Egenskaber og medicinske anvendelser af sæbeurt

Siden oldtiden har sæbeurt været brugt til at fremstille naturlige rensemidler. Lær mere om den medicinske anvendelse af sæbeurt her.
Egenskaber og medicinske anvendelser af sæbeurt
Franciele Rohor de Souza

Skrevet og kontrolleret af farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Sidste ændring: 05 december, 2023

Vil du gerne vide mere om egenskaberne og den medicinske anvendelse af sæbeurt? Hvis ja, så læs videre!

Sæbeurt eller Saponaria officinalis er en plante, der stammer fra Syd- og Centraleuropa og Sydøstasien. I dag dyrkes den også i Nordamerika og en lang række andre lande, hvor den bruges som haveplante eller til fremstilling af rensemidler og lægemidler.

Sæbeurt er en flerårig urteagtig plante med jordstængler, en opret stængel, lancetformede blade og blomster i hvide, lyserøde eller violette nuancer. Den bliver normalt ikke højere end 30 cm og er generelt nem at dyrke. Den har endda en høj tolerance over for tørke og kan vokse i sandede jorde.

Ifølge en artikel, der blev offentliggjort i Iranian Journal of Pharmaceutical Research, skiller sæbeurt sig ud ved sin høje koncentration af saponiner, som er produkter, der giver den evnen til at danne skum. Ligeledes siges den at have rensende, toniske og slimløsende egenskaber.

Men hvad er dens fordele?

Egenskaber og medicinske anvendelser af sæbeurt

Sæbeurtens sammensætning omfatter stoffer som saponiner (op til 5%), flavonoider, sukkerarter, harpiks, C-vitamin og små mængder æterisk olie. Derfor er det ikke overraskende, at den siges at have overfladeaktive, antiinflammatoriske, antioxidant, antivirale, svampedræbende og slimløsende egenskaber.

Selvom der stadig er begrænset dokumentation, understøtter nogle in vitro- og dyreforsøg flere af dens virkninger. Vi bør selvfølgelig gøre det klart, at det ikke er et mirakelmiddel eller noget i den retning.

Det siges blot at have potentiale som et hjælpemiddel til nogle sundhedsrelaterede problemer. Vi kommer nærmere ind på dette nedenstående.

Sæbeurt i små flasker
Dens saponinrige sammensætning giver sæbeurt rensende egenskaber.

Candida albicans-infektion

På grund af dens potentiale som et naturligt svampedræbende middel har forskere undersøgt sæbeurt som et muligt terapeutisk middel mod Candida albicans-infektioner. I en undersøgelse, som Journal of Medical Microbiology rapporterede, brugte forskere saponinrige fraktioner fra denne plante alene og i kombination med forskellige svampemidler.

Forskerne fandt ud af, at selvom dette ekstrakt ikke havde direkte svampedræbende aktivitet, hjalp det med at hæmme kimrørs- og biofilmdannelse. Derudover udviste det også høj cytotoksicitet, hvilket er et relevant immunrespons mod infektiøse agenser af denne type.

Hoste og bronkitis

Sæbeurt er ikke et førstevalg til at bekæmpe bronkitis eller hoste. Alligevel har man i traditionel medicin brugt doser på 1 eller 2 gram ekstrakt af urten til at kontrollere disse symptomer. Til samme formål har man ordineret 1,5 gram dagligt af roden.

Der mangler dog beviser for dens slimløsende virkning hos mennesker.

Hudsundhed

De saponiner, som denne plante indeholder, gør den til et naturligt rensemiddel, der er ideelt til hudpleje. Ved at producere skum og tilføre antioxidanter, antiinflammatoriske og antimikrobielle stoffer stimulerer den dybderensning af huden.

Derfor fremmer den lindring af tilstande som dermatitis, akne og seborrhea. Du kan ofte finde den i visse kommercielle kosmetiske produkter.

Andre potentielle fordele og anvendelser af sæbeurt

  • En undersøgelse i Protein & Peptide Letters antyder, at sæbeurt har anti-HIV-effekter, der kan have at gøre med dens apoptose-inducerende aktivitet og cytotoksiske potentiale. På trods af dette er der ingen solide beviser for at bruge det som en terapi mod denne sygdom.
  • Undersøgelser har også set på denne plantes antitumorpotentiale. I den forbindelse viser en gennemgang, at saporin-S6, et type 1 ribosom-inaktiverende protein, har givet interessante resultater, når det gælder kræftbehandling, især i hæmatologiske tumorer.
  • På grund af dets potentiale som smertestillende og antiinflammatorisk middel bruger nogle også sæbeurt som et supplement til at lindre smerter som følge af gigt, muskelsygdomme og osteoartikulære inflammationer. Men som i de tidligere tilfælde er beviserne for disse anvendelser af sæbeurt sparsomme.

