Fysisk træning efter et kejsersnit: Hvornår skal man begynde?

I perioden efter fødslen forsøger mange mødre, ud over at nyde og tage sig af barnet, at genvinde deres styrke i kroppen. Vi fortæller dig her, hvordan du kan begynde at motionere igen efter et kejsersnit.
Fysisk træning efter et kejsersnit: Hvornår skal man begynde?

Written by Cristian Minich

Last update: 09 august, 2022

At komme sig ordentligt efter en fødsel er det vigtigste. Lidt efter lidt kan du dog også begynde at træne for at forbedre din kondition. I denne artikel vil vi fortælle dig, hvornår og hvordan du kan genoptage din træning efter et kejsersnit.

Et kejsersnit kræver et kirurgisk indgreb. Det indebærer et snit i moderens mave og livmoder.

Det betyder, at genopretningen i modsætning til en naturlig fødsel er langsommere og kræver mere pleje. På den anden side kan det også tage lidt længere tid at tabe sig, da de forreste mavemuskler er blevet skåret over.

Efter operationen og barnets fødsel er det vigtigt at få lægens godkendelse til at begynde at motionere og minimere risiciene.

At begynde på træning efter et kejsersnit kræver tålmodighed

Efter fødslen er det normalt, at en mor ønsker at føle sig stærk og tænker på at genoptage aktiviteter så hurtigt som muligt. Du skal dog være tålmodig, da tidsrammerne er forskellige på grund af eftervirkningerne af operationen.

Kroppen har brug for at komme sig. Desuden skal du sikre dig, at området er godt helet, før du vover dig ud i visse bevægelser.

Ifølge en videnskabelig undersøgelse, der blev gennemført i 2021, er en kejsersnitspatients tidligere smerteoplevelse ikke forbundet med deres nuværende aktivitetsniveau, ligesom den nuværende aktivitet ikke er forbundet med fremtidige smertescorer. Disse data viser anbefalingen om at undgå inaktivitet for at fremme helingen efter et kejsersnit.

En mave efter et kejsersnit

Et kejsersnit er en operation. Som sådan kræver det en restitutionstid, som skal respekteres.

Generelle anbefalinger

En operation indebærer meget pleje for at sikre en god restitution. Du skal gå langsomt frem og respektere perioden efter fødslen .

Her er nogle råd, som du skal huske på for at genoptage din træning efter et kejsersnit på en sikker måde og nyde fordelene ved den:

 • Du må ikke blive modløs: Husk på, at det er en proces, der tager tid.
 • Hvis du var i form før graviditeten, vil det være lettere for dig at genvinde din figur og din fysiske form.
 • Brug kompressionsbeklædning: Det kan være strømper, hofteholdere eller kompressionsshorts. Det vigtigste er, at du føler dig godt tilpas.
 • Følg en ordentlig kost: Et besøg hos en ernæringsekspert er en rigtig god idé for at udarbejde en sund kostplan.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Efterfødselsyoga for begyndere

Nogle anbefalede øvelser, der kan være en del af træning efter et kejsersnit

Det er en udfordring at blive aktiv igen, da det ubehag, du kan føle, gør det svært at tage initiativet. Det er dog vigtigt, at du begynder at bevæge dig lidt efter lidt.

1. Mavevejrtrækning

Hypopressive øvelser er øvelser, hvor man indtager visse stillinger for at reducere trykket i maven. Lad os tage et kig på den trinvise prodecure:

 1. Du skal ligge på ryggen.
 2. Placer dine hænder på din mave.
 3. Træk vejret dybt gennem næsen og udånd gennem munden. I denne proces skal du trække dine mavemuskler sammen.
 4. Gentag øvelsen, indtil du er færdig med sættet. Du kan lave mellem 5 og 10 gentagelser til at starte med.

2. Gåture

I de første dage efter operationen er det bedst at hvile hjemme. Målet er dog at gå en tur så hurtigt som muligt, da det også vil hjælpe dig med at få renset hovedet.

Generelt vurderes det, at du kan begynde at gå mellem den anden og fjerde dag efter kejsersnittet, alt efter hvordan du har det. Det anbefales at starte meget langsomt og øge tempoet gradvist.

3. Knibeøvelser

Knibeøvelser har til formål at styrke bækkenbunden og er ideelle til blærekontrol. Desuden fremmer de blodgennemstrømningen og hjælper dig med at komme dig efter smerter, du måtte have lidt.

