Hjemmepleje og midler mod strubehoste

Hydrering, hvile og visse æteriske olier kan hjælpe dig med at klare symptomerne på strubehoste. Udforsk dem alle her!
Hjemmepleje og midler mod strubehoste
Franciele Rohor de Souza

Bedømt og godkendt af farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Sidste ændring: 27 september, 2022

Ved at anvende visse midler og hjemmepleje kan du lindre symptomerne på strubehoste. Denne virusinfektion, der også er kendt som “akut laryngotracheitis”, skader sundheden i de øvre luftveje og rammer oftest børn i alderen 6 måneder til 3 år.

Tidligere henviste udtrykket “strubehoste” kun til infektion med bakterien Corynebacterium diphtheriae. I dag omfatter begrebet ifølge det spanske selskab for ambulant pædiatri og primær pleje forskellige tilstande i strubehovedet, luftrøret og bronkierne.

Ældre børn, unge og voksne kan også lide af det. Det er især kendetegnet ved en “gøende hoste” og åndenød. Derudover kan den også vise sig med hæshed ved tale, lav feber og tilstoppet næse. Så hvordan kan du håndtere det? Hvornår skal du kontakte en læge? Læs videre for at få svarene!

Hvad er strubehoste, og hvad er årsagerne?

Før vi gennemgår de midler og den pleje, der kan lindre strubehoste, er det først vigtigt at lave en kort gennemgang af de vigtigste karakteristika ved denne virusinfektion. Det er værd at nævne, at den forårsages af flere typer virus, f.eks:

 • Parainfluenzavirus.
 • Respiratorisk syncytialvirus (RSV).
 • Mæslinger.
 • Adenovirus.
 • Influenza A og B.

For at være mere præcis, forårsager det betændelse i strubehovedet og luftrøret, hvilket fører til manifestation af inspiratorisk stridor og gøende hoste. Hvis den desuden spreder sig til bronkierne, kaldes den “laryngotracheobronchitis”.

Generelt forbedres den normalt ved anvendelse af nogle selvplejeforanstaltninger. Der findes også naturmedicin, som hjælper med at lindre symptomerne.

Det er dog vigtigt at være opmærksom, da nogle tilfælde forværres og forårsager følgende komplikationer:

 • Lungebetændelse.
 • Bakteriel luftrørbetændelse.
 • Lungeødem.
 • Død (sjældne tilfælde).
Barns hals undersøges af en læge

Hvis børn har slim i halsen sammen med symptomer på strubehoste, bør en læge vurdere behovet for antibiotika.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette:Luftvejssygdomme hos nyfødte

Hjemmemidler til lindring af strubehoste

I de fleste tilfælde forbedres strubehoste i løbet af dage, ligesom andre virale infektioner i de øvre luftveje. Hoste, slim og åndedrætsbesvær giver dog en generel tilstand af ubehag. For at minimere dette kan følgende hjemmemidler anvendes.

1. Behandling med luftfugter

Behandling med en luftfugter er blevet populær på grund af dens evne til at reducere tør luft og de dermed forbundne symptomer. I tilfælde af strubehoste hjælper brugen af den med at kontrollere luftvejsirritation, slim og åndedrætsbesvær.

Selv om der stadig ikke er nok videnskabelig dokumentation for disse fordele, fremhæver Mayo Clinic i en af sine artikler, at det er nyttigt til at lindre symptomerne på forkølelse og andre luftvejssygdomme.

Denne organisation advarer dog om, at den skal bruges korrekt, da for høj fugtighed er kontraproduktivt. Hvis den desuden ikke er ren, ophober enheden skimmelsvamp og bakterier, som forværrer sygdomme.

Ideelt set bør luftfugtigheden i hjemmet ligge mellem 30 og 50 %.

2. Æteriske olier

Æteriske olier udvindes ved forarbejdning af planter, blomster, krydderier og visse frugter. De er en blanding af flygtige forbindelser, der udøver farmakologisk aktivitet.

Ifølge en undersøgelse, der er rapporteret i Flavour and Fragrance Journal, har visse olier af denne type et terapeutisk potentiale mod infektioner i luftvejene. Deres inhalation eller transdermale anvendelse lindrer tilstopning, ubehag i luftvejene og hoste.

Nogle af de mest anbefalede muligheder er følgende:

 • Æterisk olie af anis.
 • Pebermynteolie.
 • Bitter fennikelfrugt.
 • Timianolie.
 • Tea tree-olie.

Den mest almindelige måde at bruge dem på er ved inhalation. Dette gøres ved at fortynde et par dråber i kogende vand og indånde dampen.

Vær dog forsigtig! For børn er denne metode farlig på grund af det varme vand. Der bør føres tilsyn, eller der bør vælges en mere sikker metode.

De kan også tilsættes til en aromaforstøver eller anvendes topisk. I sidstnævnte tilfælde kombineres de normalt med en bæreolie (f.eks. kokos-, mandel- eller olivenolie) og masseres på brystet og halsen.

Advarsel

Disse produkter er ikke uden kontraindikationer og bivirkninger. Hos nogle børn kan brugen af dem føre til allergiske reaktioner.

I en case report i Journal of Neurosciences in Rural Practice foreslås det f.eks. at undgå brugen af eukalyptusolie hos små børn, da det er forbundet med kramper og andre bivirkninger.

Enhver manifestation af allergi er grund nok til at undgå brugen af æteriske olier. Ideelt set bør du lave en lille test af produktet, før du bruger det.