Risici og mulige bivirkninger

Indtil videre er der ikke tilstrækkelig dokumentation for sikkerheden og effekten af sæbeurt. Indtil videre ved vi, at indtagelse i høje doser eller i lange perioder forårsager hæmolyse og alvorlig irritation i fordøjelseskanalen. Derfor kan det føre til symptomer som kramper, kvalme, opkastning og diarré.

Når det gælder udvortes brug, bør vi være forsigtige, da det kan forårsage irritation på følsom hud, eller hvis det kommer i kontakt med øjnene.

Desuden bør gravide og ammende kvinder undgå at bruge det. Hvis du lider af en underliggende sygdom, eller hvis du er i medicinsk behandling, bør du konsultere din læge, før du bruger sæbeurt.

Syg kvinde tjekker sin temperatur
Den traditionelle brug af sæbeurt mod bronkitis har at gøre med dens hostestillende evne, ikke som et helbredende middel.

Sådan bruger du sæbeurt

Der er ingen klinisk dokumentation, der understøtter en bestemt dosering af sæbeurt. Generelt bør du følge anbefalingerne på produktet, hvad enten det er te eller ekstrakt. Overskrid ikke 1,5 gram tørret sæbeurt til indvortes brug.

I naturlige rensemidler er det godt at bruge 30 til 100 gram rhizom pr. liter vand. Kog blandingen i 5 til 10 minutter, og lad den derefter stå i en time.

Hvad man skal huske på om sæbeurtens egenskaber og anvendelse

På grund af dens rensende virkning er sæbeurt populær i fremstillingen af kosmetik og rengøringsmidler til husholdningen. Desuden siges det, at den har visse medicinske egenskaber.

Mange af disse egenskaber stammer dog fra anekdotiske data, og der er ikke tilstrækkelig dokumentation for at understøtte dem. Derfor bør du bruge det med forsigtighed og aldrig overse det faktum, at det kan være skadeligt, hvis det bruges i for store mængder.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Sengul M, Ercisli S, Yildiz H, Gungor N, Kavaz A, Cetin B. Antioxidant, Antimicrobial Activity and Total Phenolic Content within the Aerial Parts of Artemisia absinthum, Artemisia santonicum and Saponaria officinalis. Iran J Pharm Res. 2011;10(1):49-56.
  • Petrović GM, Ilić MD, Stankov-Jovanović VP, Stojanović GS, Jovanović SČ. Phytochemical analysis of Saponaria officinalis L. shoots and flowers essential oils. Nat Prod Res. 2018 Feb;32(3):331-334. doi: 10.1080/14786419.2017.1350668. Epub 2017 Jul 12. PMID: 28697622.
  • Sadowska B, Budzyńska A, Więckowska-Szakiel M, Paszkiewicz M, Stochmal A, Moniuszko-Szajwaj B, Kowalczyk M, Różalska B. New pharmacological properties of Medicago sativa and Saponaria officinalis saponin-rich fractions addressed to Candida albicans. J Med Microbiol. 2014 Aug;63(Pt 8):1076-1086. doi: 10.1099/jmm.0.075291-0. Epub 2014 May 21. PMID: 24850879.
  • Blumenthal M, ed. The Complete German Commission E Monographs: Therapeutic Guide to Herbal Medicines. Austin, TX: American Botanical Council; 1998:209-210.
  • Jurek I, Góral I, Mierzyńska Z, Moniuszko-Szajwaj B, Wojciechowski K. Effect of synthetic surfactants and soapwort (Saponaria officinalis L.) extract on skin-mimetic model lipid monolayers. Biochim Biophys Acta Biomembr. 2019 Mar 1;1861(3):556-564. doi: 10.1016/j.bbamem.2018.12.005. Epub 2018 Dec 21. PMID: 30579962.
  • Polito L, Bortolotti M, Mercatelli D, Battelli MG, Bolognesi A. Saporin-S6: a useful tool in cancer therapy. Toxins (Basel). 2013 Oct 7;5(10):1698-722. doi: 10.3390/toxins5101698. PMID: 24105401; PMCID: PMC3813907.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.