Er det muligt at få coronavirus flere gange?

21. maj 2020
Er det muligt at få coronavirus flere gange? I denne artikel vil vi fortælle dig nogle interessante fakta og hvad vi ved indtil videre om sandsynligheden for at få coronavirus igen.

Coronavirus-krisen fortsætter med at holde syndhedsstyrelserne aktive i mange lande. Nye kilder rapporterer flere og flere tilfælde på hele kloden dagligt. Men hvad hvis jeg allerede har haft coronavirus? Er det muligt at få coronavirus flere gange?

Her er nogle generelle fakta om dette emne og hvad der sker efter en infektion.

Hvad er coronavirus?

Coronavira er en familie af vira, som typisk rammer dyr. Der er mange forskellige typer indenfor denne familie. Nogle af dem kan mutere sig og ende med at smitte personer.

Dette er tilfældet med COVID-19. Denne type dukkede først op i den kinesiske by, Wuhan, i december 2019. Siden da har spredningen af den ført til en dramatisk øgning i antallet af tilfælde i hele verden.

Hvilke symptomer producerer det?

For de fleste personer, som bliver smittet, er coronavirus en sygdom uden symptomer. Det betyder, at personen ikke behøver vise nogen tegn, der viser, at de er syge. Mest almindeligt, især hos børn, er, at det producerer milde, uspecifikke symptomer såsom en forkølelse.

De mest åbenlyse symptomer er:

  • Tør hoste
  • Feber
  • Stakåndethed
  • Det kan også skabe smerter i muskler, træthed og generelt ubehag. Dette er dog ikke altid tilfældet.
  • I nogle få tilfælde kan denne virus føre til lungebetændelse eller endda døden på grund af åndedrætssvigt. Disse tilfælde opstår primært i risikogrupper såsom hos ældre mennesker eller personer med et svækket immunsystem.
En blodprøve kan vise, om man kan få coronavirus flere gange

Hvordan overføres coronavirus?

Overførsel af denne virus mellem mennesker opstår gennem små partikler, som rejser gennem luften. Når en smittet person hoster eller nyser, kan partiklerne rejse 1-2 meter. Virussen kan sprede sig, selv når den smittede person ikke har nogen symptomer.

Disse partikler kan forblive på hverdagens genstande, såsom borde, dørhåndtag og de kan endda falde direkte ned på en person. Når en rask person rører ved en smittet genstand og derefter rører med sine hænder ved næse eller mund, så vil virussen trænge ind i kroppen.

Vi anbefaler: Vaccine mod coronavirus: USA er i gang med at teste en

Kan coronavirus blive behandlet?

Selvom der ikke er nogen specifik kur mod denne virus endnu, så tester forskere nogle antivirale midler, især til brug i seriøse tilfælde. Det vigtigste på nuværende tidspunkt er derfor at undgå at blive smittet.

Den nuværende behandling er kun af symptomerne. Læger behandler det med smertestillende og medicin mod feber, hvis patienten har feber. Vi bliver nødt til at huske på, at dette er en virus, så antibiotika vil aldrig være effektivt, og det er en fejl at bruge det som forebyggelse eller behandling.

Antibiotika i pilleform og indsprøjtning

Du vil måske være interesseret i: Coronavirus og diabetes: Beskyt dig selv

Er det muligt at få coronavirus flere gange?

Som vi allerede har nævnt, opstår smitten det meste af tiden uden symptomer eller med milde symptomer. Dødsraten for denne virus er ret lav, hvor den nu ligger på 4,7% på verdensplan. Det betyder, at i næsten alle tilfælde vil personen gå igennem sygdommen uden nogen større komplikationer.

Men hvad sker der derefter?

Er det muligt for en person, der allerede har været smittet, at få coronavirus flere gange?

Eftersom det er en ny type, har vi stadig meget at lære. Alligevel er er alle rapporterede tilfælde hos personer, der er blevet smittet for første gang. Der er ingen officielle rapporter om, at man kan få coronavirus flere gange. 

Det betyder, at selvom der er meget begrænset information om dette, så siger eksperter, baseret på de data vi har nu, at det er meget usandsynligt, at den samme person kan få coronavirus flere gange.

Fodnote vedrørende, om det er muligt at få coronavirus flere gange

Når vi står overfor denne situation, som er ny for alle og samtidig er så seriøs, er det vigtigt at forblive rolig. De trin, vi bør følge, er dem, der gives af sundhedsstyrelsen. Samtidig bør vi prøve så vidt muligt at tage de forebyggende forbehold, som vi kan.

  • COVID19_como_protegerse.jpg (1440×1440) [Internet]. [cited 2020 Mar 13]. Available from: https://www.mscbs.gob.es/profesionales/saludPublica/ccayes/alertasActual/nCov-China/img/COVID19_como_protegerse.jpg
  • COVID19_higiene_manos_poblacion_adulta.jpg (800×2000) [Internet]. [cited 2020 Mar 13]. Available from: https://www.mscbs.gob.es/profesionales/saludPublica/ccayes/alertasActual/nCov-China/img/COVID19_higiene_manos_poblacion_adulta.jpg
  • Wu F, Zhao S, Yu B, Chen Y-M, Wang W, Song Z-G, et al. A new coronavirus associated with human respiratory disease in China. Nature. 2020 Feb 3;
  • Xu Z, Shi L, Wang Y, Zhang J, Huang L, Zhang C, et al. Case Report Pathological findings of COVID-19 associated with acute respiratory distress syndrome. Lancet Respir [Internet]. 2020 [cited 2020 Mar 13];2600(20):19–21. Available from: http://dx.doi.org/10.1016/S2213-2600(20)30076-X