Drikkevarer der øger blodtrykket

Hvis du vil tage dig af dit kardiovaskulære helbred, bør du undgå at drikke for meget af disse drikkevarer, eller undgå dem helt. Selvom det er bedst at undgå dem, hvis du har højt blodtryk.
Drikkevarer der øger blodtrykket

Sidste ændring: 09 august, 2022

Højt blodtryk er en risiko for dit helbred. Det kan forårsage meget skade, hvis det ikke behandles og kontrolleres. Derfor skal du være forsigtig med hvilke drikkevarer du drikker, og passe på dem, der øger blodtrykket.

Farer ved forhøjet blodtryk

En af farerne ved forhøjet blodtryk er, at det kan forårsage skade på kroppen uden at vise nogen symptomer.

Det er derfor, de kalder det en stille morder. Forhøjet blodtryk kan føre til en reduktion af din livskvalitet på grund af konstant ubehag eller endda et hjerteanfald.

På trods af komplikationen ved at lide af forhøjet blodtryk er der behandlinger, der kan kombineres med livsstilsændringer, kan hjælpe med at kontrollere forhøjet blodtryk.

Hvad er de mest almindelige komplikationer?

Arteriel skade

Kvinde der tager sig til panden

Arterierne, når de er i god stand, er fleksible og har elasticitet og styrke, medmindre blodtrykket stiger.

Når trykket stiger, kan arterierne blive beskadiget og indsnævret, hvilket påvirker cellerne, der forer indvendige vægge, fortykning og hærdning af dem.

Fedt indtaget i din kost er indarbejdet i blodbanen. Som det passerer, akkumuleres det i de beskadigede celler.

Denne ændring påvirker blodstrømmen til forskellige dele af kroppen (hjerne, ben, hjerte, nyrer osv.).

Aneurisme

Den konstante strøm af blod gennem en beskadiget arterie kan forårsage en stigning i væggens tykkelse, hvilket forårsager en aneurisme.

Hvis en aneurisme brister, forårsager det en indre blødning, der kan sætte dit liv i alvorlig fare.

Hjerte

Et hjerte og et stetoskop

Hvis du har højt blodtryk, kan det påvirke dit hjerte, fordi det er ansvarligt for at pumpe blod rundt i din krop.

Da det er sværere for blodet at strømme, kan forhøjet blodtryk forårsage brystsmerter, arytmier eller et hjerteanfald.

Hjerneskade kan også forekomme på grund af et forbigående iskæmisk angreb, hvilket er den korte afbrydelse af blod til hjernen.

Disse er blot nogle af de alvorlige problemer, der skyldes ikke at kontrollere højt blodtryk.

Hvilke drikkevarer øger blodtrykket mest?

Der er flere måder at forebygge og behandle forhøjet blodtryk på. En af dem involverer undgåelse af drikkevarer, der øger blodtrykket.

Isotoniske drikkevarer

Kvinde der drikker vand

Disse er drikkevarer, der er beregnet til rehydrering, og hvis sammensætning indeholder en dosis natrium. Specielt natriumchlorid og natriumbicarbonat.

Natrium er dårligt for personer med højt blodtryk. På grund af dette er det bedst ikke at forbruge mad eller drikkevarer, der indeholder det.

Energidrikke

Folk, der har hjertesygdomme eller højt blodtryk, bør undgå at forbruge energidrikke.

Flere undersøgelser indikerer, at raske mennesker, der forbruger dem, ser en stigning i blodtrykket.

Energidrikke indeholder taurin og koffein. Forskere mener, at disse stoffer kan være ansvarlige for stigninger i blodtryk og puls.

Alle mærker, der lover at øge energiniveauerne, indeholder koffein og taurin i større eller mindre grad. Disse stoffer har stor effekt på blodtrykket.

En måde at illustrere dette på er, at en energidrikke svarer til at drikke 2 kopper kaffe.

Forvir ikke energidrikke med rehydrerendedrikke eller sportsdrikke. Den anden sigter mod at genopfriske  kroppen efter fysisk udmattelse.

Kaffe og te

En kop kaffe

Moderat forbrug af kaffe eller te anbefales normalt, når blodtrykket er lavt. Det er klart, at det er dårligt for folk, der lider af forhøjet blodtryk.

Kaffe er den drik, der øger blodtrykket mest. Selv for mennesker uden forhøjet blodtryk, bør du holde dit forbrug på et moderat niveau.

Alkohol

Det er endnu ikke klart, hvorfor alkohol kan forårsage en stigning i blodtrykket.

Vi ved dog, at når der er alkohol i blodbanen, er der en forstyrrelse af tilførslen af ​​ilt til hjertet.

Hvis der er svært ved at få ilt til dit hjerte, er det tvunget til at pumpe hårdere. På den måde forsøger det at kompensere for levering af ilt og næringsstoffer fra andre dele af kroppen.

Som du kan se, er drikkevarer der øger blodtrykket meget almindelige og kan være en del af din daglige kost. På grund af dette er det en måde til at løse forhøjet blodtryk på gennem ændringer i det daglige liv.

Disse ændringer, som f.eks. at afholde sig fra disse drikkevarer, hjælper med at beskytte kredsløbssystemet hos personer, der lider af forhøjet blodtryk.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Kitt J, Fox R, Tucker KL, McManus RJ. New Approaches in Hypertension Management: a Review of Current and Developing Technologies and Their Potential Impact on Hypertension Care. Curr Hypertens Rep. 2019;21(6):44. Published 2019 Apr 25. doi:10.1007/s11906-019-0949-4
  • Organizacion Mundial de Salud. (2015). OMS | Preguntas y respuestas sobre la hipertensión. Preguntas y Respuestas Sobre La Hipertensión.
  • OMS, O. M. de la S. (2013). Información general sobre la hipertension en el mundo. Oms. https://doi.org/WHO/DCO/WHD/2013.2.
  • Piskorz, D. (2011). Hipertensión arterial. Salud(i)Ciencia. https://doi.org/10.2319/111211-702.1.
  • Malik, A. H., Akram, Y., Shetty, S., Malik, S. S., & Yanchou Njike, V. (2014, May 1). Impact of sugar-sweetened beverages on blood pressure. American Journal of Cardiology. Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/j.amjcard.2014.01.437
  • Fletcher, E. A., Lacey, C. S., Aaron, M., Kolasa, M., Occiano, A., & Shah, S. A. (2017). Randomized controlled trial of high-volume energy drink versus caffeine consumption on ECG and hemodynamic parameters. Journal of the American Heart Association, 6(5). https://doi.org/10.1161/JAHA.116.004448
  • Husain K, Ansari RA, Ferder L. Alcohol-induced hypertension: Mechanism and prevention. World J Cardiol. 2014;6(5):245–252. doi:10.4330/wjc.v6.i5.245

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.