Hjælpemidler mod loppebid

Leder du efter midler mod loppebid? I denne artikel giver vi dig nogle hjemmemidler til at lindre kløe. Gå ikke glip af det!
Hjælpemidler mod loppebid
Mariel Mendoza

Bedømt og godkendt af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 26 september, 2023

Selv om lopper er meget små i størrelse, kan de være et meget irriterende problem. Disse hoppende insekter lever af blodet fra mennesker, hunde, katte og andre ensvarme dyr. I dag vil vi vise dig nogle hjemmemidler mod loppebid.

Hvis du har et kæledyr derhjemme, har du måske mere end én gang oplevet loppebid, især på benene. Som eksperter advarer om, forårsager de oftest papulær urticaria, en allergisk reaktion på insektbid og -stik, selv om sandheden er, at de kan generere mere alvorlige komplikationer.

På grund af dette, og bortset fra at anvende midler mod loppebid, bør du gennemføre en række foranstaltninger for at undgå dem i fremtiden.

Hvordan er lopper?

Før du lærer at behandle bid fra disse parasitter, der almindeligvis lever på kæledyr, er det en god idé at kende nogle af deres karakteristika. Ifølge en artikel i Electronic Journal of Veterinary Medicine er en loppe et meget lille insekt, højst 3,5 mm, som kan hoppe op til en højde på 33 cm horisontalt og 18 cm vertikalt.

Som nævnt lever den af blodet fra pattedyr, især dyr som katte og hunde. Hvad angår deres præferencer, ser det ud til, at bl.a. blodtypen og kropslugt gør nogle mennesker mere tilbøjelige til at lide af disse bid.

Lopper har en modstandsdygtig krop, så de overlever dyrenes kløer og opholder sig også på steder, hvor de ikke er lette at nå, f.eks. bag ørerne eller evedet. Hos mennesker forekommer biddene ofte på ben og fødder, som er de steder, der er tættest på jorden.

En kat klør sig

Få sekunder efter biddet er huden normalt betændt, og dette forværres af konstant kløen eller manglende hygiejne i området. Derfor er det vigtigt at huske på følgende trin:

 • Vask området godt med vand og neutral sæbe.
 • Tør med en klud, der ikke afgiver partikler.
 • Undgå at kradse, og læg en gaze eller en forbinding, der skal udskiftes flere gange om dagen.
 • Du må ikke kradse i området omkring biddet.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Fire tricks til at holde kakerlakker væk uden insekticider

Lopper er kendt for at være smittebærere af sygdomme som tyfus, rickettsiose, byldepest, protozoer og helminth-infektioner. De kan også forårsage dermatitis, og hvis de ikke håndteres korrekt, kan episoderne udvikle sig til infektioner som cellulitis og bylder.

Naturlige midler mod loppebid

Selv om der ikke er meget at gøre, når først biddet er sket, kan følgende naturlige midler hjælpe med at mindske kløen. Det vil forhindre dig i at klø dig hele tiden og forebygge infektion i det berørte område.

Aloe vera

Et af de mest almindeligt anvendte midler til at lindre kløe og svie er aloe vera. Ifølge en gennemgang offentliggjort i Indian Journal of Dermatology har denne plante bl.a. antiseptiske, antiinflammatoriske og helbredende egenskaber. Derfor anses den for at være et meget godt alternativ til loppebid.

Hvad skal du gøre?

 • Skær en stilk eller stængel af aloe vera vandret og placer siden med gel, så den kommer i kontakt med vablen.
 • Hold fast med gaze eller tape i flere minutter, indtil huden absorberer al væsken.

Te

Almindelig te kan også hjælpe med at lindre loppebid. Tilsyneladende er dens antiinflammatoriske og antibiotiske virkninger et effektivt middel til at afbøde kløe og forebygge infektioner. Du kan bruge andre typer såsom sort, grøn, lavendel eller kamille.

Hvad skal du gøre?

 • Tilbered teen, som om du ville drikke den.
 • I stedet for at drikke den skal du lade den afkøle og derefter påføre den med en gaze eller en klud på ømheden.
 • Hvis teen er i en pose, kan du påføre den direkte på huden.
Te i en kop

Lægeplanter

Hvis du har basilikum- eller morgenrueblade derhjemme, må du ikke tøve med at bruge dem til at behandle betændelse forårsaget af et loppebid. Disse planter har normalt en beroligende virkning og kan være gavnlige i disse tilfælde. Det er et forsøg værd!

Hvad skal du gøre?

 • Knus nogle friske basilikum- og morgenfrueblade med lidt vand eller æterisk olie.
 • Påfør som et omslag.

