Hvad er en subluksation?

En subluksation påvirker den normale justering af leddet på grund af strækning af det bløde væv, som det består af. Selv om det ikke altid forårsager smerter, er det vigtigt at behandle det, så det ikke forårsager alvorlige komplikationer.
Hvad er en subluksation?

Sidste ændring: 26 august, 2022

En subluksation er en ufuldstændig forskydning, der skyldes forskydning af en af de to knogler, som udgør et led. Denne situation påvirker den normale justering af leddet og svækker nervesystemets funktioner, hvilket udløser flere fysiske problemer.

Skaden forstyrrer den konstante strøm af energi og kommunikation mellem hjernen og resten af kroppen. Selv om den i begyndelsen kan være umærkelig og smertefri, udløser den symptomer og patologier, der gradvist forringer livskvaliteten.

Det er meget vigtigt at yde hurtig opmærksomhed på enhver form for subluksation, da manglende kontrol kan reducere leddets bevægelighed og de funktioner, der er forbundet med de berørte nerver. Derfor er det en god idé at undersøge de vigtigste årsager og symptomer og den type behandling, som den kræver.

Hvordan adskiller en subluksation sig fra en dislokation?

Som det fremgår af den videnskabelige litteratur, er en subluksation en dislokation af et led som følge af strækning af de bløde væv. En dislokation opstår, når to knogler bevæger sig ud af deres normale position. Forskellen mellem de to er, at ved subluksation er tabet af kontakt mellem ledfladerne kun delvis, mens de ved dislokation ikke har nogen kontakt.

Hvad er årsagerne til en subluksation?

Subluksationer kan skyldes mikro- eller makrotraumer. Ofte er det område, der normalt er ramt af denne tilstand, rygsøjlen, hvilket påvirker støtteaksen og hele kroppens strukturelle stabilitet. Dens årsager omfatter bl.a:

 • Slag.
 • Ulykker.
 • Dårlig kropsholdning.
 • Rotationer af knogler.
 • Fysisk overanstrengelse.
 • Uhensigtsmæssige ledbevægelser.

Som med andre typer skader er der nogle faktorer, der øger prædisponeringen for subluksation. De mest almindelige er dårlig kost, en stillesiddende livsstil, ukorrekt udøvelse af sport og søvnforstyrrelser.

Symptomer på en subluksation

Mand med subluksation i skulderen

En subluksation kan blive den vigtigste udløsende faktor for nerveforstyrrelser. Alligevel er mange tilfælde svære at opdage i tide, da de ikke altid viser sig med lidelser eller stærke symptomer. I andre tilfælde kan symptomerne omfatte:

 • Et led, der ser deformeret eller uhensigtsmæssigt ud med det blotte øje.
 • Betændelse og stærke smerter i det berørte område.
 • Følelsesløshed og prikken.
 • Immobilitet i leddet.
 • Misfarvning og blå mærker.

Det er vigtigt at være opmærksom på enhver formodet subluksation med det samme for at sikre en rettidig og vellykket behandling. Selv om de ikke altid forårsager større ubehag, er det vigtigt at behandle dem så hurtigt som muligt. Når nervestrømmen således genoprettes, afbrydes den degenerative proces.

Du er måske interesseret i at læse: Sådan kan du forebygge rygsmerter

Diagnosticering

For at diagnosticere en subluksation begynder lægen med at foretage en fysisk vurdering af patienten. Derefter kan der foretages en røntgenundersøgelse, som også giver dem mulighed for at se, om der er andre skader på leddet. Til sidst kan lægen bede om en MR-scanning for at analysere skader på bløddele.

Behandling af en subluksation

En albue scannes på grund af en subluksation

I første omgang er det svært at skelne mellem en forskubbet knogle (eller en knogle med en subluksation) og en knogle med et brud. Men da begge tilstande er nødsituationer, er det vigtigt at yde førstehjælp og tage på skadestuen så hurtigt som muligt. De første skridt, du skal tage, er følgende:

 • Ring til skadestuen.
 • Kontrollér patientens vejrtrækning og kredsløb.
 • Immobilisér patienten, hvis skaden er på benet, ryggen eller hovedet.
 • Hvis læsionen har brudt hud, skal man for enhver pris undgå at pille i såret. I stedet bør du skylle det og dække det med sterile bandager, inden du sætter en skinne på det.
 • For at sætte en skinne på det ramte led skal du undgå at bevæge det. Skinner anbringes over og under såret.
 • Hvis huden ikke er brudt, lægges der tryk på omgivelserne af det berørte led for at kontrollere cirkulationen.

Immobilisering af leddet, før du modtager lægehjælp, er vigtigt. Dette kan forhindre yderligere skader på muskler, blodkar, ledbånd og nerver. Når lægen undersøger skaden, vil han/hun være i stand til at bestemme den rette medicin og behandling.

Medicinsk behandling

Piller på et bord

I nogle tilfælde vil lægen give patienten medicin for at bedøve det berørte område. Derefter kan de, efter at have vurderet skadens alvorlighed, foreslå følgende:

 • Reduktion: En proces, hvor lægen forsigtigt manøvrerer knoglen tilbage på plads.
 • Immobilisering af leddet: Når knoglen er sat på plads, lægger lægen en gips på leddet for at gøre det immobilt i nogle få uger.
 • Medicinering: Hvis smerterne fortsætter, anbefales det at bruge muskelafslappende og smertestillende midler.
 • Kirurgi: Denne procedure foreslås kun, hvis personen allerede har været udsat for flere subluksationer, eller hvis skaden involverer muskler, blodkar og nerver.
 • Genoptræning: I alle tilfælde foreslås kiropraktisk eller fysioterapeutisk behandling for at korrigere subluksationer og genoprette leddets bevægelse og styrke.

Enhver form for subluksation udløser smertefulde lidelser og er tilbøjelig til at medføre komplikationer. Så selv om det ser ud til at være et overfladisk og smertefrit problem, er det vigtigt at søge professionel behandling så hurtigt som muligt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Ferran, N. A., Oliva, F., & Maffulli, N. (2006). Recurrent subluxation of the peroneal tendons. Sports Medicine. https://doi.org/10.2165/00007256-200636100-00003
 • Gale, D. R., Chaisson, C. E., Totterman, S. M. S., Schwartz, R. K., Gale, M. E., & Felson, D. (1999). Meniscal subluxation: Association with osteoarthritis and joint space narrowing. Osteoarthritis and Cartilage. https://doi.org/10.1053/joca.1999.0256
 • Horn AE, Ufberg JW. Management of common dislocations. In: Roberts JR, Custalow CB, eds. Roberts & Hedges’ Clinical Procedures in Emergency Medicine. 6th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2014:chap 49.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.