Forebyggelse af makuladegeneration

Makuladegeneration er en degenerativ øjensygdom, der skader nethinden. Selv om der ikke findes nogen 100 % effektiv metode til at forebygge den, kan nogle sunde vaner mindske din risiko for at blive ramt af den.
Forebyggelse af makuladegeneration
José Gerardo Rosciano Paganelli

Skrevet og kontrolleret af læge José Gerardo Rosciano Paganelli.

Sidste ændring: 16 november, 2022

Indtil videre findes der ingen 100 % effektiv metode til at forebygge aldersrelateret makuladegeneration. Faktisk ved lægerne stadig ikke med sikkerhed, hvad der forårsager denne sygdom. Der er dog blevet identificeret en række faktorer, som øger risikoen for at udvikle den.

Derfor er det en god idé at foretage nogle livsstilsjusteringer, hvis du ønsker at mindske din risiko for at udvikle denne sygdom.

At undgå alkohol- og tobaksforbrug, opretholde en god kost, bære solbriller og anmode om regelmæssige lægeundersøgelser er nogle af de foranstaltninger, der kan hjælpe dig med at passe på dit syns sundhed og forebygge denne sygdom. Vil du vide mere om det? Hvis ja, så læs videre!

Hvad er aldersrelateret makuladegeneration?

Som forklaret af American Academy of Ophthalmology er aldersrelateret makuladegeneration en sygdom, der skyldes forringelse af en del af nethinden, der er kendt som makula.

Mere specifikt forårsager denne sygdom tab af det centrale syn, hvilket betyder, at evnen til at se fine detaljer både tæt på og langt væk går tabt. Det perifere syn fungerer dog fortsat normalt. Det kan vise sig i to former: Tør makuladegeneration og våd makuladegeneration.

Aldersrelateret makuladegeneration betragtes som “tør”, når visse dele af makula udtyndes og producerer en klump af proteiner, der kaldes druser. Dette er den mest almindelige form af sygdommen, og det anslås, at 80 % af tilfældene dækker over denne form.

Våd makuladegeneration skyldes derimod vækst af unormale blodkar under nethinden. Det er en mere alvorlig form af denne tilstand, da disse blodkar giver ar på makula.

Kvinde tjekkes for makuladegeneration

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Hvad er operation af nethindeløsning?

Risikofaktorerne

Som nævnt er der flere risikofaktorer, der øger en persons sandsynlighed for at udvikle aldersrelateret makuladegeneration. Mange af disse faktorer – som f.eks. genetik, alder og familiehistorie – kan ikke ændres. Men andre kan man gribe ind i ved at forbedre sine vaner.

Lad os se nærmere på, hvad der kan øge risikoen for at udvikle denne sygdom.

 • Alder: Op til en tredjedel af voksne over 75 år kan udvikle denne tilstand.
 • Familiehistorie: Du er mere tilbøjelig til at få det, hvis en nær slægtning allerede har det.
 • Køn: Kvinder er mere tilbøjelige til at få det end mænd. Denne faktor er forbundet med det kvinders længere levetid.
 • Genetik: Generelt er kaukasiere mere tilbøjelige til at udvikle denne tilstand. Ligeledes har lyse øjne større sandsynlighed for at få den tørre form af sygdommen.
 • Rygning. Den oxidative stress forårsaget af rygning øger risikoen for makuladegeneration op til fem gange og forværrer sygdommens udvikling.
 • Udsættelse for solen: Selv om beviserne ikke er helt entydige, mener man, at ultraviolette stråler fremskynder skaderne på nethinden.
 • Kost: Patienter, der indtager for meget sukker, fedt og fødevarer med højt glykæmisk indeks, er mere udsat for denne sygdom.
 • Stillesiddende livsstil og fedme: Hos stillesiddende mennesker hindres iltning af nethinden, og sandsynligheden for skader øges. Desuden øger fedme risikoen op til 2,5 gange mere.
 • Højt blodtryk: Højt blodtryksniveau fører til en indsnævring af de blodkar, der nærer nethinden, hvilket reducerer blodgennemstrømningen til området og øger risikoen for denne tilstand.

8 anbefalinger til forebyggelse af makuladegeneration

Broccoli klar til tilberedning

En forbedring af din livsstil kan bidrage væsentligt til forebyggelse af makuladegeneration. Mange af risikofaktorerne stammer trods alt fra dårlige vaner, som man kan rette op på. Derfor er det klogt at følge anbefalingerne fra University of Michigan Academic Medical Center, og det er klogt at tage hensyn til følgende:

 1. Hold op med at ryge og undgå al udsættelse for tobak.
 2. Kend din familiehistorie for at afgøre, om der er en historie med sygdommen. Hvis det er tilfældet, er det tilrådeligt hyppigere at få undersøgelser hos din læge eller øjenlæge.
 3. Forbedr din kost og øge forbruget af fødevarer med antioxidanter, såsom grønne grøntsager. Derudover er det tilrådeligt at spise orange og gule frugter, der er rige på betacaroten, samt omega-3, fuldkorn og frisk fisk.
 4. Motionér mindst 30 minutter om dagen, 3 til 5 gange om ugen.
 5. Brug solbriller, kasketter eller hatte, når du opholder dig i solen.
 6. Overvåg og kontroller dit blodtryk.
 7. Kontrollér din kropsvægt og tab dig om nødvendigt.
 8. Prøv et Amsler-gitter. Dette er et redskab med lodrette og vandrette linjer, der har været brugt i årtier til at overvåge eller inspicere folks synsfelt.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Okulære melanomer; er fregner i øjnene farlige?

Samlet set kan du ved at følge alle disse anbefalinger minimere din risiko for makuladegeneration, om end ikke helt. Under alle omstændigheder er det tilrådeligt at spørge din øjenlæge om andre forebyggende foranstaltninger, især hvis der er grund til bekymring. Husk på dette!

Det kan interessere dig ...
Hvad er aldersrelateret makuladegeneration
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er aldersrelateret makuladegeneration

Aldersrelateret makuladegeneration, der er forbundet med alderen, er almindeligt hos personer over 50 år. Det er meget sjælden blandt unge menneske...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.