Havre

Havre tilskrives mange egenskaber til hudpleje. I tilfælde af loppebid er der i en artikel fra American Osteophatic College of Dermatology står der, at topiske antihistaminer og antibakterielle midler kombineret med varme bade med en havregrynsopløsning vil hjælpe med at rense og lindre kløen.

Hvad skal du gøre?

 • Kom varmt vand i en skål eller fyld badekarret.
 • Drys derefter et par spiseskefulde havregryn i.
 • Dyp det berørte område i eller påfør det ved hjælp af en vatrondel, og lad det sidde i et par minutter.

Midler mod loppebid: Kokosnød

Selv om det ikke er særlig almindeligt at bruge kokosnød i hjemmemidler, siges denne frugt at have en antiinflammatorisk og antibakteriel virkning. Derfor kan den være nyttig i forbindelse med hævelse, som ikke bør tage mere end to dage at forsvinde, hvis du bruger den på den rigtige måde.

Hvad skal du gøre?

 • Skær en kokosnød i halve.
 • Udvind derefter frugtkødet, og kom det i en blender.
 • Brug denne creme til at påføre direkte på biddene.
 • Gnid lidt og pak derefter ind med et håndklæde eller en klud i en time.
 • Skyl derefter med lunkent vand.
 • Gentag to gange om dagen.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 9 aromaer der hjælper med at bekæmpe og dræbe myg

Natron

Selvom det ikke anbefales til daglig brug på huden, foreslår Mayo Clinic, at denne ingrediens kan lindre rødme, kløe og svie forårsaget af loppebid. Mange cremer i håndkøb indeholder natron. Du kan dog også lave en pasta derhjemme.

Hvad skal du gøre?

 • Kom en spiseskefuld natron og et par dråber vand i en skål.
 • Bland godt, indtil du får en pasta.
 • Påfør den på huden, hvor loppen har bidt dig, og lad den virke i 15 minutter, inden du skyller.
Natron i en lille skål

Citronskaller

Citroner og deres skaller har gavnlige egenskaber for sundheden. Faktisk er citronskal et af de mest udbredte naturmidler i populærkulturen til at lindre kløe forårsaget af loppebid.

Hvad skal du gøre?

 • Kom en kop vand og skallen af en citron i en gryde. Lad det koge i fem minutter.
 • Tag det af varmen, og lad det stå, indtil det er afkølet.
 • Påfør derefter på biddet ved hjælp af en vatpind eller gaze.

Midler mod loppebid: Honning

Honning er en anden mulighed, der kan være gavnlig, hvis du har et loppebid. Som det fremgår af en gennemgang offentliggjort i Pharmacognosy Research, har dette naturprodukt antimikrobielle, antiinflammatoriske og helbredende egenskaber.

Hvad skal du gøre?

 • Du kan påføre lidt af denne ingrediens der, hvor loppen har bidt dig, og lade det virke i et par minutter, før du vasker det med varmt vand.
 • En anden mulighed er at blande fire spiseskefulde honning med to spiseskefulde citronsaft, opvarme det i en gryde og lade det afkøle til stuetemperatur. Påfør salven på biddet, hold det med gaze og lad det sidde i en time.

Prøv disse hjemmemidler, og du vil mærke den lindring, de giver. Hvis du vil undgå at blive bidt af lopper, er det vigtigt at opretholde en ordentlig hygiejne i hjemmet. Men frem for alt må du ikke glemme at træffe de nødvendige foranstaltninger for at holde dig og dine kæledyr rene og fri for disse insekter.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • García E, Halpert E, Rodríguez A, Andrade R, Fiorentino S, García C. Immune and histopathologic examination of flea bite-induced papular urticaria. Ann Allergy Asthma Immunol. 2004 Apr;92(4):446-52.
 • Lisbet, García & E, Suárez & Fernández, Dr. (2010). Caracterización y control de especies de pulgas de importancia veterinaria para la salud animal y pública (Characterization and control of flea veterinary importance to animal and human health). REDVET. XI.
 • Surjushe, A., Vasani, R., & Saple, D. G. (2008). Aloe vera: a short review. Indian journal of dermatology53(4), 163–166.
 • Samarghandian, S., Farkhondeh, T., & Samini, F. (2017). Honey and Health: A Review of Recent Clinical Research. Pharmacognosy research9(2), 121–127.
 • Sur R, Nigam A, Grote D, Liebel F, Southall MD. Avenanthramides, polyphenols from oats, exhibit anti-inflammatory and anti-itch activity. Arch Dermatol Res. 2008 Nov;300(10):569-74.
 • Youssefi MR, Ebrahimpour S, Rezaei M, Ahmadpour E, Rakhshanpour A, Rahimi MT. Dermatitis caused by Ctenocephalides felis (cat flea) in human. Caspian J Intern Med. 2014 Fall;5(4):248-50.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.