Derfor vil Johnson & Johnson stoppe med at sælge sit babypudder

I de seneste år har medicinalfirmaet Johnson & Johnson været i stormens øje på grund af retssager mod dets populære babypudder. Læs her, hvorfor det er planlagt at stoppe salget af dette populære produkt.
Derfor vil Johnson & Johnson stoppe med at sælge sit babypudder

Sidste ændring: 16 september, 2022

Medicinalvirksomheden Johnson & Johnson (J&J) meddelte, at den vil indstille salget af sit populære babypudder på verdensplan fra 2023. Beslutningen blev truffet to år efter at have stoppet salget af dette produkt i USA og Canada. Det skete efter at have modtaget adskillige retssager på grund af mistanke om dets sikkerhed.

I en kort erklæring oplyste virksomheden, at den havde truffet den “forretningsmæssige beslutning” at erstatte sine talkumpulverprodukter med majsstivelse.

Alligevel trak selskabet sin holdning til sikkerheden af dets kosmetiske talkum tilbage. Det gjorde de med den begrundelse, at videnskabelige analyser har vist, at det ikke indeholder asbest og ikke forårsager kræft.

Hvorfor suspenderer Johnson & Johnson salget af sit babypudder?

Som det fremgår af en artikel fra den britiske avis The Guardian, har medicinalvirksomheden Johnson & Johnson (J&J) i årevis været udsat for tusindvis af retssager fra kvinder. De har udviklet kræft i æggestokkene efter at have brugt deres talkumpudder regelmæssigt.

Og mens deres holdning til produktets sikkerhed ikke er ændret, har de i en kortfattet meddelelse meddelt, at de har til hensigt at skifte fra talk i deres pudder til majsstivelse.

De peger på rent kommercielle årsager. Men meddelelsen bringer dem tilbage i stormens øje. Især blandt dem, der påpeger, at virksomheden var klar over produktets skadelige virkninger.

“Vi evaluerer og optimerer løbende vores portefølje for bedre at positionere virksomheden til langsigtet vækst. D enne overgang vil bidrage til at forenkle vores produktudbud, levere bæredygtig innovation og opfylde vores forbrugeres behov og de globale trends, der er under udvikling.”

– Talsmand for virksomheden i en erklæring

Babypudder fra Johnson & Johnson

Vi tror også, at du vil nyde at læse denne artikel: Er der nogen sammenhæng mellem at spise soja og brystkræft?

J&J forsikrer, at der ikke er noget at frygte

Trods flere retssager og de sanktioner, som virksomheden har fået på grund af sagen, insisterer Johnson & Johnson (J&J) på, at dets talkum – herunder det berømte Johnson’s Baby Powder – er sikkert for forbrugerne.

“Vores holdning til sikkerheden af vores kosmetiske talkum forbliver uændret. Vi støtter fuldt ud årtiers uafhængige videnskabelige analyser foretaget af medicinske eksperter over hele verden, som bekræfter, at Johnsons talkumbaserede babypudder er sikkert, ikke indeholder asbest og ikke forårsager kræft.”

– Talsmand for virksomheden

Johnson & Johnson og de kontroversielle retssager mod dets talkumpudder

I flere år har Johnson & Johnsons talkumpudder været midt i en kontrovers om dets mulige forbindelse til udvikling af kræft i æggestokkene.

I 2017 beordrede en domstol i Los Angeles i Californien (USA) virksomheden til at betale 417 millioner dollars til en 63-årig kvinde. Hun havde udviklet kræft i æggestokkene efter at have brugt babypudder på sit intimområde i flere år.

Ifølge juryens argumentation undlod virksomheden at advare tilstrækkeligt om de potentielle risici ved produktet og dets forbindelse til denne sygdom. Den bemærkede endvidere, at J&J havde været opmærksom på disse farer i flere år.

Efterfølgende fandt den amerikanske Food and Drug Administration (FDA) små mængder asbest i J&J’s talkumpulver. Det tvang selskabet til at tilbagekalde et parti på mere end 33.000 flasker af produktet fra markedet.

I 2020 – og midt i tusindvis og atter tusindvis af retssager – besluttede selskabet at indstille salget af talkumpudder i Nordamerika på grund af det fald i salget, som det havde haft som følge af det, som de kaldte “misinformation”.

I dag står de fortsat over for juridiske udfordringer i deres bestræbelser på at forsvare deres produkters sikkerhed.

Kvinde holder model af livmoderen

Brugen af talkum i intimområdet er forbundet med en øget risiko for kræft i æggestokkene.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Kemofobi: Overdreven frygt for kemikalier

Hvad siger videnskaben om talkumpulver og kræft i æggestokkene?

De videnskabelige holdninger til brugen af talkumpulver og dets sammenhæng med kræft i æggestokkene er delte. Nogle tvivler på, at dette produkt er involveret i udviklingen af sygdommen. Andre advarer om, at der er potentielle risici og tilstrækkeligt med beviser til at mistænke forbindelsen.

Faktisk påpeger en gennemgang, der blev delt i 2021 i New Solutions, at der i mange år er blevet spredt den misforståelse, at kosmetisk talkum har været fri for asbest – den kræftfremkaldende forbindelse – siden 1976. Eksperterne advarer dog om, at “ingen påviselig asbest” ikke er det samme som “asbestfri”.

De foreslår bl.a., at industrien har været ansvarlig for at påvirke udbredelsen af denne falske opfattelse. Derfor påpeger de, at forskerne bør fastholde deres bestræbelser på at påvise de skader, de kan forårsage på menneskers og miljøets sundhed. Det bør gøres med konkrete beviser.

En artikel i National Center for Health Research fastslår på sin side, at undersøgelser, der involverer kvinder, der bruger talkumpulver, kæder brugen af dette produkt sammen med en 30 % stigning i sandsynligheden for at få kræft i æggestokkene. Det var sammenlignet med dem, der ikke bruger det.

Og selv om det påpeges, at der stadig er spørgsmål, der skal besvares, konkluderer artiklen, at videnskabelige beviser har vist en konsekvent forbindelse mellem talkumpulver og kræft i æggestokkene. Den foreslår derfor, at det er bedst at undgå talkumpulver for at undgå risikoen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.