, og forårsage uforudsigelige bivirkninger. Så undgå det fuldstændigt, hvis du tager regelmæssig receptpligtig antibiotika.

Opskrifter til kanelte

En slankende kanelte

Det er nemt, at lave denne slankende kanelte – her er alt hvad du behøver:

  • 1 kop varm vand
  • ½ teske stødt kanel
  • 1 teske honning

Bland kanel og honning sammen i dit varme vand. Lad det trække i 10 minutter før indtagelse.

Kanel te til menstruation

Ingredienserne du behøver er:

  • 1 kanel stang
  • 1 kop kogende vand

Læg kanelstangen i en skål og hæld det kogende vand over den. Tillad blandingen at køle, og fjern så kanelstangen. Nu er du klar til at drikke din te. Du kan søde den med sukker eller honning.

Kanel te til forkølelse og influenza

Alt du behøver er:

  • 1 kanelstang
  • Kogende vand
  • Urtete, som grøn te.

Placer din kanelstang i det kogende vand og lad den være i to minutter. Når vandet er kølet af, fjern kanelstangen og smid den ud. Brug dette kanelvand til at lave en urtete, af enhver slags, som kan hjælpe med at reducere dine forkølelses- og influenzasymptomer.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.