Hvad er cystoskopi? Risici og fordele

Cystoskopi er en procedure, der varer mellem 15 og 60 minutter, og som giver os mulighed for at få en masse oplysninger om blæren og urinrøret. Vi forklarer, hvad den består af.
Hvad er cystoskopi? Risici og fordele
Diego Pereira

Bedømt og godkendt af læge Diego Pereira.

Skrevet af Carmen Martín

Sidste ændring: 28 maj, 2023

Cystoskopi er en meget hyppigt anvendt procedure inden for urologi. Den giver mulighed for både diagnosticering og behandling af visse sygdomme, der påvirker blæren og urinrøret. Den består i at indføre et rør gennem urinrøret, som har et lille kamera i spidsen.

Takket være dette værktøj kan blærens indre observeres. Desuden kan der indføres andre instrumenter for at foretage vævsbiopsier eller fjerne noget, der forårsager en obstruktion.

Problemet er, at det ligesom mange andre lignende procedurer ikke er risikofrit. I dag vil vi forklare alt, hvad du skal vide om denne procedure, hvorfor den udføres, og hvad dens mulige komplikationer er.

Hvad består en cystoskopi af?

Cystoskopi er en af de procedurer, der oftest anvendes af urologer til diagnosticering og behandling af visse sygdomme, der påvirker blæren og urinrøret.

Den består i indføring af et rør af lille kaliber gennem urinrøret ind i blæren. Dette har et lille kamera i spidsen, som giver mulighed for direkte visualisering af urinrørets, blærens, prostataens og urinlederens vægge.

Ifølge specialister fra Mayo Clinic er det en af de mest nyttige teknikker til diagnosticering af blæresygdomme. For eksempel kan den hjælpe med at diagnosticere kræft, blærebetændelse eller tilstedeværelsen af sten. Det hjælper også med at bestemme årsagen til hyppige urinvejsinfektioner.

Hos mænd kan det endda indikere prostatahyperplasi. Dette er en situation, hvor prostata øger sin størrelse betydeligt. Dette medfører, at den lægger pres på urinrøret og forsnævrer sig, så cystoskopet ikke kan passere igennem det.

Desuden kan proceduren bruges til at behandle mange sygdomme, da andre redskaber kan indføres gennem røret. For eksempel kan en tang bruges til at fjerne en lille tumor eller til at hjælpe med at tage en lille vævsprøve til en biopsi.

Typer af cystoskopirør

Cystoskopi udføres ved at indføre et rør, der er ca. 40 centimeter langt og ca. en halv centimeter i diameter. Dette rør kaldes et “cystoskop”. Oprindeligt var det et meget enklere hult rør.

Men takket være videnskabelige fremskridt har det nu mange flere værktøjer og anvendelsesmuligheder. Der findes to hovedvarianter: En fleksibel og en stiv variant.

  • Det fleksible cystoskop er mindre ubehageligt for patienten. Desuden giver det mulighed for en hurtigere analyse af blæren.
  • Det stive rør er ganske vist mere ubehageligt, men giver mulighed for at få klarere billeder af blærens indre.

Det fleksible rør giver dog ikke mulighed for at indføre andre redskaber. Hvis man ønsker at behandle eller udføre mere komplekse foranstaltninger under cystoskopi, anbefales det derfor at bruge det stive rør.

Hvordan udføres denne test?

For at udføre en cystoskopi skal lægen først have foretaget en fysisk undersøgelse af patienten. Denne test kan udføres i konsultationsrummet eller på operationsstuen. Valget af sted afhænger hovedsageligt af, om der anvendes generel anæstesi eller ej.

Patienten vil ligge på ryggen med spredte ben og bøjede knæ. Hvis der anvendes et fleksibelt cystoskop, er det muligt at strække benene. Ofte anvendes der i stedet for fuld narkose en lettere bedøvelse eller lokalbedøvelse.

Når cystoskopet er på plads, ledes saltvand gennem cystoskopet for at fylde blæren. Dette er normalt en kort undersøgelse, der varer mellem 15 og 60 minutter. Under alle omstændigheder kan tiden variere afhængigt af, hvad der skal udføres under proceduren. Hvis der anvendes et stift cystoskop, tager det normalt længere tid.

Eventuelle risici

Cystoskopi er en invasiv test, da den indebærer indføring af et fremmedlegeme i kroppen. På grund af dette kan der opstå en række komplikationer. En af de mest almindelige er smerter eller ubehag efter proceduren.

Ligeledes kan der forekomme mindre blødninger eller en brændende fornemmelse ved vandladning. Selv om det er mindre hyppigt, kan det forårsage en urinvejsinfektion, især hvis patienten har risikofaktorer som f.eks. andre komorbiditeter eller høj alder.

Derfor er det vigtigt at kontakte en læge, hvis patienten får feber, eller hvis smerterne varer i mere end to dage. Det samme gælder, hvis der opstår kraftige blødninger, eller hvis man ikke kan tisse efter undersøgelsen.

Sådan forbereder du dig til en cystoskopi

Cystoskopi er en forholdsvis enkel procedure. Den kræver dog en række aspekter og overvejelser, der skal tages i betragtning, inden den udføres. Nedenstående forklares det grundlæggende.

Før proceduren

Inden man går til en cystoskopi, kan lægen ændre eller tilføje visse behandlinger til patienten. Det kan f.eks. være nødvendigt at tage antibiotika på forhånd. Dette reducerer risikoen for infektion i forbindelse med testen.

Det anbefales ofte at stoppe med at tage antikoagulerende medicin i dagene før testen. På den anden side foreslås det at komme til konsultationen med en fuld blære. Det skyldes, at det kan være nødvendigt at tage urinprøver til laboratorieanalyse.

Under testen

Proceduren udføres undertiden under bedøvelse eller sedation, selv om der i nogle tilfælde kun anvendes lokalbedøvelse. I så fald vil du være ved bevidsthed under undersøgelsen og kan måske mærke, at cystoskopet bliver ført ind.

Men fordi der anvendes lokalbedøvelse, vil området være følelsesløst. Under hele undersøgelsen observeres både urinrørets og blærens inderside. Blæren fyldes med saltvand for bedre at kunne se blærens indre. Lægen ser billederne projiceret live på en skærm.

Hvad man kan forvente efter cystoskopi

Efter undersøgelsen skal patienten forblive i et opvågningsområde i mindst én og muligvis flere timer, især hvis der er anvendt sedation eller fuld narkose. Det er vigtigt at vente på, at virkningerne af bedøvelsen aftager.

Da der desuden indføres saltvand i blæren, anbefales det normalt at tisse umiddelbart efter proceduren. På denne måde observeres det, om der opstår ubehag eller komplikationer.

Herefter anbefales det at drikke vand og tage smertestillende medicin for at lindre eventuelle lidelser. Varme, fugtige klude over urinrøret anbefales også for at mindske betændelse og smerter.

Hvad kan resultaterne indikere?

Cystoskopi kan give vejledning om forskellige lidelser. Der kan f.eks. observeres polypper, områder med striktur, misdannelser eller atypiske læsioner under processen. Den simple observation af nogle af disse kan være diagnostisk for en sygdom.

Da der desuden kan udtages biopsier med denne teknik, kan de bruges til at analysere, om der er tale om en tumorproces eller ej. I disse tilfælde forsinkes resultaterne en smule. Det tager tid for laboratoriet at analysere prøverne.

Cystoskopi er en meget nyttig procedure

Den store fordel ved cystoskopi er, at den ud over at diagnosticere kan bruges til øjeblikkelig behandling af visse lidelser. Desuden er det en ret sikker procedure med en lav risiko for komplikationer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.