Er erythritol skadeligt for helbredet?

Erythritol er et sødemiddel, der i stigende grad anvendes som sukkererstatning. Men er det så godt, som de siger, eller kan det være skadeligt for dit helbred?
Er erythritol skadeligt for helbredet?

Sidste ændring: 12 september, 2022

Erythritol er et sødemiddel, der er blevet populært de seneste år. Det findes i mange af de kaloriefattige eller sukkerfrie produkter, som nogle mennesker inddrager i deres almindelige kost.

Selv om det er blevet præsenteret som et alternativ til traditionelt sukker, er ikke alt godt ved dette stof. Så hvad er dets ulemper? I dagens artikel vil vi se nærmere på det.

Hvad er erythritol?

Erythritol er en sukkeralkohol. Det er et naturligt sødestof, der er fremstillet ved fermentering af sukker. Det, der sker med dette sødemiddel, er, at dets absorption er langsom, ligesom den insulinrespons, det aktiverer.

Derfor er det et produkt, der får blodglukoseniveauet til at stige gradvist eller slet ikke ændre sig uden at producere en høj stigning. Kroppens reaktion på sødestoffet gør det velegnet til f.eks. diabetespatienter.

Personer med denne tilstand har problemer med at behandle glukose i blodet, så produkter, der øger mængden af glukose på en kontrolleret og sparsom måde, er de mest velegnede til dem. Desuden viser undersøgelser, at erythritol ikke ændrer insulin og er praktisk talt lige så sødt som almindelig sukker.

Kvinde holder sukker og erythritol

Erythritol er velegnet til diabetespatienter. Så længe forbruget er moderat, kan det være en løsning til at søde dine retter.

Hvor kan man finde erythritol?

Som nævnt er der mange produkter på markedet, der indeholder dette sødemiddel. Nogle af de mest almindelige er f.eks:

  • Sukkerfrit tyggegummi.
  • Sukkerfri eller diabetiske fødevarer.
  • Fødevarer, der markedsføres som light.

Derudover kan det også findes naturligt i nogle fødevarer, f.eks. fermenteret soja, vin eller visse svampe. Det produceres også af nogle frugter som f.eks. vandmelon eller pærer. Derfor er det meget almindeligt at indtage dette stof.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 7 tegn på, at du spiser for meget sukker

Hvad er dets fordele og ulemper?

Vi har allerede set, at brugen af erythritol fører til visse fordele. Nogle af dem er det faktum, at diabetikere kan indtage det, og at det er en god mulighed for folk, der forsøger at tabe sig. Stoffet indeholder mindre end 0,2 kilokalorier pr. gram, så det er ideelt til sødning uden at tage ekstra på i vægt.

Det er dog ikke alt, der er gavnligt, når det gælder dette sødemiddel. Som med andre lignende produkter gælder det om kun at indtage det med måde. Faktisk kan det i nogle tilfælde forårsage bivirkninger. Vi fortæller dig mere om dem nedenstående.

1. Bivirkninger ved erythritol: Luft i maven og oppustethed

De mest almindelige bivirkninger af fermenteret sukker omfatter luft i maven, ubehag og oppustethed. Dette opstår, fordi sukkeralkoholer, der er fermenterede produkter, ikke kan nedbrydes normalt af de fordøjelsesenzymer, der findes i maven.

Mikroorganismer i tarmen er dog i stand til at nedbryde fermenterede sukkerstoffer som erythritol til enklere sukkerarter, som er dem, der vil blive optaget. Dette fører derfor til en stigning i antallet af mikroorganismer i fordøjelsessystemet.

Hos personer med en stabil mikrobiota og uden helbredsproblemer kan indtagelse af disse produkter være gavnlig for at holde tarmens mikroorganismer i balance. Erythritol vil imidlertid ikke kun øge mængden af “gode” mikroorganismer i tarmen.

Hvis personen har en ubalance i sin mikrobiota, vil antallet af patologiske bakterier og mikroorganismer også stige. Når erythritol nedbrydes, kan disse mikroorganismer derfor forårsage luft i maven, oppustethed og ubehag.

Derfor anbefales det ikke at indtage meget af dette stof hos personer, der er ramt af irritabel tyktarm, Crohns sygdom, gastritis og andre tarmsygdomme. Symptomerne hos dem vil være mere alvorlige.

