Hvad er afasi? Lær om sygdommen, der fik Bruce Willis til at gå på pension

Bruce Willis' datter meddelte, at hendes far lider af afasi og må stoppe med at spille skuespil. Vi vil analysere denne neurologiske lidelse og dens symptomer her.
Hvad er afasi? Lær om sygdommen, der fik Bruce Willis til at gå på pension

Sidste ændring: 26 juli, 2022

Bruce Willis er måske den mest kendte actionskuespiller for dem af os, der nød filmene fra 1980’erne og 1990’erne. Han er også en af de mest produktive i hele Hollywood med over 145 film i bagagen. Men en af Bruce Willis’ døtre har for nylig meddelt, at han lider af afasi og må opgive skuespillet.

Gennem en erklæring på de sociale medier sagde Rumer Willis (datter af Bruce og Demi Moore) følgende:

“Som familie vil vi gerne dele, at vores elskede Bruce har haft nogle helbredsproblemer og for nylig fik en diagnose af afasi, en tilstand, der forringer hans kognitive evner. Som følge af denne situation og efter mange overvejelser har Bruce besluttet at træde tilbage fra den karriere, der betyder så meget for ham.”

Lad os tage et kig på, hvad Bruce Willis’ diagnosticerede afasi er, og hvordan denne lidelse kan påvirke en persons liv. På den måde kan vi forstå, hvorfor filmstjernen ikke havde andet valg end at opgive skuespillet.

Hvad er afasi?

Afasi er en kommunikationsforstyrrelse. Den kan påvirke mundtlige eller skriftlige udtryk og kan også vise sig som et problem på begge områder på samme tid.

Man mener, at det opstår, når en del af hjernen, der er forbundet med kommunikation, er skadet, får mindre blodtilførsel eller har forringet sine neurale forbindelser. Viften af mulige årsager til lidelsen er så bred, at vi kun kan nævne nogle af de vigtigste af dem:

 • En cerebrovaskulær ulykke som f.eks. et slagtilfælde (op til en tredjedel af slagtilfældepatienterne har afasi som et af deres symptomer).
 • Vaskulær demens.
 • En hjernetumor.
 • Neurodegeneration.
Et slagtilfælde kan føre til afasi

Afasi er det mest almindelige som følge af et slagtilfælde.

Hvad er symptomerne?

Vi ved ikke præcis, hvilke symptomer Bruce Willis har som følge af hans afasi. Generelt kan tegn på problemet vise sig på to områder: I modtagelsen af det budskab, som andre udsender, eller i udtrykket af det budskab, som patienten ønsker at sende.

Nogle gange er symptomerne blandede, og personen forstår ikke særlig godt det, han eller hun hører. De kan også have problemer med at udtrykke sig som reaktion på det, de har hørt. Ligeledes kan der være komplikationer i tale eller skrift samt i f.eks. læsning.

Når det gælder kommunikation, er de hyppigste symptomer følgende:

 • At sige ord, der er afskårne eller ufuldstændige.
 • Ændring af rækkefølgen af ord i en sætning.
 • Sætter sætninger sammen, der ikke giver grammatisk mening.
 • Indsættelse af ord, der ikke har noget at gøre med sammenhængen, for at erstatte et ord, der ville give mening.

Patientens kendskab til lidelsen

Det bør præciseres, at patienten måske ikke er klar over, hvad han/hun gør. Det vil sige, at i deres hoveder kan det, de siger, lyde helt fint, selv om andre ikke er i stand til at forstå det.

I andre tilfælde er en afasiramt person i stand til at erkende, at han eller hun ikke siger de rigtige ord, eller at han eller hun sætter dem forkert sammen. Og selv om de gør en indsats for at udtrykke sig korrekt, ender det med, at de laver lyde, som de ikke havde til hensigt at sige. Denne situation er ofte frustrerende og udmattende for personen.

På den anden side har vi også symptomer på manglende evne til at fortolke det budskab, som vi modtager fra andre:

 • Ikke at forstå metaforer eller tage dem bogstaveligt uden at anerkende den figurative betydning.
 • At fortolke noget andet end det, modtageren sagde, selv om modtageren har udtrykt sig korrekt.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse: De mest almindelige fejl, når du indleder en samtale

De forskellige typer

Der findes ikke en enkelt type afasi, og vi har stadig ikke præcise oplysninger til at katalogisere den type afasi, som Bruce Willis lider af. Selv om de alle har lignende symptomer, kan hver enkelt type præsentation have forskellige årsager.

Lad os se nærmere på det.

