Er der fødevarer, der forårsager mundsår?

Der er flere faktorer, der forårsager sår i munden, herunder en række forskellige fødevarer. Lær mere om dem i denne artikel.
Er der fødevarer, der forårsager mundsår?
Mariel Mendoza

Skrevet og kontrolleret af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 27 april, 2023

I lang tid var det en udbredt opfattelse, at visse fødevarer forårsager mundsår. Disse er dog ikke direkte udløsende faktorer for denne tilstand. Det, der sker, er, at nogle øger modtageligheden for at få dem eller har en tendens til at forværre symptomerne, når de allerede er til stede. Er du interesseret i at vide, hvad de er?

Mundsår er læsioner af tab af kontinuitet i mundhuleslimhinden. De er normalt små, multiple, tilbagevendende og undertiden meget smertefulde.

Deres nøjagtige årsag er ikke fastslået. De er ofte forbundet med irritation forårsaget af skarpe tænder, tandlægeapparater, indtagelse af meget varme fødevarer og rygning. Desuden er det blevet fastslået, at visse fødevarer har en tendens til at forværre dem. Disse er beskrevet nedenstående. Læs videre!

Hvad er mundsår?

Mundsår er tab eller erosion af det sarte væv, der beklæder munden, også kaldet slimhinde. De er små, sårlignende læsioner med en rødlig omgivelse. I første omgang ligner de en lille blæreformet læsion, som derefter brister tidligt.

De forårsager normalt smerte, men de fleste heler af sig selv inden for to uger og efterlader ingen følgevirkninger. De starter nogle gange som rødlige pletter, der udvikler sig til hvidlige pletter og derefter til smertefulde grålige sår. De er overfladiske og har en rødlig, hævet halo.

Læsionen forekommer normalt på den indre overflade af læberne. Den kan også forekomme på slimhinden i mundvigen, på mundbunden eller på den bløde gane.

Det er karakteristisk, at der ud over smerte også er øget følsomhed og endog en brændende fornemmelse. Når de ledsages af feber, hævede lymfeknuder eller hoste, bør man have mistanke om en mulig infektion.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Syv hjemmebehandlinger mod sår i munden

Faktorer, der forårsager mundsår

Selv om der ikke er nogen specifik ætiologi kendt for at forårsage sår i munden, er der faktorer, der har indflydelse på udbruddet eller forværringen af udbrud. Dette omfatter følgende:

 • Følelsesmæssig stress (den vigtigste associerede faktor).
 • Hormonelle ændringer hos kvinder (i præmenstruelle faser er de hyppigere).
 • Sygdomme i immunsystemet.
 • Ernæringsmangler.
 • Fødevareallergier.
 • Reaktion på vira eller bakterier.
 • Familiehistorie (der er genetisk oprindelse i tilbagevendende tilfælde af mundsår).
 • Oral skade på grund af tandpleje eller ortodontiske apparater.
 • Dårlig mundhygiejne.

Er der fødevarer, der forårsager mundsår?

I en afhandling fra universitetet i Santiago de Compostela har forskerne fastslået, at mikro- og makronæringsstoffer i kosten ikke har nogen effekt på forekomsten af sår i munden. Til gengæld synes alkoholholdige drikkevarer og koffein at øge risikoen for denne tilstand.

Der findes imidlertid ingen undersøgelser, der beviser, at en bestemt type fødevarer forårsager disse læsioner. Indtil videre har man identificeret nogle sorter, der fremskynder eller forværrer symptomerne. Vi gennemgår dem nedenstående.

Syrlige frugter

Som beskrevet i en artikel i National Center for Biotechnology Information kan indtagelse af sure frugter irritere den betændte slimhinde i munden yderligere. Derfor kan de forårsage mere smerte og ubehag i tilfælde af sår. Nogle eksempler på disse frugter er som følger:

 • Ananas.
 • Appelsiner.
 • Citroner.
 • Lime.
 • Vindruer.
 • Jordbær.

