Har du hælspore?

Smerten er værst om morgenen, når du først begynder at bevæge dig og gå. En god træningsrutine og gode strækningsøvelser vil hjælpe dig med at genvinde din mobilitet og lindre smerter.
Har du hælspore?
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 30 juli, 2023

Har du nogensinde haft en hælspore? Det er ganske almindeligt i dag, normalt forårsaget af en meget lille knogle, der dannes på hælen. Det forårsager smerte og forhindrer dig i at udføre dine daglige aktiviteter. For at komme sig helt, skal du være tålmodig og følge disse retningslinjer. Har du hælspore? Hvis du vil vide det, kan du læse mere information nedenfor!

Har du hælspore?

Person der tager sig til haelen

Ortopædiske kirurger siger, at én ud af fire mennesker vil lide af en hælspore på et tidspunkt. Det betyder, at hver af os har en høj sandsynlighed for at opleve disse gener ved lejlighed. Det er forårsaget af dannelsen af en lille tornet knogle lokaliseret lige på hælen.

Men hvorfor dannes det? Den mest almindelige årsag er alder. Men unge, der bruger en masse tid på deres fødder, kan også lide af hælspore. At være et par kilo overvægtig er en anden faktor at tage hensyn til.

Et andet punkt at overveje, er at folk der har en meget elastisk akillessene også kan være mere tilbøjelige til dannelsen af hælspore, og dette undslipper ofte at blive opdaget. Afhængig af din anatomi og de særlige kendetegn ved din fod, kan du have en højere eller lavere risiko for at udvikle dette irriterende problem.

Hvad er symptomerne på hælspore?

Person der gaar paa taa
  • Hælsporer kan forårsage en rimelig skarp smerte som varierer i intensitet, afhængig af hvad du laver.
  • Smerten plejer at være kraftigere om morgenen, især når du først lægger vægt på hælen. Efter mange timers hvile er det første skridt altid smertefuldt.
  • Smerten er lokaliseret i et bestemt punkt i hælen, der let kan identificeres.
  • Et andet aspekt at overveje er, at afhængig af trykket fra din sko på knogle sporen, kan området blive rødt og betændt. Dette kan forårsage ekstrem smerte.

De korrekte øvelser til at behandle en hælspore

Tegning med plantar oevelser

1. Gulv øvelser

Udover at følge retningslinjer som lægen og ortopæd giver dig, skal du gøre følgende øvelse, som er fantastisk til at behandle hælspore. Men pas på – ikke overdrive det.

Øvelsen er meget enkel. Bare sid på en sofa eller en stol for at stabilisere dig, og derefter sæt et håndklæde på gulvet foran dig og forsøg at få fat i det med tæerne. Denne enkle bevægelse vil hjælpe dig med at genvinde mobiliteten i din fod og lindre smerten fra hælsporen. Gør det tre gange om dagen.

2. Enkle strækningsøvelser

Dette er en anden nem øvelse. Som du kan se i billedet ovenfor, er alt du skal gøre, at læne over kanten af et bord, og lade som om, at du presser imod det. Det ene ben er bøjet, og det andet strækker svagt hælområdet. Lav denne øvelse i mindst 5 minutter to gange om dagen. Det er simpelt og ikke meget trættende.

3. Rulle en vandflaske

Vandflaske

Dette er en anden simpel og afslappende øvelse. Bare fyld en flaske med vand, og sæt den i fryseren til den er frosset. Derefter sæt den på gulvet på et håndklæde, og ved hjælp af foden, hvor du har hælsporen, rul flasken frem og tilbage. Brug en gentagen bevægelse i mindst fem minutter. Gør dette tre gange om dagen.

Som du vil se, er disse øvelser, baseret på simple strækningsøvelser, ganske effektive. Om natten kan du også finde nogle skinner, der vil hjælpe med at behandle hælspore – bestemte mærker kan findes i super markeder. Med tiden vil du se, at det forbedrer sig, men nogle gange er kirurgi nødvendigt for helt at afhjælpe problemet. Så vær tålmodig og pas godt på dig selv.

Har du en hælspore? Nu ved du hvad der skal til for at kunne behandle det!


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.