9 effektive tips til at bekæmpe depression

Motion hjælper vores krop med at producere endorfiner, og bagefter føler vi os bedre tilpas.
9 effektive tips til at bekæmpe depression

Sidste ændring: 26 august, 2022

Depression er en følelsesmæssig tilstand, der kan påvirke en person både fysisk og psykisk, afhængigt af hvor alvorlig depressionen er. Nogle mennesker lider i perioder af depression, for eksempel hvis de har et problem med deres partner, mister et familiemedlem, har økonomiske problemer eller er stressede og bekymrede. Denne type depression er normalt forholdsvis enkel at behandle, og den forekommer kun, hvis der opstår en krise. Dog er der mennesker med kronisk depression, der kan påvirke deres sundhed og forringe deres livskvalitet. I dette tilfælde skal depressionen behandles af en specialist da den, hvis den ikke behandles korrekt, kan udløse endnu større problemer. I dagens artikel får du 9 effektive tips til at bekæmpe depression.

Effektive tips til at bekæmpe depression

I dag synes depression at være en verdensomspændende epidemi på grund af vores stressede, moderne livsstil. Heldigvis findes der en række forskellige metoder og tips, som naturligt kan hjælpe med at bekæmpe depression, så man ikke er nødsaget til at tage piller eller medicin, der kan skabe afhængighed.

Motion

Kvinde der laver madeboejninger udenfor

Regelmæssig motion kan være en af de bedste naturlige midler til at bekæmpe og forebygge depression. Der er mange forskellige former for motion, og lige meget hvilken en du vælger, har det mange fordele: yoga, aerobics, vægtløftning, løb, svømning…

Du bør ikke træne intenst lige fra starten af. Der er bedre at starte langsomt ud og, lidt efter lidt kan du med tiden øge intensiteten. Det er optimalt at dyrke mindst en halv times motion om dagen, eller lidt mere. Hvis du gøre det endnu mere effektivt til at bekæmpe depression, prøv at dyrke din motion udenfor.

Kost

Vores kost spiller en meget vigtig rolle i bekæmpelse og forebyggelse af en krise som depression. Hvis det ikke går godt i dit liv, tilføj mere vitamin B og calcium til din kost og fjern fødevarer med et højt indhold af raffinerede kulhydrater og sukker.

Naturlægemidler

Mange urter har afslappende og beroligende egenskaber, der kan hjælpe med at bekæmpe depression. Ibland de anbefalede urter er for eksempel perikon, en af de mest effektive urter til at håndtere depression.

Andre urter og planter der er værd at kende for deres evne til at bekæmpe depression og angst er:

 • Passionsblomst
 • Melissa
 • Lavendel
 • Citron
 • Baldrian
 • Hele havre
 • Brændenælde

Få frisk luft

Kvinde der sidder udenfor og ser paa solen

At være i kontakt med naturen, når du er deprimeret, kan være en vidunderlig terapi til at få det bedre på. Det er ideelt at gå en tur, og især i naturområder, i mindst 30 minutter. Du kan blandt andet gå med din hund, gå i en naturpark, gå til søen eller cykle en tur.

Få nok søvn

En anden nøgle til at vinde kampen mod depression er, at sove mindst 7 timer hver nat, uden afbrydelse, så kroppen kan reparere og genvinde sin styrke. En god nats søvn vil forbedre dit humør, vil hjælpe dig med at være mere fleksibel og signifikant mindske din depression.

Gør de ting, der gør dig glad

Ung kvinde der laeser en bog

Ikke alt i livet skal dreje sig om arbejde, forpligtelser og huslige pligter. Det er meget vigtigt at have tid til dig selv, og de ting der gør dig glad. Tag på ferie, shop, brug tid med familien, gå ud med en ven eller besøg en forlystelsespark. Aktiviteter kan være en vidunderlig terapi imod depression og stress.

Hold dig igang

At holde sig igang med noget kan være en god terapi til bekæmpelse af depression. Det optimale er at være kreativ med sine hænder, og gøre noget der fremhæver forskellige kvaliteter. For eksempel kan du lave former for håndværk, lave mad til din familie, sy, bage, skrive, tage billeder eller male.

Skriv dine følelser ned

Hvis du foretrækker ikke at dele dine kvaler med andre, og det er svært for dig at udtrykke dine følelser, så er en god terapi mod depression, at skrive eller tegne. At oversætte dine tanker og følelser til papir kan være en måde at lufte ud og reflektere på.

Ring til en ven

Hvis du er en af de heldige personer, der har en god ven, som altid er klar til at hjælpe dig med alle situationer i dit liv, så prøv at ring til ham eller hende hver gang du føler dig deprimeret. Det er rigtigt, at det ikke altid er behageligt at fortælle, hvordan man føler, når man er deprimeret, men støtte og forslag fra en ven, kan hjælpe dig med at komme over denne krise.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Beck, A. T., Rush, A. J., Shaw, B. F. and Emery, G. (1983). Terapia cognitiva de la depresión. Brouwer.
 • Dio Bleichmar, E. (1992). La depresión en la mujer. Revista de la Asociación Española de Neuropsiquiatría.11(39), 283-289.
 • Girault, N., & Dutemple, M. (2020). Duelo normal y patológico. EMC-Tratado de Medicina24(2), 1-9. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1636541020437894
 • Grav, S., Hellzèn, O., Romild, U. and Stordal, E. (2012), Association between social support and depression in the general population: the HUNT study, a cross‐sectional survey. Journal of Clinical Nursing, 21(1-2), 111-120. https://doi.org/10.1111/j.1365-2702.2011.03868.x
 • Mammen, G. and Faulkner, G. (2013). Physical activity and the prevention of depression: a systematic review of prospective studies. American Journal of Preventive Medicine, 45(5), 649-57. https://doi.org/10.1016/j.amepre.2013.08.001
 • Pérez Álvarez, M.,y García Montes, J. M. (2001). Tratamientos psicológicos eficaces para la depresión. Psicothema, 13 (3).

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.