Den vertikale diæt: Hvad er det, og hvad er dens ulemper?

Vi vil vise dig, hvad den vertikale diæt består af, og om det er en mulighed, der kan gennemføres regelmæssigt hos alle mennesker eller ej.
Den vertikale diæt: Hvad er det, og hvad er dens ulemper?
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Den vertikale diæt er baseret på valg af hele fødevarer og har til formål at forbedre tarmsundheden for at sikre, at kroppen fungerer korrekt. Den lover at korrigere hormonelle ubalancer og ernæringsmæssige mangler ud over at øge energiniveauet og optimere restitutionen.

Faktisk er det en diæt, der fokuserer på tilførsel af biotilgængelige næringsstoffer til dette formål. Den blev udviklet af bodybuilder Stan Efferding for at hjælpe andre atleter og vægtløftere med at nå deres mål for muskelvækst og vægttab. Planen blev dog populær blandt andre befolkningsgrupper. Hvad består den af?

Fødevarer, der er tilladt og forbudt i den vertikale diæt

Generelt tillader den vertikale diæt indtagelse af friske fødevarer. Således kan rødt kød, ris, nødder, æg, grøntsager, fisk og mejeriprodukter indgå. Alle er kendetegnet ved en høj ernæringsmæssig tæthed, hvilket vil hjælpe med at opfylde behovene.

Især prioriteres proteinindtaget, hvilket hjælper med at forebygge muskeltab, som det fremgår af en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Nutrients. Men det indebærer også, at man undgår eller begrænser visse fødevarer, herunder ultraforarbejdede fødevarer, raffinerede olier samt soja og derivater heraf.

Især er det nødvendigt at begrænse produkter med et højt FODMAP-indhold, såsom kål, løg og asparges. Disse har vist sig at forårsage oppustethed eller ubehag hos følsomme personer eller personer med mavetarmlidelser.

I mellemtiden er et moderat indtag af havregryn og spirede eller udblødte bælgfrugter tilladt, da de er lettere at fordøje.

En person steger kød

Er den vertikale diæt sund?

Den eneste ulempe ved den vertikale diæt er, at den ikke altid dækker vores fiberbehov, og det kan have en negativ indvirkning på helbredet. Dette stof er afgørende for at opretholde tarmens sundhed, og faktisk anbefales det, at der er mindst 25 gram i den daglige kost.

Forskning offentliggjort i tidsskriftet Nature Reviews viser, at hvis denne dosis ikke overholdes, øges risikoen for problemer som forstoppelse.

Vi taler trods alt om en restriktiv diæt, der måske ikke medfører tilstrækkelig opfyldelse af behovene. På grund af dette er den ikke egnet for alle. Nogle mennesker kan opleve angst og kedsomhed, hvilket kan resultere i efterfølgende overspisning eller rebound-effekt.

Både for at få muskelmasse og for at tabe sig er det nødvendigt at tilpasse kosten til de individuelle behov. Dette sikrer bl.a. dens bæredygtighed.

På trods af ovenstående er det sandt, at den vertikale diæt kan være velegnet til personer med inflammatorisk tarmsygdom i den akutte fase og til atleter med specifikke mål. Selvfølgelig er det nogle gange nødvendigt med tilskud for at undgå underskud af essentielle næringsstoffer.

Er den vertikale diæt nyttig til vægttab?

Den vertikale diæt er ikke udviklet til at forårsage et vægttab. Det er rigtigt, at den kan gribes an ud fra et hypokalorisk synspunkt for at opnå denne effekt, men det er ikke dens hovedformål.

Hvis målet er vægttab, skal der sikres et energiunderskud. Den bedste måde at opnå dette på er ved at øge den fysiske aktivitet og moderere de indtagede portioner i løbet af dagen.

Kvinde i for store bukser repræsenterer vægttab

Du er måske også interesseret i: De 4 bedste kaloriefattige typer juice til vægttab

Det er en restriktiv kost

Sammenfattende skal det erkendes, at den vertikale diæter meget restriktiv med fibre og plantefødevarer. Derfor er det ikke en god mulighed i de fleste tilfælde.

Forbruget af grøntsager og frugt er forbundet med en lavere risiko for død uanset årsag og med en reduktion i forekomsten af kroniske sygdomme. Der anbefales fem portioner af disse produkter hver dag.

Hvis du oplever tarmsymptomer, er det bedst at konsultere en specialist for at få en præcis diagnose og for at kunne udarbejde en passende kostplan. Nogle kosttilskud hjælper med at kontrollere processen, f.eks. probiotika.

Det kan også være positivt at reducere indtaget af fibre midlertidigt, men det er vigtigt at begynde at indtage dem igen efter et par uger. Hvis der er spørgsmål om dette, er det bedste at kontakte en ernæringsekspert.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Prokopidis K, Cervo MM, Gandham A, Scott D. Impact of Protein Intake in Older Adults with Sarcopenia and Obesity: A Gut Microbiota Perspective. Nutrients. 2020;12(8):2285. Published 2020 Jul 30. doi:10.3390/nu12082285
  • Bellini M, Tonarelli S, Nagy AG, et al. Low FODMAP Diet: Evidence, Doubts, and Hopes. Nutrients. 2020;12(1):148. Published 2020 Jan 4. doi:10.3390/nu12010148
  • Gill SK, Rossi M, Bajka B, Whelan K. Dietary fibre in gastrointestinal health and disease. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2021;18(2):101-116. doi:10.1038/s41575-020-00375-4

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.