Hvad er følelsesmæssig allergi, og hvordan behandles det?

Denne artikel forklarer, hvad følelsesmæssig allergi er, hvorfor det opstår, og hvilke symptomer og behandlingsmuligheder, der er.
Hvad er følelsesmæssig allergi, og hvordan behandles det?
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 02 februar, 2023

I visse tilfælde kan et angstanfald eller en situation med stor stress fremkalde følelsesmæssig allergi. Der opstår symptomer på luftvejene eller på huden, f.eks. rødme.

Disse tegn og den behandling, der skal anvendes, kan svare til dem, der foreslås i forbindelse med en normal allergisk reaktion. Der kan dog være behov for andre indgreb, f.eks. psykologisk terapi. Læs videre for at få mere at vide om følelsesmæssig allergi.

Allergier og allergiske reaktioner

Allergi er en tilstand af overfølsomhed, hvor der opstår forskellige reaktioner som følge af kontakt med visse elementer, kaldet allergener. Der findes flere typer af allergier:

 • Der findes forskellige typer allergier: Respiratoriske reaktioner, forårsaget af indånding af kemikalier, samt allergi over for husstøvmider, dyr, pollen eller svampesporer.
 • Fødevareallergier udløses hos følsomme personer ved indtagelse af visse ingredienser (mejeriprodukter, skaldyr, soja, jordnødder osv.).
 • Reaktioner som følge af kontakt med genstande eller stoffer, der forårsager dermatitis. Dette kan bl.a. forekomme med rust, cement og benzin.
 • Hudreaktioner og andre forårsaget af insekt- og edderkoppebid.
 • Allergi over for lægemidler eller stoffer, der er til stede i dem.

Når den følsomme person nu kommer i kontakt med stoffet eller elementet (allergenet), finder der en kompleks sekvens af begivenheder sted, som begynder med aktivering af lymfocytter og kulminerer med frigivelse af histamin. Det skal dog bemærkes, at histamin ikke er det eneste stof, der udskilles.

Nældefeber på ben er eksempel på følelsesmæssig allergi

Årsager til allergier

Allergiske reaktioner opstår som følge af sammenfaldet af allergeneksponering plus allergenfølsomhed. Spørgsmålet er imidlertid, hvorfor nogle mennesker er følsomme, mens andre ikke er det.

Der er flere forklaringer på dette. Man mener f.eks., at der er en genetisk faktor involveret, da allergier er mere almindelige hos dem, der har et familiemedlem med følsomhed over for et bestemt allergen.

Man siger også, at personen ikke er født med en allergi, men udvikler den på et tidspunkt. I denne forstand er der miljømæssige faktorer, der sammen med genetisk disposition øger risikoen. Blandt dem er følgende:

 • Miljøforurening.
 • Eksponering for tobaksrøg.
 • Socioøkonomiske faktorer (større overbelastning).
 • Tilstedeværelse af støv i miljøet.
 • Klimatiske faktorer (f.eks. højere luftfugtighed).
 • Kost: Forbrug af forarbejdede fødevarer, kunstige farvestoffer osv.

Kan du lide denne artikel? Vi tror, du måske også gerne vil læse: Allergisk hoste: Hvordan man identificerer og behandler den

Symptomerne på følelsesmæssig allergi

Til disse førnævnte faktorer skal vi tilføje det følelsesmæssige aspekt, der henviser til den måde, hvorpå personen møder sine omstændigheder og problemer. Således kan angst, stress og andre følelsesmæssige forstyrrelser påvirke forekomsten og udviklingen af allergier ifølge forskning (på spansk).

Følelsesmæssig allergi kan defineres som en tilstand, hvor immunsystemet i lyset af visse negative følelser genererer en reaktion i kroppen, der ligner den, der ville opstå på grund af tilstedeværelsen af et allergen.

Symptomerne på følelsesmæssig allergi manifesterer sig hovedsageligt i huden, men ikke udelukkende. De ligner nældefeber:

 • Kløe.
 • Udslæt.
 • Røde pletter.

Disse symptomer kan variere fra patient til patient. De vil til gengæld afhænge af andre faktorer, såsom alder og intensitet af følelser.

Hvorfor opstår følelsesmæssig allergi?

Følelsesmæssig stress kan påvirke nervesystemet og immunsystemet. Man mener, at frigivelsen af kortisol øges under disse omstændigheder, ligesom produktionen af katekolaminer, som forårsager den inflammatoriske reaktion.

