Havregryn og chiafrø: Morgenmad til en flad mave

Ud over at være rigere på vitaminer og mineraler end andre frø indeholder chia også fibre, som sammen med de mængder, der er i havre, hjælper os med at regulere tarmtransitten.
Havregryn og chiafrø: Morgenmad til en flad mave

Sidste ændring: 26 august, 2022

Kombinationen af havregryn og chiafrø er meget næringsrig, lækker og ideel til at tilberede en mættende, men let snack eller morgenmad – perfekt til at gøre maven flad!

Det bedste af det hele er, at det kan kombineres med forskellige typer frugt og andre frø. Det hele afhænger selvfølgelig af dine præferencer. Er du klar til at lære mere om det og få en lækker opskrift? I så fald bør du læse videre!

Havregryn og chiafrø: En næringsrig kombination

I jagten på at få en flad mave skal alle gøre en stor indsats, for desværre er det i dette område af kroppen, at fedt og andre affaldsstoffer, som kroppen ikke formår at fjerne ordentligt, lettere ophobes.

Fedt tabes ikke lokalt. Men for at tabe fedt generelt er det godt at følge en træningsrutine og en sund kost.

Kombinationen af havregryn og chiafrø er ved at blive meget populær verden over som et glimrende alternativ til at erstatte den sædvanlige morgenmad. Begge har essentielle næringsstoffer, der stimulerer mæthedsfornemmelse, såsom fiber, hvilket hjælper os til at spise mindre resten af dagen.

Havregryn og chiafrø til morgenmad

Kombinationen af havregryn og chiafrø er en ret, der indeholder alt, hvad du har brug for for at starte dagen med energi og undgå at snacke mellem måltiderne. Den er rig på proteiner, vitaminer, mineraler og fibre, som alle er nødvendige for at aktivere kroppens stofskifte og øge mæthedsfornemmelsen resten af dagen.

På grund af hvor let den er at lave, er den et perfekt alternativ for alle dem, der ikke har meget tid til at forberede andre typer morgenmad. Faktisk tager det normalt ikke mere end 15 minutter at tilberede den, og ingredienserne er ret billige sammenlignet med andre ingredienser.

Som resultat får du en perfekt morgenmad til at indgå i en hypokalorisk diæt, fordi den er fattig på kalorier og rig på fordele til forbedring af sundheden.

Chiagrød med havregryn og chiafrø

Ingredienser

 • En knivspids salt
 • 500 ml vand
 • 105 g havregryn
 • 2 spiseskefulde honning (50 g)
 • 1 spiseskefuld kanelpulver (10 g)
 • 4 spiseskefulde chiafrø (40 g)
 • 2 spiseskefulde vaniljeessens (20 g)

Fremgangsmåde

 • I en lille gryde opvarmes vand, kanel og vanilje ved kraftig varme.
 • Når det begynder at koge, reduceres det til et minimum, og havregrynene tilsættes.
 • Lad blandingen koge i yderligere 5 minutter.
 • Efter denne tid tages den af varmen, gryden dækkes til, og blandingen hviler i yderligere 5 minutter.
 • Tilsæt honning og salt, og bland godt for at integrere alle ingredienserne.
 • Servér blandingen i en skål og drys chiafrøene på toppen.
 • Eventuelt kan den serveres med tørret frugt og nødder, jordbær, brombær, bananer m.m.
 • Det er ikke tilrådeligt at ledsage den med mælk. For det har et meget højt kalorieindhold. Selvom alt selvfølgelig afhænger af, hvor moderat du er, og dine præferencer.

Hvad er fordelene ved havregryn og chiafrø for at opnå en flad mave?

For at opnå en flad mave skal du føre en sund livsstil generelt, og ikke kun spise en mættende morgenmad. Husk derfor på, at denne enkle morgenmadsopskrift kan være en god støtte til vægttab på grund af egenskaberne ved dens to hovedingredienser, men det er på ingen måde et mirakelmåltid til fedtforbrænding.

Fordelene ved havregryn

Havregryn i skål

 • Det indeholder beta-glucaner, opløselige fibre og polyfenoler, som er kendt for deres antioxidant virkning og indflydelse på mæthedsniveauet, som det fremgår af følgende undersøgelse.
 • Det giver et fiberindtag, der kan være med til at regulere blodsukkeret og mindske appetitten for at undgå overdrevet kalorieindtag.
 • Det er godt til at regulere og lette tarmbevægelser, hvilket forhindrer forstoppelse.
 • Det hjælper med at forbedre den fysiske og mentale ydeevne ved at yde et betydeligt bidrag af fibre, vitaminer og essentielle mineraler. Bidraget fra B-vitamin er f.eks. af stor interesse for at forebygge tilstande af depression, som det fremgår af denne artikel.

Fordelene ved chiafrø

Chiafrø i skål

De mange forskellige næringsstoffer i chiafrø kan bidrage til en kost af bedre kvalitet. Derfor er det værd at indføre dem i den almindelige kost.

Regelmæssig indtagelse af chiafrø kan hjælpe dig med at tabe dig, da det er en fødevare med en utrolig mættende effekt og en kilde til næringsstoffer, der stimulerer kroppens korrekte funktion.

Det indeholder omega 3- og 6-fedtsyrer, dobbelt så meget protein som andre frø, fibre, mineraler og antioxidantforbindelser, der beskytter kroppen mod forskellige sygdomme.

Den videnskabelige litteratur forsikrer os om omega-3-fedtsyrernes gavnlige egenskaber på diabetes, kræft, demens og depression. Takket være deres næringsværdi kan det være nyttigt at inkorporere dem i din kost for at opnå en fladere mave, fordi:

 • Det mindsker muskelbetændelse efter intens træning, som det fremgår af denne artikel.
 • Det hjælper med at reducere appetitten.
 • Det forhindrer forstoppelse og forbedrer diversiteten af tarmfloraen ifølge International Journal of Molecular Sciences.

Sund, nærende og slankende

Havregryn og chiafrø har mange forskellige fordele for kroppen, fordi begge fødevarer indeholder flere vigtige næringsstoffer for sundheden. Derudover er de rige på kostfibre, som ikke kun bidrager til mæthedsfornemmelsen, men også giver energi.

Nu hvor du ved, hvor gavnlig kombinationen af havregryn og chiafrø er, kan du nu tage skridtet til at nyde det regelmæssigt i din morgenmad.

Husk desuden på, at selvom den primære intention er at hjælpe med at gøre maven fladere, vil du også forbedre fordøjelsen og hjertekarsundheden.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Butt, M. S., Tahir-Nadeem, M., Khan, M. K. I., Shabir, R., & Butt, M. S. (2008). Oat: Unique among the cereals. European Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1007/s00394-008-0698-7
 • Wolever, T. M. S., Tosh, S. M., Gibbs, A. L., Brand-Miller, J., Duncan, A. M., Hart, V., … Wood, P. J. (2010). Physicochemical properties of oat β-glucan influence its ability to reduce serum LDL cholesterol in humans: A randomized clinical trial. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.3945/ajcn.2010.29174
 • Mohd Ali, N., Yeap, S. K., Ho, W. Y., Beh, B. K., Tan, S. W., & Tan, S. G. (2012). The promising future of chia, Salvia hispanica L. Journal of Biomedicine and Biotechnology. https://doi.org/10.1155/2012/171956

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.