3 fødevarer, der regulerer blodsukkeret

Gode kostvaner og en sund livsstil generelt er afgørende for at undgå for højt blodsukker.
3 fødevarer, der regulerer blodsukkeret
Eliana Delgado Villanueva

Bedømt og godkendt af ernæringsekspert Eliana Delgado Villanueva.

Sidste ændring: 26 juni, 2023

Forhøjet blodsukker og stress i bugspytkirtlen er en af årsagerne til insulinresistens og udvikling af diabetes. Dette fører til en øget risiko for andre komplekse sygdomme såsom metabolisk syndrom eller visse typer kræft. Lær om tre fødevarer, der regulerer blodsukkeret i denne artikel.

Det er vigtigt at passe på din kost for at undgå høje blodsukkerniveauer. Der er en række fødevarer, som vi kan spise for at sikre bugspytkirtlens sundhed, og andre, som vi kan indtage for at begrænse sukkeroptagelsen i tarmen og forhøjet blodsukker.

Hvilke fødevarer skal man undgå?

Da kosten er en af de mest indflydelsesrige faktorer i forbindelse med ændringerne i blodsukkeret, skal vi forsøge at fjerne eller i det mindste minimere forbruget af visse fødevarer.

De fleste af disse fødevarer har ingen næringsværdi og er rige på kunstige stoffer, der er skadelige for vores sundhed. Så hvad er disse fødevarer? Junkfood, generelt set, dvs. alle former for stegt mad, kager, raffineret mel, slik, kiks og kulsyreholdige drikkevarer.

En masse usunde fødevarer

Det anbefales, at alle patienter med diabetes undgår simple kulhydrater og i stedet indtager komplekse kulhydrater, som fordøjes og optages langsommere, giver energi og ikke forårsager forhøjede glukoseniveauer. I denne gruppe har vi f.eks. fuldkorn.

De mest aktuelle tendenser omfatter protokoller med intermitterende faste for at forebygge diabetes eller endda kontrollere den. Både som en forebyggende metode og i behandlingen af type 2-diabetes forbedrer intermitterende faste insulinfølsomhed og kontrollerer blodglukosekurven.

Der findes endda kombinationer af faste med ketogene eller kulhydratfattige diæter, som er gode for bugspytkirtlens sundhed. Disse typer protokoller skal dog overvåges af en professionel, især når de udføres på personer, der allerede har udviklet sygdommen.

Nogle tips, du bør kende

Efter at have spist noget sødt kan vi også spise en kompleks kulhydratrig fødevare rig på fibre for at hjælpe med at neutralisere glukoseniveauerne. Dette kan blandt andet være et æble, en salat, en grøntsagscreme eller nogle brune ris.

Fiberindtag er ofte en effektiv strategi til at forsinke optagelsen af glukose. Derved vil dets passage i blodbanen være langsommere og forårsage mindre stress i bugspytkirtlen.

Rå fødevarer giver generelt lavere stigninger af glukoseniveauer end kogte, forkogte eller forarbejdede fødevarer. Det skyldes, at fødevarers glykæmiske indeks kan ændre sig afhængigt af forarbejdsningsmetoden eller selve fødevarens tilberedning.

Mosede fødevarer giver højere blodsukkertoppe end hele fødevarer. Kombinér dem altid, og væn dig til at inkludere rå grøntsager ved hvert måltid.

Du er måske interesseret i: Fordele og ulemper ved keto kuren

Fødevarer, der regulerer blodsukkeret

Havregryn

Denne lækre kornsort, som mange allerede spiser regelmæssigt til morgenmad, giver os ikke blot en masse energi, men regulerer blodsukkeret oveni.

Den indeholder en god mængde fibre (betaglucaner), der reducerer insulinudskillelsen i korte perioder. Derudover er den også rig på protein, vitaminer og mineraler. Men de fleste fuldkornsorter er gavnlige for blodsukkerkontrollen. Det er altid at foretrække at indtage denne type fødevarer frem for ultraforarbejdede fødevarer, der er rige på simpelt sukker.

Du kan spise det kogt med vand eller havremælk, tilføje det til grøntsagscremer og smoothies og bruge det til at lave forskellige typer sunde desserter.

En skål havregrød

Bælgfrugter regulerer blodsukkeret

Bælgfrugter har masser af kulhydrater, men også et højt fiberindhold. De giver også vitaminer, mineraler og proteiner, der er nødvendige for, at vitale organer fungerer korrekt.

Fibrene i bælgfrugter kan give anledning til fermentering i tarmen, hvilket fører til dannelse af kortkædede fedtsyrer. Denne type stoffer har en kraftig antiinflammatorisk og antioxidant virkning.

Yoghurt regulerer blodsukkeret

Yoghurt er fødevarer, der er rige på probiotika, som er levende mikroorganismer, der koloniserer tarmkanalen og forbedrer dens funktionalitet.

Eksistensen af en gavnlig mikrobiota hjælper med at regulere absorptionen og niveauerne af glukose i blodet og forebygger dermed forekomsten af komplekse sygdomme som f.eks. diabetes.

Desuden er tarmfloraen i de seneste år blevet forbundet med depressive eller angstprocesser. Det er således gavnligt at opretholde en sund mikroflora for at forebygge lidelser i forbindelse med mental sundhed og humør.

Husk

Gode spisevaner kan regulere blodglukoseniveauet og forebygge komplekse sygdomme og behovet for medicinering. I dag er diabetes en endemisk sygdom, der medfører mange komplikationer. Derfor er det vigtigt med en god forebyggelsesstrategi.

Kontakt din læge eller ernæringsekspert om de kostråd, du bør følge for at få en god livskvalitet. Undgå også at foretage ændringer i din kost uden først at rådføre dig med din læge, for i stedet for at få de ønskede fordele kan du skade dig selv.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • 1 – Khan, A., Safdar, M., Ali Khan, M. M., Khattak, K. N., & Anderson, R. A. Cinnamon Improves Glucose and Lipids of People with Type 2 Diabetes. Diabetes Care, 2003.

    2 – Rasane, P., Jha, A., Sabikhi, L., Kumar, A., & Unnikrishnan, V. S. Nutritional advantages of oats and opportunities for its processing as value added foods – a review. Journal of Food Science and Technology, 2013.

    3 – Dahl, W. J., Foster, L. M., & Tyler, R. T. Review of the health benefits of peas (Pisum sativum L.). British Journal of Nutrition, 2012.

    4 – Zubrycki A., Cierpka-Kmiec K., Kmiec Z., Wronska A., The role of low-calorie diets and intermittent fasting in the treatment of obesity and type 2 diabetes. J Physiol Pharmacol, 2018. 69 (5).

    5 – Musa-Veloso K., Poon T., Harkness LS., O´Shea M., Chu Y., The effects of whole grain compared with refined wheat, rice, and rye on the postprandial blood glucose response: a systematic review and meta analysis of randomized controlled trials. Am J Clin Nutr, 2018. 108 (4): 759-774.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.