Tomater og derivater heraf

Tomater og derivater heraf er også kendetegnet ved et højt syreindhold. Derfor anbefales det ikke at indtage dem, før læsionerne i munden er helet. Hvis man spiser dem, kan det forværre irritation og smerter i slimhinderne i munden. Det kan endda føre til, at der opstår nye sår.

Chokolade

Chokolade indeholder en alkaloid kaldet obromid, som har en tendens til at forårsage følsomhed i munden hos nogle mennesker. En artikel via Valley Ridge Dental Centre forklarer, at indtagelse af denne fødevare kan udløse sår på tungen og indersiden af kinderne hos dem, der har en mild allergi over for denne fødevare.

Det skal præciseres, at det ikke er nødvendigt at fjerne denne fødevare helt fra kosten. Indtagelse heraf anbefales ikke, så længe sårene er under heling. Det bør også undgås, hvis der er tegn på allergi.

Krydret mad

Krydret mad forårsager ikke sår i munden, men det kan forværre symptomerne. Ligesom sure fødevarer ændrer de den indre slimhinde i munden og forårsager irritation. Karryretter, stærke saucer, jalapenos og alle andre krydrede fødevarer bør undgås.

Hård eller slibende mad

Hård eller slibende mad irriterer det bløde væv i munden og forværrer dermed sårene. I denne gruppe findes bl.a. nødder, gulerødder, kokosnødder og radiser.

Mejeriprodukter

Selv om der ikke foreligger afgørende undersøgelser om mejeriprodukters rolle i forbindelse med forekomsten af sår i munden, mener man, at nogle proteiner i disse fødevarer udløser en immunreaktion, der manifesterer sig med dette symptom hos nogle patienter. Generelt foreslås det, at man ophører med at indtage disse fødevarer, hvis der er tilbagevendende sår i munden.

I casestudier rapporteret i The Journal of the American Dental Association beskrev forfatterne heling af tilbagevendende mundsår efter eliminering af mejeriprodukter i kosten.

Andre fødevarer, der forårsager mundsår

 • Mel og derivater heraf. Personer med glutenallergi kan opleve dette symptom.
 • Kaffe og alkohol. Ligesom flere af de ovenstående fødevarer kan de være meget sure, og desuden indtages de normalt i store mængder.
 • Meget krydret mad. På grund af deres høje saltindhold kan disse fødevarer være forstyrrende for slimhinden i munden.

Vitamin- og mineralmangler, der forårsager mundsår

For at undgå mundsår er det ikke kun nødvendigt at begrænse visse fødevarer. Det anbefales at indtage forskellige essentielle næringsstoffer, såsom folinsyre, C-vitamin, B-vitamin, jern, zink og calcium.

Mangel på disse er også forbundet med forekomsten af mundsår. For at øge deres niveauer kan man spise forskellige fødevarer, som f.eks. de nedenstående.

 • Zink: Østers, fuldkorn og bælgfrugter.
 • Jern: Grønne grøntsager, rødt kød, bønner og linser.
 • Folinsyre: Brød, ris, kikærter, bønner, frugt og grøntsager.
 • Calcium: Grønkål, broccoli og visse typer fisk, f.eks. laks.
 • B-vitamin: Rødt kød, gær og korn.
 • C-vitamin: Kål, persille, brøndkarse, papaya og blomkål.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hvad er et fibrom i munden, og hvordan påvirker det mundhygiejnen?

Dette skal du huske på om mad og mundsår

I sidste ende er der flere faktorer, der forårsager mundsår, men mad i sig selv er ikke årsagen. I sjældne tilfælde giver de allergiske reaktioner, der manifesterer sig med dette symptom. Desuden fremskynder eller forværrer nogle ubehaget. Derfor er det vigtigt at vide, hvad de er, og selvfølgelig at begrænse indtagelsen i tilfælde af læsioner.

Det skal bemærkes, at behandlingen af mundsår har til formål at lindre symptomerne (med bedøvelse eller topiske steroider) og forhindre gentagelser. Ofte kræver de ikke lægelig behandling. Men hvis de ikke bliver bedre med tiden eller forårsager store smerter, er det bedst at konsultere en læge.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.