Hvad er filépulver, og hvordan bruges det i madlavning?

Filépulver er et krydderi fra det amerikanske kontinent, som kan bruges som fortykningsmiddel og er antiinflammatorisk.
Hvad er filépulver, og hvordan bruges det i madlavning?

Sidste ændring: 16 marts, 2023

Filépulver er et krydderi, der bruges i en del af det sydlige USA til at tilberede en ret kendt som gumbo. Det bruges også ofte som ingrediens i andre kombinationer af forskellige krydderier for at forbedre de organoleptiske egenskaber af forskellige retter.

Det udvindes fra sassafras-træet, hvis videnskabelige navn er Sassafras albidum (på forsidebilledet). Bladene er lysegrønne og har en karakteristisk form.

Hvordan bruges filépulver?

Først skal træets friske blade høstes for at fremstille ingrediensen. Derefter rengøres de og hænges til tørre.

Herefter knuses de i hånden og omdannes til pulver ved hjælp af en blender eller en morter og stødstempel. Man opnår et grønt krydderi som en endelig bestanddel, som kan opbevares i en lufttæt beholder til senere brug.

Det er nemt at inddrage det i opskrifter. Det bruges normalt i slutningen af madlavningsprocessen. Det tilsættes dog undertiden som et fortykningsmiddel. Man skal være lidt forsigtig med denne sidste effekt, da det kan variere konsistensen af visse saucer eller supper for meget. Derfor bør det bruges med måde.

På den anden side skal man forhindre, at det bliver harsk. Ellers mister det sin styrke og smag. Derfor skal man sørge for en god konserveringsmetode og undgå kontakt med sollys. Det skal opbevares køligt og tørt.

Gumbo er den klassiske ret, hvor filépulveret egentlig hører hjemme. Denne ret er traditionel i Louisiana (USA). Da det er et kystområde ved Den Mexicanske Golf, indeholder den naturligvis fisk og skaldyr.

Gumbo kombinerer fisk og skaldyr, pølser og undertiden ris og forskellige krydderier. Blandt sidstnævnte optræder filépulver sammen med sort peber og sød paprika.

Gumbo er en ret med filépulver

Du vil måske også være interesseret i: Krydderiallergier: Sådan ved du, om du er allergisk

Fordele

Som et kulinarisk krydderi har filépulver flere positive virkninger på vores sundhed. Først og fremmest bør dets antiinflammatoriske potentiale fremhæves. Takket være det kan det hjælpe med at bekæmpe nogle af de smerter, der er til stede ved sygdomme som f.eks. gigt.

Ifølge en undersøgelse offentliggjort i Journal of Mass Spectrometry indeholder bladene fra sassafras træet alkaloider. Disse kunne være med til at modulere visse inflammatoriske processer, der finder sted i den menneskelige krop.

Der er også tale om et krydderi med en høj antioxidant kapacitet. Dette har vist sig at være nøglen til at forebygge for tidlig aldring. Effekten opnås ved at blokere ophobningen af frie radikaler.

Det er endda blevet hævdet, at forbruget af dette krydderi kan beskytte mod nyresten. Der er dog ingen sikre beviser på dette.

Bivirkninger ved filépulver

Hvad angår bivirkninger, er det vigtigt at bemærke, at filépulver kan interagere med visse lægemidler. Derfor er det altid nødvendigt at rådføre sig med en specialist, før du inddrager krydderiet i din kost.

Det bør ikke anvendes som ingrediens under graviditet eller amning, da de tilgængelige data om dets sikkerhed i disse faser er utilstrækkelige.

Hos nogle mennesker kan det forårsage kvalme og opkastning og også hallucinationer, hvis det indtages i for store mængder.

Selv om der tilsyneladende er en grænse, hvor pulveret bliver giftigt, er den maksimale værdi ikke præcist defineret. Derfor bør man altid være forsigtig.

Safrol er ikke tilladt i fødevarer i USA. Food and Drug Administration (FDA) anser det for at være kræftfremkaldende.

Hvorfor nævner vi dette? Fordi sassafrasblade indeholder dette stof, så kommercielle produkter, der er godkendt ved lov, skal indarbejde et trin til at fjerne stoffet i deres fremstillingsproces. Derefter kan de pulverisere bladene og danne pulver.

Forskellige krydderier

Hvad med laurbærsværte?

Afslutningsvis er det som anekdotisk information værd at nævne, at der er blevet rapporteret om isolerede tilfælde af laurbærsværte hos sassafrasarter i USA. Denne plantesygdom giver anledning til bekymring for dyrkere og er forårsaget af svampen Raffaelea lauricola.

Heldigvis er der ingen beviser for, at den pågældende svamp kan forårsage sygdomme hos mennesker. Indtil videre er det eneste, der er bekræftet, at den kan påvirke visse planter og føre til deres død.

Filépulver er et ikke særlig kendt traditionelt krydderi

Brugen af kulinariske krydderier anses for at være meget positiv for sundheden. De fleste af disse elementer indeholder fytokemikalier med høj antioxidant kapacitet.

Filépulver er karakteristisk for det amerikanske kontinent og har endnu ikke spredt sig til hele verden. Det har visse gavnlige egenskaber for kroppen, så længe det indtages i moderate doser. Det indebærer dog også visse risici, især når de toksiske grænser overskrides.

De fleste krydderier i form af krydderier har antioxidative og antiinflammatoriske virkninger. Kontrol af mekanismerne i begge processer vil bidrage til at reducere forekomsten af kroniske sygdomme.

Det kan interessere dig ...
Okra: Egenskaber, anvendelse og fordele
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Okra: Egenskaber, anvendelse og fordele

Ved du, hvad okra er? Det er en eksotisk frugt, som du kan bruge i dit køkken. Læs alt om deres fordele og anvendelse her i artiklen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Conceição RS, Perez CJ, Branco A, Botura MB, Ifa DR. Identification of Sassafras albidum alkaloids by high-performance thin-layer chromatography tandem mass spectrometry and mapping by desorption electrospray ionization mass spectrometry imaging. J Mass Spectrom. 2021;56(1):e4674. doi:10.1002/jms.4674
  • Loyd, A. L., et al. “First report of laurel wilt caused by Raffaelea lauricola on Sassafras albidum in Tennessee and Kentucky.” Plant Disease 104.2 (2020): 567-567.
  • Sadowska-Bartosz I, Bartosz G. Effect of antioxidants supplementation on aging and longevity. Biomed Res Int. 2014;2014:404680. doi:10.1155/2014/404680

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.