Gul afføring: Hvad er årsagerne?

Gul afføring hos voksne er normalt forårsaget af overskydende fedt i afføringen, som er et produkt af ændret tarmstofskifte.
Gul afføring: Hvad er årsagerne?
Mariel Mendoza

Skrevet og kontrolleret af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 21 februar, 2023

Gul afføring hos voksne giver ofte anledning til stor bekymring. Der er mange forskellige årsager, og generelt er det sammenfaldende med ændringer i tarmtransit eller absorption.

Selv om fedt udgør en del af sammensætningen af menneskers afføring, bør det ikke være i mængder, der kan give gule pletter. Tilstedeværelsen af rigeligt fedt i afføring giver det en dårlig lugt, opdrift og en skummende karakteristika ud over denne karakteristiske farve.

Årsagerne varierer fra årsager, der er forbundet med kosten eller episoder af stress, til sygdomme, der påvirker tarmens funktion, såsom cøliaki. Leversygdomme kan også forårsage dette symptom.

Årsager til gul afføring

Lad os se på de hyppigste årsager til, hvorfor en person har gul afføring. Husk, at det er bedst at konsultere en læge for at søge efter oprindelsen af ændringen, hvis den ikke forsvinder i løbet af kort tid.

1. Overdrevent forbrug af fedt

Ifølge undersøgelser er udskillelsen af fedt i afføringen mindre end 6 gram pr. dag og forbliver konstant selv ved et indtag af 100 til 125 gram fedt pr. dag.

En kost med et højt forbrug af fedt, mere end 125 gram, kan forårsage gul afføring, da den høje koncentration af lipider forhindrer en korrekt fordøjelse. Desuden ændrer denne type kost absorptionen af næringsstoffer og fremskynder tarmtransitten.

Den mere flydende konsistens skyldes den hastighed, hvormed de passerer gennem tarmene. Ved mikroskopisk vurdering kan man se tilstedeværelsen af fedtdråber, der er ophobet i afføringen. Denne tilstand er kendt som steatorré.

2. Stress

Stress virker direkte på tarmens mastceller og forårsager betændelse i tarmen og aktivering af immunsystemet. Dette faktum fremmer en inflammatorisk tilstand i tarmslimhinden.

I begyndelsen kan der være en ændret konsistens af afføringen. Med tiden hæmmes optagelsen af fedtstoffer, og afføringen kan blive gul.

Mand med hovedpine sidder i seng med panodil og vand

3. Brug af medicin

Nogle lægemidler kan forårsage gul afføring, fordi de virker ved at nedsætte optagelsen af fedt på tarmniveau. Et af dem er orlistat, der er ordineret i behandlinger for fedme.

Ligeledes kan nogle antidiarrémidler, såsom bismuth subsalicylat, forårsage klar eller grålig afføring.

4. Cøliaki

Cøliaki er et produkt af alvorlig glutenintolerance, der forårsager tarmbetændelse og malabsorption. Det sker ved indtagelse af fødevarer, der indeholder dette protein.

Disse fødevarer omfatter hvede, rug og byg. Den tarmmalabsorption, der skyldes betændelse, forhindrer optagelsen af næringsstoffer og fremmer diarré.

Ifølge forskningen kan afføringen ved cøliaki være vandig, lysebrun i farven eller olieagtig og skummende med en karakteristisk ubehagelig lugt.

5. Irritabel tarmsyndrom

Ved irritabel tarmsyndrom skyldes diarré med gul afføring vekslende episoder af forstoppelse med diarré på grund af accelereret tarmtransit og øget inflammatorisk aktivitet. Det er en kronisk tilstand, der er relateret til episoder af stress, og symptomerne omfatter mavesmerter, oppustethed og luft i maven.

6. Tarminfektioner

I disse tilfælde er gul afføring et resultat af betændelse i tarmvæggene, der forhindrer absorption af fedt. Tarminfektioner kan være bakterielle, virale eller parasitære. Dette fænomen er dog især forbundet med Escherichia coli og Giardia lamblia.

Escherichia coli

Dette er en relativt hyppig infektion, der forårsager betændelse i tyndtarmen af bakterien Escherichia coli. Den lever naturligt i væggene i menneskets tarme. Nogle stammer kan dog forårsage madforgiftning.