Broca’s afasi

Denne manifestation opstår generelt, når hjernens frontallap er beskadiget, hovedsageligt i dens venstre region. Personen har alvorlige vanskeligheder med at tale, så han/hun udtaler hakkende sætninger, udelader ord og forstår ikke helt, hvad der bliver sagt til ham/hende.

Nogle gange er der ledsagende fysiske symptomer, f.eks. lammelse af højre side af kroppen.

Wernickes afasi

I dette tilfælde er venstre hjernehalvdel normalt beskadiget, hvilket fører til manglende fortolkning af de modtagne meddelelser. De kan forekomme, selv om personen taler godt.

Det er dog blevet bemærket, at disse personer ofte udarbejder lange sætninger, som ender med at være uforståelige. I disse lange sætninger er det almindeligt, at de medtager enkelte løse ord, der ikke bidrager til meningen i sætningen.

Global afasi

Som navnet antyder, er der tale om en lidelse, der har globale konsekvenser for kommunikationen. Det betyder, at personen har svært ved at tale og forstå andre. I sit mest aggressive forløb forhindrer den personer, der har den, i at tale eller skrive.

Anomisk afasi

Denne sjældne form for afasi er kendetegnet ved, at man ikke kan finde de rigtige ord til sine fortællinger. Disse personer kan stoppe deres sætninger i lange perioder, indtil de finder (eller ikke finder) det udtryk, de ønskede at bruge. Det samme sker, når de skriver.

De har dog næsten aldrig problemer med at forstå det budskab, de modtager.

Person skriver i hånden

Skriveproblemer ved afasi får folk til at ændre hele ord, bogstaver eller udelade ord i sætninger.

Neurodegenerativ afasi

Det er gså kendt som primær progressiv afasi. Neurodegenerativ afasi reagerer på en patologisk årsag, der involverer neural nedbrydning. Alzheimers sygdom er måske det mest berygtede eksempel.

Efterhånden som tiden går, forværres det kliniske billede, og flere og flere funktioner går tabt. Det kan starte med nogle vanskeligheder med at tale. Derefter kan det gå over til manglende evne til at forstå andre og symptomer på kognitiv svækkelse, der er typiske for den underliggende sygdom, f.eks. hukommelsestab.

Du vil måske også nyde denne artikel: Naturlige fødevarer der bekæmper hukommelsestab

Kan Bruce Willis behandle sin lidelse?

Behandlingen af afasi i alle dens former er kompliceret. Der forventes ikke hurtige gennembrud, og det antages, at der ikke er nogen chance for fuld genoprettelse af funktionen.

Taleterapi af uddannede talepædagoger er hjørnestenen for at indlede behandlingen. Der findes ingen lægemidler, der kan ordineres til behandling, selv om der eksperimenteres med synapse-modificerende lægemidler som f.eks. memantine. Indtil videre er alt fortsat en hypotese.

Bruce Willis’ afasi viser, hvordan et neurologisk problem kan skabe en situation, der ændrer en persons dagligdag og karriere. Nu, hvor han har trukket sig tilbage fra skuespillet, skal skuespilleren koncentrere sig om sin helbredelse.

Det kan interessere dig ...
En beskrivelse af taleterapi og dets egenskaber
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
En beskrivelse af taleterapi og dets egenskaber

Kommunikative lidelser kan give mange personlige og sociale problemer. Men taleterapi kan hjælpe. Lær mere om taleterapi her!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • del Río Grande, D., and R. López-Higes Sánchez. “Especifidad del área de Broca en la comprensión de oraciones.” Revista de Logopedia, Foniatría y Audiología 23.3 (2003): 154-163.
 • Villegas, Armando, Virginia Ruiz Pizarro, and Julieta Bonilla. “Rehabilitación neuropsicológica de un caso con sintomatología de afasia de conducción y anómica por evento isquémico.” Revista Chilena de Neuropsicología 13.2 (2018): 52-57.
 • Vuković, Mile, Tanja Milovanović, and Lana Jerkić. “Current methods in treatment of aphasia (Métodos actuales en el tratamiento de la afasia).” Studies in Psychology (2022): 1-33.
 • Guillén Escamilla, Josaphat Enrique. “El habla reportada en la afasia: su papel compensatorio y de intensificador.” El habla reportada en la afasia: su papel compensatorio y de intensificador (2019): 83-100.
 • Góngora-Costa, B. (2021). Una reseña acerca de “Manejo fonoaudiológico de la persona con afasia”. Revista Chilena de Fonoaudiología20, 1-2.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.