Er kaktusser og sukkulenter det samme? Find ud af, hvorfor de ikke er det

Der er en stærk og videnskabelig grund til, at kaktusser og sukkulenter ikke nødvendigvis er det samme - find ud af det her!
Er kaktusser og sukkulenter det samme? Find ud af, hvorfor de ikke er det

Sidste ændring: 26 september, 2023

Nogle mennesker hævder, at kaktusser og en sukkulenter er det samme. Der ligger imidlertid en almindelig mangel på viden bag denne påstand. Selv om der er ligheder mellem de to planter, kan de ikke altid sidestilles.

I forståelse af, at det er let at blive forvirret, ud over deres pigge, vil vi gerne dykke dybere ned i de specifikke egenskaber. Hvis du forstår, at kaktusser og sukkulenter er forskellige, vil du kunne passe meget bedre på dine planter. Er du interesseret i at vide mere? Det ved vi, at du er!

Kaktusser: Hvad er deres karakteristika?

Kaktusser eller cactaceae omfatter mere end 15 slægter og 73 arter. Deres vigtigste kendetegn ligger i deres pigge.

Disse spidse pigge har en meget interessant overlevelsesfunktion. For det første forhindrer de dyrene i at spise dem, eller gør det i det mindste meget vanskeligt for dem at gøre det.

For det andet fanger de de dråber dugvand, som dukker op i løbet af de første timer af dagen, så planten kan få væske. Denne funktion er vigtig, for man skal huske på, at kaktusser er hjemmehørende i ørkener og tørre områder.

Ifølge Botanisk Have ved universitetet i Valencia tilhører kaktusser familien af sukkulenter, fordi de har den samme evne til at lagre vand i deres strukturer: Stamme, rod og blade. Denne institution påpeger med eftertryk, at alle kaktusser er sukkulenter, men at alle sukkulenter ikke er kaktusser.

Tre forskellige kaktusser

Forskellen på kaktusser og sukkulenter: Hvad er sukkulenter?

Ifølge forskningen i sukkulenter adskiller disse planter sig fra hinanden ved deres evne til at lagre vand i forskellige strukturer, som allerede nævnt. Desuden har de den særlige egenskab, at de har et fotosyntetisk stofskifte, der kaldes crassulacesyremetabolisme (CAM).

Deres spalteåbninger lukker om dagen, men åbner om natten. Dette forhindrer yderligere vandtab.

Det er derfor, at eksemplarer af denne store familie overlever så godt i tørre eller ørkenagtige områder. Det anslås, at der findes omkring 60 botaniske familier af sukkulenter.

De omfatter næsten alle planter, der har kapacitet til at lagre denne livsvigtige væske. Det er tilfældet med kaktusser og sukkulenter. Derudover er der to andre grupper af sukkulenter, der er værd at nævne:

  • Agavaceae: de anvendes af mennesker til fremstilling af visse fødevarer og alkoholholdige drikkevarer. Eksempler er agave og sanseviera.
  • Apocynaceae: Disse planter, der indeholder en giftig komponent, hvoraf der udvindes kinin, lever normalt på tropiske og subtropiske jorde. Oleander er et almindeligt eksempel på denne gruppe.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Sådan planter og bruger du citronella i hjemmet

Så hvad er krassulaer?

Udtrykket krassulaer bliver også forvekslet med sukkulenter og kaktusser. Selv om det er almindeligt at bytte rundt på dem, bliver det klart, at vi ikke taler om det samme.

Krassulaer er de planter, der tilhører en bestemt familie inden for sukkulenterne. I populær tale bruges udtrykket til at henvise til de sukkulenter, der ikke er kaktusser. Det skal dog bemærkes, at de udgør en specifik gruppe, som f.eks. kaktusser, agavaceae eller apocynaceae.

Krassulaer er planter, der lagrer vand i deres strukturer og er kendetegnet ved at have disse smukke fyldige og næsten gennemsigtige blade, der danner rosetter. De har ikke torne, så de har gjort brug af små hår, der dækker deres overflade for at fange duggen.

Aloe vera er f.eks. en krassula. Inden for denne gruppe kan vi finde mere end 500 sorter, der har en kort stilk til fælles, hvorfra de vokser deres tykke, trekantede blade.

Et andet eksempel på krassula er levende sten. Disse særlige planter har vundet indpas i boligindretningen. De har kun to blade, og deres størrelse er lille og når knap 4 centimeter.

Vi kan også nævne husløg. Fra Europa til Amerika er disse planter endnu mindre, knap 3 centimeter høje.

Levende sten: Er det kaktusser eller sukkulenter?

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: De 5 bedste planter til landskabspleje

Forstår du forskellene mellem kaktusser og sukkulenter?

Vi ved, at dette kan være et komplekst emne. Faktisk er det derfor, at mange mennesker blot forklarer, at kaktusser og sukkulenter er det samme. Intet andet.

Vi ønsker dog, at du skal være helt klar over emnet. Vi vil nu opsummere de vigtigste forskelle mellem kaktusser, sukkulenter og krassulaer.

Vi vil starte med at nævne, at krassulaer er sukkulenter, der har tykke blade. De blade, som vi elsker så meget! Med dem lagrer de så meget vand som muligt. De findes i forskellige størrelser og former. Afhængigt af deres specifikke type har de forskellige metoder til opbevaring af væske.

Kaktusser og sukkulenter har på den anden side en kødfuld stilk, der opbevarer vand. Afhængigt af arten kan de have eller ikke have torne.

De adskiller sig også fra krassulaer, fordi kaktusser har en areol eller en lille knude, hvorfra tornene vokser. Disse areoler kan være hvide eller i forskellige farver. Det er derfra, blomsterne hos de arter, der blomstrer, kommer ud.

Vi slutter med at fortælle, at pasningen af kaktusser og krassulaer, der er sukkulenter, er ens. Det vigtigste er at undgå, at jorden bliver vandfyldt, da overvanding er skadeligt for begge typer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Mandujano, M. D. C., Carrillo-Angeles, I., Martínez-Peralta, C., & Golubov, J. (2010). Reproductive biology of Cactaceae. Desert plants, 197-230.
  • Martínez-Cortés, Magali; Manzanero-Medina, Gladys Isabel; Lustre-Sánchez, Hermes. Las plantas suculentas útiles de Santo Domingo. Polibotánica, núm. 43, 2017. Instituto Politécnico Nacional, México. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=62150424014
  • Vicente bueno, José Plumed. Monografías botánicas. Jardín Botánico de la Universitat de València. Volumen 4: Los cactus. ISBN: 978-84-9133-080-6

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.