Fordele og kontraindikationer for merian

Merian bliver ofte anvendt i forskellige retter. På grund af dets egenskaber bliver det også brugt til at beskytte mod forstyrrelser i fordøjelsen og hormonelle problemer.
Fordele og kontraindikationer for merian

Sidste ændring: 26 august, 2022

Merian (Origanum majorana) er en urte kendt i middelhavskosten for sin aromatiske natur. Planten hører til Lamiaceae familien og er også blevet populær rundt om i verden for sine medicinske anvendelser. Har du hørt om fordele og kontraindikationer ved merian?

Som beskrevet i en artikel udgivet i Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine dyrker folk denne urte i lande såsom Spanien, Ungarn, Portugal, Tyskland og Frankrig. Generelt bruger folk det for dets anti-inflammatoriske, antibakterielle, mavebeskyttende og antioxidante egenskaber.

I denne artikel vil vi fortælle dig, hvad det anvendes til, og hvornår man ikke bør anvende det.

Fordele ved merian bakket op af videnskaben

Når det kommer til madlavning, kan man anvende merian til at give god aroma til supper, salat og retter med kød. Samtidig bruger folk det ofte indenfor traditionel medicin til at stimulere fordøjelsen og lindre symptomerne på menstruation. Faktisk påstår folk, at det har andre fordele også.

Der er dog ingen beviser til dato på, at man kan anse det som det første valg til behandlingen af nogen sygdom. Det bør dermed ikke erstatte medicinske behandlinger, og det er ikke godt at bruge det som den eneste løsning mod sundhedsproblemer.

Hvis du bliver syg, er det først og fremmest bedst at tale med en professionel. Nu, hvor det er på plads, kan vi gennemgå dets primære anvendelsesmuligheder.

Det hjælper med at lindre fordøjelsesproblemer

Kvinde med mavepine kan få gavn af merian

Indenfor naturmedicin handler en af de mest fremtrædende fordele ved merian om fordøjelsen. Ifølge forskning udgivet i The American Journal of Chinese Mecicine  har denne plante anti-ulcerogene egenskaber, muligvis på grund af dets indhold af flygtige olier, flavonoider, tanniner og andre substanser.

Ligeledes fandt et studie af forskellige urter udgivet i Bazilian Journal of Microbiology ud af, at merian er nyttigt mod madbårne sygdomme. I særdeleshed kan det hjælpe med at bekæmpe patogenet kendt som Clostridium perfringens.

Det hjælper med at regulere menstruationscyklussen

Merian er et hjælpemiddel for kvinders sundhed, især når de står over for ændringer i menstruationscyklussen. Både som ekstrakt og i form af te har det vist positive effekter i at gendanne hormonel balance.

Resultaterne af et randomiseret forsøg udgivet i Journal of Human Nutrition and Dietetics understreger faktisk, at meriante er gavnligt til patienter med polycystisk ovariesyndrom. Det lader til at hjælpe med at regulere den hormonelle aktivitet og følsomheden for insulin.

Det hjælper med at forebygge infektioner

Mange af fordelene ved merian er takket være dets bakteriedræbende og svampedræbende egenskaber. Takket være dette kan dets ekstrakter hjælpe med at forebygge og behandle nogle typer af infektioner. I et studie delt i Global Advances in Health and Medicine  var merian nyttigt mod bakteriel overvækst i tyndtarmen.

Derudover har dets fortyndede æteriske olie vist interessante effekter på svampeinfektioner på huden. Indtil videre har vi brug for flere beviser for at kunne bekræfte disse anvendelser, men læger anser det som et sikkert middel for de fleste sunde voksne.

Kontraindikationer ved merian

Gravid kvinde holder om sin mave

Vi har allerede beskrevet de primære fordele ved merian. Nu er det vigtigt at beskrive nogle bivirkninger og mulige interaktioner, som planten kan have. Hvis du har nogen tvivl om anvendelsen af det, er det bedst at tale med en læge.

  • Gravide og ammende kvinder bør undgå tilskud af merian eller te. Ifølge en udgivelse i International Journal of Obstetrics and Gynaecology kan det være skadeligt i disse tilfælde på grund af dets indvirking på den hormonelle aktivitet.
  • Tilskud med denne plante kan påvirke størkning af blodLæger anbefaler derfor ikke at bruge det, hvis man bliver behandlet med antikoagulerende midler eller har sygdomme forbundet med det.
  • Planten og dets ekstrakter interagerer med lægemidler mod diabetes ved at sænke niveauerne af glukose i blodet. Det er derfor bedst at undgå det i disse tilfælde, med mindre ens læge godkender det.

Hvordan kan man drage nytte af fordelene ved merian?

Hvis merian ikke er kontraindikeret for dig, kan du inkludere det i små mængder i forskellige opskrifter. Du kan endda kombinere det med en spiseskefuld madlavningsolie, så du kan tilføje det til supper, gryderetter, salat, grøntsager, retter med kød og meget andet.

Hvis du tager det som et tilskud eller te, anbefaler vi, at du følger producentens instrukser for forbruget. Når det er muligt, er det bedre at spørge en læge, før man tager noget regelmæssigt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Al-Howiriny T, Alsheikh A, Alqasoumi S, Al-Yahya M, ElTahir K, Rafatullah S. Protective Effect of Origanum majorana L. ‘Marjoram’ on various models of gastric mucosal injury in rats. Am J Chin Med. 2009;37(3):531‐545. doi:10.1142/S0192415X0900703X
  • Radaelli M, da Silva BP, Weidlich L, et al. Antimicrobial activities of six essential oils commonly used as condiments in Brazil against Clostridium perfringens. Braz J Microbiol. 2016;47(2):424‐430. doi:10.1016/j.bjm.2015.10.001
  • Haj-Husein I, Tukan S, Alkazaleh F. The effect of marjoram (Origanum majorana) tea on the hormonal profile of women with polycystic ovary syndrome: a randomised controlled pilot study. J Hum Nutr Diet. 2016;29(1):105‐111. doi:10.1111/jhn.12290
  • Chedid V, Dhalla S, Clarke JO, et al. Herbal therapy is equivalent to rifaximin for the treatment of small intestinal bacterial overgrowth. Glob Adv Health Med. 2014;3(3):16‐24. doi:10.7453/gahmj.2014.019
  • Ernst, E. (2002). Herbal medicinal products during pregnancy: are they safe? BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology, 109(3), 227–235. https://doi.org/10.1111/j.1471-0528.2002.t01-1-01009.x
  • Yazdanparast R, Shahriyary L. Comparative effects of Artemisia dracunculus, Satureja hortensis and Origanum majorana on inhibition of blood platelet adhesion, aggregation and secretion. Vascul Pharmacol. 2008;48(1):32‐37. doi:10.1016/j.vph.2007.11.003
  • Yen HF, Hsieh CT, Hsieh TJ, Chang FR, Wang CK. In vitro anti-diabetic effect and chemical component analysis of 29 essential oils products. J Food Drug Anal. 2015;23(1):124‐129. doi:10.1016/j.jfda.2014.02.004

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.