Disse øvelser kan udføres på denne måde:

 1. Sæt dig på en stol og hvil dine fødder på gulvet.
 2. Spænd dine bækkenbundsmuskler, som om du forsøger at holde urinen tilbage.
 3. Hold spændingen i et par sekunder (du kan starte med fem sekunder og øge tiden gradvist).
 4. Tag til sidst en dyb indånding og udånd, mens du slapper af i musklerne.

4. Massage af ar efter kejsersnit

Dette hjælper med bedre vævsheling. Gør det med følgende trinvise fremgangsmåde:

 1. Læg dig på ryggen.
 2. Træk i huden omkring arret, op og ned. Gør det derefter sidelæns eller i forskellige retninger.
 3. Prøv at lave blide bevægelser i begyndelsen, og senere kan du gøre dem lidt mere intense.
 4. Hvis øvelsen forårsager smerter, hævelse eller blødning, er det bedst at stoppe.
 5. Kontakt din læge, før du gør dette, for at være på den sikre side.

5. Fysioterapi

Fysioterapi er endnu en mulighed, når vi ønsker at genvinde kroppens funktionalitet. Det er meget nyttigt for helingen og vil give større mobilitet i bækkenområdet, maven og lænden.

Det kan startes omkring seks uger efter fødslen. En undersøgelse fra 2012 afslørede effektiviteten af et fysioterapiprogram i perioden efter kejsersnit.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Tips og vejledning til træning under amning

6. Aerobiske aktiviteter og sport

Det vil tage tid at komme tilbage til den motion, du elsker, efter dit kejsersnit. Først skal du styrke din bækkenbund og dit maveområde, og derefter skal du begynde at dyrke aktiviteter med større indvirkning.

Her er nogle af de traditionelle sportsgrene, og hvor lang tid du bør vente med at vende tilbage til dem:

 • Styrketræning: Det er tilrådeligt at vente, indtil bækkenområdet er godt helet. Du skal rådføre dig med den ansvarlige fagperson for at udvikle en passende rutine.
 • Yoga: I begyndelsen er det tilrådeligt at undgå visse stillinger, der kan forårsage ubehag.
 • Pilates: Blide øvelser kan udføres efter 40 dage. Pilates hjælper med at styrke hele muskulaturen.
 • Løb eller jogging: Du skal vente 2 måneder med at løbe eller jogge. Når du er klar, er dette ideelt til vægttab.
 • Cykling: Du kan begynde mod slutningen af den anden måned. En mulighed er at starte med en motionscykel.
 • Svømning anbefales altid efter 8 uger. Hvis du kan lide at træne i poolen, kan du også prøve aquagym-øvelser eller deltage i et kursus.
Kvinde i en svømmehal

Svømning er en af de første sportsgrene, du kan genoptage efter et kejsersnit.

Øvelser, du skal undgå som en del af træning efter et kejsersnit

Den øvelse, du skal undgå efter et kejsersnit, er øvelser med høj belastning. Efter tre måneder vil du være i stand til at udføre nogle af følgende aktiviteter, men ikke før:

 • Tennis.
 • Basketball.
 • Ridning.

Genopretning efter operationen er nøglen til at begynde på træning efter et kejsersnit. Styrkelse af maven og bækkenbunden er det vigtigste.

Du bør altid rådføre dig med din læge, før du begynder. Udendørs motion og motion, der er målrettet åndedrætsteknikker, hjælper dig med at slappe af.

It might interest you...

Hvornår kan man begynde at have sex efter et kejsersnit
Bedre Livsstil
Read it in Bedre Livsstil
Hvornår kan man begynde at have sex efter et kejsersnit

Det anbefales at vente seks uger (40 dage), før man genoptager sex efter et kejsersnit. Få mere om dette emne at vide her i artiklen. • Çıtak Karakaya İ, Yüksel İ, Akbayrak T, Demirtürk F, Karakaya MG, Ozyüncü Ö, Beksaç S. Effects of physiotherapy on pain and functional activities after cesarean delivery. Arch Gynecol Obstet. 2012 Mar;285(3):621-7. doi: 10.1007/s00404-011-2037-0. Epub 2011 Aug 10. PMID: 21830007. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21830007/
 • Nygaard IE, Wolpern A, Bardsley T, Egger MJ, Shaw JM. Early postpartum physical activity and pelvic floor support and symptoms 1 year postpartum. Am J Obstet Gynecol. 2021 Feb;224(2):193.e1-193.e19. doi: 10.1016/j.ajog.2020.08.033. Epub 2020 Aug 14. PMID: 32798462; PMCID: PMC7855223. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32798462/

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.