Mand med mavepine

Personer med sygdomme, der påvirker fordøjelsessystemet, kan lide af bivirkninger ved indtagelse af erythritol.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Behandling af Crohns sygdom med den rigtige kost

2. Erythritol og vægttab

Vi har allerede fremhævet brugen af dette sødestof i light- eller sukkerfattige produkter, som mange mennesker indtager i forbindelse med diæter eller for at tabe sig. Men er det virkelig effektivt?

Når vi indtager almindelig sukker eller andet kalorielet sukker, aktiverer kroppen en række processer. Blandt andet aktiverer den, når den registrerer indtagelsen af kalorier, produktionen af visse hormoner med en mættende effekt. I tilfælde af erythritol er dette imidlertid ikke tilfældet.

Kroppen forarbejder ikke erythritol som almindeligt sukker. Det betyder, at disse mætningshormoner ikke frigives. Når man spiser mange fødevarer, der indeholder dette stof, bliver man derfor ofte ikke mæt og har en tendens til at føle sig mere sulten end normalt.

Med andre ord øges behovet for at “snacke” mellem måltiderne, og effekten er derfor modsat vægttab. Selv om der er tale om “kalorielette” produkter, er et overdrevent indtag af dem skadeligt for kropsvægten.

3. Diarré

Indtagelse af høje koncentrationer af erythritol kan medføre diarré som en del af de skadelige virkninger. Faktisk viste en artikel i European Journal of Clinical Nutrition, at indtagelse af 20 til 25 gram af forbindelsen genererer dette symptom hos små børn.

Desuden kan diarré ledsages af alvorlige gastrointestinale symptomer og generere en afføringsfremmende virkning. I denne forstand anbefales altid forsigtig brug af erythritol.

Erythritol som sødemiddel: Hvad man skal huske på

Blandt de sødemidler, der anvendes som erstatning for almindelig sukker, er erythritol et af de mest anbefalelsesværdige. Selv om det er fermenteret sukker, er bivirkningerne i fordøjelsessystemet mindre end dem, som andre lignende sødemidler forårsager. Desuden er dets lave glykæmiske indeks en fordel for personer, der lider af diabetes.

Som det sidste skal vi huske på, at vægttab altid bør ske ansvarligt og så vidt muligt overvåges af en specialist. Man må ikke misbruge light eller sukkerfattige produkter, der kan føre til andre bivirkninger, såsom utilsigtet vægtøgning.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Escobedo Brevis AA. Evaluación de la fermentación de los distintos tipos de endulzantes utilizados en la dieta por lactobacillus ssp. Universidad Andrés Bello (Chile); 2015.
  • Herrero Carrasco J, de Villalonga Smith. (2016). Efectos de la utilización de Stevia en la dieta sobre la población diabética. Universitat de les Illes Balears
  • Ruiz-Ojeda FJ, Plaza-Díaz J, Sáez-Lara MJ, Gil A. Effects of Sweeteners on the Gut Microbiota: A Review of Experimental Studies and Clinical Trials [published correction appears in Adv Nutr. 2020 Mar 1;11(2):468]. Adv Nutr. 2019;10(suppl_1):S31‐S48. doi:10.1093/advances/nmy037
  • Hootman KC, Trezzi JP, Kraemer L, et al. Erythritol is a pentose-phosphate pathway metabolite and associated with adiposity gain in young adults. Proc Natl Acad Sci U S A. 2017;114(21):E4233‐E4240. doi:10.1073/pnas.1620079114
  • Quintanilla, Rosa. (2018). Determinación del consumo de edulcorantes, estado nutricional y estilos de vida en diabéticos del centro de salud centro histórico Nº1 de la ciudad de Quito, 2017. Disponible en: http://repositorio.utn.edu.ec/handle/123456789/7866
  • K. Regnat, R. L. Mach, & A. R. Mach. (2018). Erythritol as sweetener—wherefrom and whereto? Appl Microbiol Biotechnol. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5756564/
  • E Jacqz-Aigrain, Et al. (2015). Gastrointestinal tolerance of erythritol-containing beverage in young children: a double-blind, randomised controlled trial. DOI: 10.1038/ejcn.2015.4

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.