En type kommer ved indtagelse af forurenet mad, der ikke er blevet vasket og kogt ordentligt. Den viser sig normalt som diarré.

Symptomerne er som følger:

  • Diarré med gul afføring, undertiden med slim og blod.
  • Udspilet mave.
  • Appetitløshed.
  • Diffuse mavesmerter.
  • Overdreven luft i maven.
  • Feber.

Giardiasis

Giardiasis er betændelse i tyndtarmen forårsaget af en invasion af Giardia lamblia. Ligesom Escherichia coli skyldes infektionen indtagelse af fødevarer eller vand, der er forurenet med parasitten.

Den viser sig ved gul afføring, eksplosiv og meget vandig, ildelugtende diarré, tarmkramper, kvalme, appetitløshed og vægttab.

7. Lever- eller galdeblæreforstyrrelser

Leverlidelser, såsom hepatitis eller skrumpelever, mindsker mængden af galde, der kommer ind i tarmen. Det sker også ved tilstedeværelse af galdesten i galdeblæren eller kolecystitis.

Galde er et stof, der produceres i galdeblæren og frigives i tarmen for at lette fordøjelsen af fedtstoffer ved at emulgere dem, ifølge undersøgelser. Dette er nøglen til den karakteristiske farve på normal afføring.

Reduceret galde i tarmen forårsager et underskud i fordøjelsen af fedtstoffer, hvilket forårsager gul, hvidlig eller bleg afføring. Andre symptomer omfatter mavesmerter, oppustethed, gulfarvning af huden og mørkfarvning af urinen.

8. Problemer i bugspytkirtlen

Her vil vi inkludere følgende scenarier:

  • Kronisk pancreatitis.
  • Cystisk fibrose.
  • Kræft i bugspytkirtlen.
  • Blokering af bugspytkirtelkanalen.

Bugspytkirtlen er ansvarlig for at syntetisere bugspytkirtelsaft, der indeholder enzymer, f.eks. pancreaslipase, som frigives i tyndtarmen og hjælper med at fordøje maden. Derfor kan fravær af bugspytkirtelsaft forårsage gul afføring.

Andre symptomer på dysfunktion i bugspytkirtlen er smerter i den midterste del af maven, der strækker sig i et bånd mod ryggen, vægttab og ændret sukkerstofskifte. Desuden kan der være ændringer i hud- og slimhindefarve.

Ved kronisk pancreatitis er steatorré ifølge forskning den næsthyppigste manifestation efter smerter. Den er karakteriseret ved diarréagtig, skinnende, pastaagtig og meget voluminøs afføring.

Betændelse i bugpytkirtlen kan forårsage gul afføring

Gul afføring hos børn

Hos børn er gule, brune og grønne farver almindelige og sædvanlige i afføringen. På trods af hvad mange mennesker tror, er dette ikke en grund til bekymring.

Hos nyfødte spædbørn er tilstedeværelsen af halvfast afføring af sennepsgul farve hyppig i de første dage af livet. Generelt forekommer de efter udstødningen af grønt mekonium, svarende til den nyfødtes første afføring.

Undersøgelser (på spansk) tyder på, at indtagelse af hypoallergen modermælkserstatning kan give afføringen en grønlig-gul farve. Disse er normalt lidt mere flydende end de ovennævnte. Når barnet begynder at spise nye fødevarer, vil afføringen ændre konsistens og farve.

Hvornår skal man gå til lægen i tilfælde af gul afføring?

Gul afføring er langt fra den normale farve på afføring. Derfor tyder det på en ændring i tarmens fysiologi.

Det ideelle er altid at gå til lægen, især hvis det ikke bliver bedre efter to dage. Når der er tilknyttede tegn som f.eks. feber, kolik, vægttab, udspilet mave eller slim og blod i afføringen, er øjeblikkelig opmærksomhed påkrævet.

Kosten er nøglen til at undgå gul afføring

For at forebygge gul afføring bør du reducere indtaget af fedt og forarbejdede fødevarer. Derudover skal man drikke rigeligt med vand og indtage letfordøjelige produkter som f.eks. frugt, kogte hvide ris, fisk og hvidt kød.

Det skal bemærkes, at gulerødder, søde kartofler og gurkemeje også forårsager gul afføring.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.