3. Håndkøbsmedicin

Spædbørn og småbørn bør ikke indtage håndkøbsmedicin uden forudgående anbefaling fra en børnelæge. En artikel, der er delt af University of Rochester Medical Center, beskriver, at U.S. Food and Drug Administration (FDA) og American Academy of Pediatrics (AAP) fraråder disse lægemidler til børn under to år.

Hvorfor er det således? Brugen af dem indebærer potentielle risici og bivirkninger, der spænder fra milde til alvorlige. For at sikre sikker brug skal børnelægen først stille en diagnose. Desuden skal doseringen justeres i forhold til alder, vægt og helbredsproblemer.

I tilfælde af strubehoste anvendes der ofte febernedsættende midler i håndkøb, f.eks. acetaminofen og ibuprofen, hvis der er lav eller moderat feber.

Pleje til at lindre symptomerne på strubehoste

Ud over de ovenstående midler er der andre grundlæggende plejemidler, der fremskynder helbredelsen efter strubehoste. Det er bedst at anvende dem samtidig med midlerne for at opnå en større lindring.

Barn med strubehoste får taget sin temperatur

Strubehoste viser sig normalt med en lav feber, som kan håndteres med fysiske metoder. Brugen af febernedsættende midler er op til lægens skøn.

Sørg for behagelige og rolige omgivelser

Symptomerne på strubehoste får barnet til at brokke sig og græde. Som følge heraf øges ubehaget og åndedrætsbesværet.

Forsøg derfor så vidt muligt at få barnet til at føle sig godt tilpas og roligt. For at gøre dette kan følgende anvendes:

 • Sørg for, at deres værelse er rent.
 • Giv dem deres yndlingslegetøj, så de kan blive underholdt.
 • Tal stille og roligt til hinanden med en beroligende stemme. At synge en sang, som de kan lide, kan også virke.
 • Massér forsigtigt deres ryg.
 • Tænd for aromaforstøveren.

Sørg for tilstrækkelig hydrering

Som det fremgår af en undersøgelse, der er offentliggjort i Annals of Nutrition and Metabolism, spiller hydrering en vigtig rolle for børn af fysiologiske årsager og for indførelsen af sunde drikkevaner. I forbindelse med virusinfektioner er denne vane endnu vigtigere.

I betragtning af betændelsen i strubehovedet er det ideelt at give barnet kolde drikkevarer og ispinde for at bidrage til hydrering. Børn over syv år kan få andre beroligende drikkevarer, f.eks. frugtjuice, kamillete eller vand med citron og honning.

Forbedr barnets kropsholdning

Når strubehoste forårsager søvnbesvær på grund af åndedrætsbesvær, kan det hjælpe at forbedre kropsholdningen. Dette kan gøres ved at stable flere puder, så man sover lidt siddende.

Hvornår skal man gå til lægen?

Normalt vil disse midler hjælpe med at forbedre strubehoste inden for et par dage. Alligevel kan symptomerne blive mere mærkbare om natten. Hvis der ikke sker nogen forbedring, eller hvis der er tegn på komplikationer, er det bedst at opsøge en læge.

Der bør søges øjeblikkelig læge ved følgende kliniske manifestationer:

 • Udvidede næsebor ved vejrtrækning.
 • Tilbagevendende tilfælde af strubehoste.
 • Pludselig opstået voldsom hoste.
 • Indtrækninger ved brystet.
 • En blåfarvning af læberne eller fingerneglene.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hoste forbundet med forkølelse

Hvad du skal huske om midler mod strubehoste

Strubehoste er en virusinfektion, der påvirker de øvre luftveje. Den forekommer normalt hos små børn, men kan forekomme hos personer i alle aldre.

Den plejer at blive bedre i løbet af et par dage. Symptomerne kan dog lindres med visse midler og pleje. Hvis man er i tvivl, eller hvis der er tegn på komplikationer, er det bedst at konsultere en læge.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Sizar O, Carr B. Croup. [Updated 2021 Jul 26]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK431070/
 • Humidifiers: Ease skin, breathing symptoms. (June 08, 2021). Mayo Foundation for Medical Education and Research (MFMER). Available in https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-cold/in-depth/humidifiers/art-20048021
 • Horváth, G., & Ács, K. (2015). Essential oils in the treatment of respiratory tract diseases highlighting their role in bacterial infections and their anti-inflammatory action: a review. In Flavour and Fragrance Journal (Vol. 30, Issue 5, pp. 331–341). Wiley. https://doi.org/10.1002/ffj.3252
 • Dudipala SC, Mandapuram P, Ch LK. Eucalyptus Oil-Induced Seizures in Children: Case Reports and Review of the Literature. J Neurosci Rural Pract. 2021 Jan;12(1):112-115. doi: 10.1055/s-0040-1721199. Epub 2021 Jan 29. PMID: 33531768; PMCID: PMC7846315.
 • Over-The-Counter Medicines for Infants and Children. (n.d.). University of Rochester Medical Center Rochester. Available from: https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=1&contentid=2804#:~:text=The%20FDA%20and%20American%20Academy,medicine%2C%20especially%20the%20first%20time.
 • Bottin JH, Morin C, Guelinckx I, Perrier ET. Hydration in Children: What Do We Know and Why Does it Matter? Ann Nutr Metab. 2019;74 Suppl 3:11-18. doi: 10.1159/000500340. Epub 2019 Jun 14. PMID: 31203294.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.