Der er foreslået flere forklaringer på dette. For eksempel mener man ud fra bio-neuroemotionelle synspunkter, at sygdommen er en tilpasningsmekanisme, der påvirker personen, og som fremkommer ud fra programmer.

Allergi forstås da som en modstand fra kroppen mod et aspekt af det tidligere liv, som vi ikke bryder os om eller som vi ikke ønsker at se i øjnene. Faktisk mener man endda, at hvert allergen har en tilknyttet symbologi:

 • Mælk: Moder.
 • Korn: Familie.
 • Pollen: Følelser.

På samme måde hævdes det, at der på et bestemt tidspunkt i fortiden sandsynligvis har fundet et følelsesmæssigt chok sted, hvor det ubevidste har registreret noget eller nogen som en potentiel angriber og har sat det i forbindelse med et nuværende element. Dette element bliver så til et allergen.

Naturopatien forklarer for sin del, at allergener ikke er sådan noget, men at allergier skyldes en ubalance i vores immunsystem forårsaget af en usund livsstil. Dette spænder fra forbruget af transgene produkter til overdreven hygiejne og udsættelse for kemikalier i rengøringsmidler samt vores måde at være og handle på.

Behandling af følelsesmæssig allergi

Behandlingen af følelsesmæssig allergi kan ligne behandlingen af andre typer reaktioner. I denne forstand er brugen af anti-allergiske (antihistaminer) og topiske midler, herunder kortikosteroider til hudsymptomer, ordineret.

Hvis symptomerne fortsætter, anbefales det ud over at se en hudlæge at deltage i terapi med en psykolog. Der kan også ordineres medicin mod stress og angst.

På den anden side nævnes nogle alternative behandlinger, som kan være effektive til at reducere allergirelaterede symptomer. I en undersøgelse blev det konstateret, at naturprodukterne Cinnamomum zeylanicum, Malpighia glabra og Bidens pilosa har anti-allergiske egenskaber og kan være lige så effektive som loratadin.

Akupunktur er også blevet overvejet som en mulighed. Forskning på området viser, at denne teknik er effektiv til symptomatisk behandling af vedvarende allergisk rhinitis.

Både disse og andre naturlige behandlinger kan anvendes i tilfælde af følelsesmæssig allergi, så længe de ikke erstatter en medicinsk behandling.

Frustreret kvinde tager sig til hovedet

Du er måske også interesseret i at læse denne artikel: Krydderiallergier: Sådan ved du, om du er allergisk

Definér allergien, før du påbegynder behandlingen

Behandlingen af enhver tilstand kræver en passende diagnose. I tilfælde af følelsesmæssig allergi skal man være sikker på, at roden til problemet er en stress- eller angsttilstand og ikke et allergen.

Derfor anses det for nødvendigt at foretage undersøgelser for at fastslå, hvilke stoffer personen kan være følsom over for – eller om det faktisk er den følelsesmæssige faktor, der er den fremherskende.

Under alle omstændigheder bør det være en sundhedsprofessionel, der stiller diagnosen og ordinerer behandlingen. Som det sidste er det værd at huske på, at vi i dette og i alle tilfælde, hvor vi oplever symptomer, aldrig bør selvmedicinere.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Corren J, Lemay M, Lin Y et al. Clinical and biochemical effects of a combination botanical product (ClearGuard™) for allergy: a pilot randomized double-blind placebo-controlled trial. Nutr J. 2008; 20 (7). https://doi.org/10.1186/1475-2891-7-20
 • García I, Ponce M, Lozano S. Tipos de alergias y afectación en la población. Revista Sanitaria de Investigación. 2021; 8 (2). Disponible en: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=8074710
 • Milián G, Velázquez J, Colomer M, et al. Bioneuroemoción y trastorno afectivo bipolar. Geroinfo. 2013;8(1): 1-9.
 • Romero-Tapia S. Prevención de alergia y asma. Salud en Tabasco. 2002; 8(2): 83-86.
 • Rossel M, Araya M. Alergia alimentaria en la infancia. Revista Médica Clínica Las Condes. 2011; 22(2): 184 – 189,
 • Valenzuela Solano F, Mendoza Castillo J.  La depresión y la ansiedad en las enfermedades alérgicas: el papel de las emociones en la patogénesis de la alergia. Alergia (Méx.). 1989; 36(1): 11-14.
 • Xue C, An X, Cheung  T, et al. Acupuncture for persistent allergic rhinitis: a randomised, sham-controlled trial. Medical Journal of Australia. 2007; 187: 337-341. https://doi.org/10.5694/j.1326-5377.2007.tb01275.x

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.