Hvad er ASIA-syndromet?

ASIA-syndromet eller autoimmun/autoinflammatorisk syndrom forårsaget af adjuvante stoffer skyldes et immunrespons på fremmede stoffer. Vi forklarer det her.
Hvad er ASIA-syndromet?
Mariel Mendoza

Skrevet og kontrolleret af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 26 august, 2022

ASIA-syndromet er en forkortelse af et specifikt autoimmun syndrom. Det står for autoimmunt/inflammatorisk syndrom fremkaldt af adjuvante stoffer og det er en sjælden lidelse, hvor der er en reaktion på et fremmedstof i kroppen. Det er også kendt som Shoenfelds syndrom.

Ordet adjuvans referer pr. definition til et stof, der kan øge immunsystemets aktivitet over for et antigen uden direkte at fremkalde et respons. I nogle tilfælde indeholder adjuvanser komponenter af mikrober, der stimulerer immunresponset.

ASIA-syndromet, der først blev beskrevet af Shoenfeld og Agmon-Levin i 2011, er en række tegn og symptomer, der skyldes et overdrevet immunrespons på adjuvanser. Tiden, hvor symptomerne opstår, kan variere fra timer til år.

Silikone er et af de hjælpestoffer, der er involveret i ASIA-syndromet

Silikone er en farveløs, lugtfri polymer, der primært består af silicium. Inden for medicin bruges det til at fremstille led-, bryst- eller seneimplantater. Det bruges også til hjerteklapproteser, intraokulære linser og kosmetiske procedurer.

Der er ingen specifikke undersøgelser, der forbinder reumatiske eller autoimmune sygdomme med silikone. Faktisk godkender USA’s Food and Drug Administration (FDA) den medicinske anvendelse.

Selv om det tidligere blev anset for at være inaktivt, kan det imidlertid give anledning til en reaktion. Sygdomme i immunsystemetforbindelse med brystimplantater er blevet beskrevet siden 1965.

Deres relation er sjælden, men i nogle tilfælde kan der være uspecifikke kliniske manifestationer, såsom kronisk træthed, led- og muskelsmerter, alopeci, paræstesi og feber.

Disse manifestationer indgår i den såkaldte silikose, som er en af de første sygdomme, der er anerkendt som induceret af adjuvante stoffer. Der er også lokale bivirkninger, f.eks. dannelse af granulomer omkring silikonen (siliconoma).

Kvinde ser på brystimplantater

Symptomer og diagnose af ASIA-syndromet

Symptomerne er meget varierede og uspecifikke i denne tilstand. De omfatter muskelsmerter, hævelse og svaghed, hævelse af leddene, kronisk træthed og søvnforstyrrelser.

Hukommelsestab, feber og tørre øjne kan også forekomme. Lokalt, på det sted, hvor der er indgivet adjuvans, kan der forekomme ødemer og knuder og hævelse af tilstødende knuder.

Der findes ingen specifik laboratorieprøve til diagnosticering. I visse tilfælde kan der være autoantistoffer mod adjuvanset eller inflammatoriske markører, men de er ikke specifikke.

Selv om der ikke er nogen specifikke risikofaktorer, anbefales det, hvis der er en personlig eller familiemæssig historie med autoimmune sygdomme, at man konsulterer en reumatologisk specialist inden adjuvansanvendelse.

Diagnostiske kriterier

Diagnosen af syndromet er baseret på de kliniske kriterier foreslået af Shoenfeld og Agmon-Levin i 2011. Kliniske manifestationer og personlig historie er det vigtigste grundlag.

For at stille diagnosen ASIA-syndrom kræves tilstedeværelsen af to hovedkriterier eller et hovedkriterium og to mindre vigtige kriterier.

Hovedkriterierne er som følger:

  • Eksponering for en ekstern stimulus: En infektion, vaccine, silikone eller adjuvans.
  • Indtræden af typiske kliniske manifestationer: De typiske symptomer: Muskelsvaghed eller hævelse, ledsmerter, kronisk træthed, uopfrisket søvn, kognitive forstyrrelser, hukommelsestab, feber, tørre øjne.
  • Eliminering af det udløsende middel fører til bedring.
  • Biopsi: Med typiske ændringer i de involverede organer.

De mindre vigtige kriterier er som følger:

Behandling og prognose

Den primære behandling er den totale kirurgiske fjernelse af adjuvans. F.eks. fjernelse af silikoneimplantater. I disse tilfælde er responsen normalt gunstig og øjeblikkelig.

Men når der er lokal eller systemisk migration af stoffet med deraf følgende generel involvering af kroppen, er det nødvendigt at indlede en behandling med immunmodulerende lægemidler. Disse nedsætter immunsystemets reaktion.

Den langsigtede prognose er vanskelig at fastslå, da den afhænger af de tilknyttede sygdomme hos den person, der lider af sygdommen. Det anbefales at konsultere en reumatologisk specialist før adjuverende anbringelse, hvis der er en personlig eller familiær historie for at vurdere forholdet mellem risiko og gavn.

Læge med patient udfylder papir

Differentialdiagnosen for ASIA-syndrom

ASIA-syndromet er ikke særlig almindeligt. I dag er de videnskabelige evalueringer forud for godkendelse af implantater stadig mere strenge.

Symptomerne er imidlertid ikke specifikke og er fælles for andre patologier, så de kliniske kriterier kunne ved en fejl klassificere en autoimmun sygdom eller en kollagensygdom (såsom systemisk lupus erythematosus).

Den specifikke diagnose er besværlig og anses for at være en udelukkelsesdiagnose. Derfor er det ofte nødvendigt med en tværfaglig indsats fra plastikkirurger, reumatologer og psykiatere.

Der skal skabes bevidsthed om risikoen ved forskellige kosmetiske behandlinger, især hos personer, der er disponeret for autoimmune sygdomme. Specialiseret rådgivning er afgørende.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Caldeira M, Caldeira A. Siliconosis: autoimmune /inflamatory syndrome induced by adjuvants (ASIA). ISR Med Assoc J. 2012;14(2):137-8.
  • González, M. et al. Síndrome autoinmune/autoinflamatorio inducido por adyuvantes (ASIA) en pacientes dermatológicas a los cinco años posteriores a la colocación de material de relleno con fines cosméticos. Med Cutan Iber Lat Am. 2019;47(1):34-38.
  • Tamayo, M. Orozco, M. Posada, D. Sustancias adyuvantes y síndrome autoinmune inflamatorio inducido por adyuvantes. Presentación de un caso. Rev Panorama. Cuba y Salud [Internet]. 2019;15(1):59-64. Disponible en: http://www.revpanorama.sld.cu/index.php/rpan/article/view/.
  • Torres, R et al. Síndrome autoinmune/autoinflamatorio inducido por adyuvantes (ASIA). REVISTA MÉDICA MD. 2016;7(3):170-181.
  • Roman, A. Sánchez, L. Siliconoma. Imagen Diagn. 2011;2(2):75-76.
  • Shoenfeld, Y. Agmon-Levin, N. ‘ASIA’ – autoimmune/inflammatory syndrome induced by adjuvants. Autoinmmun. 2011;36(1):4-8. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20708902/.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.