Hvad er føtal ekkokardiografi, og hvornår er det nødvendigt?

Hvad er føtal ekkokardiografi til at vurdere barnets hjerte? Det anvendes ved stærk mistanke eller hos gravide kvinder med risikofaktorer.
Hvad er føtal ekkokardiografi, og hvornår er det nødvendigt?
Mariel Mendoza

Skrevet og kontrolleret af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 25 april, 2023

Hvad er føtal ekkokardiografi? Det bruges til at skabe et billede af fosterets hjerte under graviditeten ved hjælp af lydbølger (samme princip som almindelig prænatal ultralyd). Denne procedure er ikke-invasiv, udgør ingen risiko (fordi der ikke er nogen stråling) og gør det muligt at se den anatomiske og funktionelle udvikling af barnets hjerte.

Det primære mål er at identificere medfødte hjertefejl.

Føtal ekkokardiografi anbefales dog ikke i alle graviditeter, da det ikke er berettiget, medmindre der er tale om en graviditet med risikofaktorer. Derfor anmodes der generelt om den, når der er begyndende synliggørelse af hjertefejl ved den sædvanlige prænatale ultralydsundersøgelse. Eller også når der er nogen af de risikofaktorer, der er nævnt nedenstående.

Hvad er føtal ekkokardiografi, og hvordan fungerer det? Det svarer vi på nedenstående.

Hvad er føtal ekkokardiografi?

Som nævnt er føtal ekkokardiografi en ikke-invasiv metode til at afbilde barnets hjerte. Proceduren giver et to- og tredimensionelt billede af hjertets 4 kamre og udstrømningskanalerne, samt gennem spektral- og farvedopplereffekten, hvilket gør det muligt at vurdere blodstrømmene.

På den anden side giver den eksperter mulighed for at vurdere barnets hjertefrekvens og hæmodynamiske tilstand. Det vil sige det “bevægelige billede” af hjertemusklens funktion.

Mere forenklet kan man sige, at der er to former for billeder, som undersøgelsen vil give:

 • To-dimensionelt eller 2D-ekkokardiogram: Selv om det har dette navn, er det en kombination af 2D og 3D. Lægen observerer hjertekamrenes anatomi og funktion, mens blodet kommer ind og ud.
 • EkkoDoppler: Ved hjælp af en fysisk effekt måler apparatet den hastighed, hvormed blodet passerer fra det ene kammer til det andet og ind i karrene. Det gør det således muligt at vurdere væskens dynamik mellem de forskellige dele af hjertet og ventilernes funktion i realtid. Ifølge eksperter er det en af de analyser, der næsten altid anmodes om i forbindelse med en højrisikograviditet.
Scanningsbillede svarer på spørgsmålet om, hvad er føtal ekkokardiografi

Hvornår skal den udføres?

Føtal ekkokardiografi kan udføres i første trimester af graviditeten, mellem uge 11 og 14. Derefter ville billederne ikke give nyttige oplysninger.

Til gengæld anbefales den transabdominale rute til ultralyd mellem 18. og 24. svangerskabsuge (andet trimester). Efter 30. uge forhindrer fosterets knoglestrukturer samt luften i lungerne et godt billede af hjertet.

Sammenfattende er de ideelle tidspunkter for undersøgelsen intervallerne 11-14 og 18-24 uger.

Hvornår udføres føtal ekkokardiografi?

Som nævnt udføres føtal ekkokardiografi ikke ved alle graviditeter. Det er vejledende i graviditeter med stor mistanke om hjertefejl. Derfor antages det, at denne undersøgelse vil bekræfte en indledende mistanke om noget, der blev visualiseret i den sædvanlige prænatale ultralyd.

Den bør også udføres hos kvinder med visse risikofaktorer, f.eks:

 • Fænylketonuri hos moderen.
 • Kendte genetiske forandringer.
 • Familiemæssig sygehistorie med medfødte kardiale misdannelser.
 • Metaboliske sygdomme hos moderen (svangerskabsdiabetes og arteriel hypertension) eller inflammatoriske sygdomme (lupus).
 • Virusinfektioner hos moderen: Røde hunde, toxoplasmose, cytomegalovirus, mæslinger og humant immundefektvirus (HIV).
 • Moderens indtagelse af teratogene stoffer med kardiale virkninger: Indometacin, steroider, tobak, alkohol, amfetamin, progestiner og antikonvulsiva.
 • Meget komplekse reproduktionsteknikker ved hjælp af ægdonation eller intracytoplasmisk sædinjektion.
 • Tvillingegraviditeter, især dem, der deler en enkelt placenta (monokorionisk).
 • Graviditet med medfødte misdannelser i fortiden.

Hvis der vises en øget nakketransparens ved en rutinemæssig ultralydsscanning, bør der foretages et føtal ekkokardiogram. Dette er anført i en gennemgang fra 2016. Det bør udføres, når en sonograf finder noget, der giver anledning til bekymring, ikke kun med hensyn til hjertets form, men også med hensyn til hjerteslagets rytme.

Hvordan er proceduren?

Proceduren for føtal ekkokardiografi er praktisk talt den samme som for prænatal ultralyd. Den udføres i et mørkt rum, hvor den gravide kvinde ligger på en seng. Oftest anvendes den transabdominale teknik, men i første trimester kan der også udføres en transvaginal teknik.

Ved den transabdominale procedure anbringes der en ledende gel på maven, som gør det muligt for lydbølgen at bevæge sig fra apparatet til barnets hjerte og tilbage igen. Dette gør det muligt at få billederne på en skærm.

Proceduren tager normalt ikke mere end 30 minutter til en time, men afhænger af barnets position, de strukturer, der skal undersøges, og de mulige misdannelser, der findes, samt den udførende læges erfaring.

Resultaterne gives samme dag, hvis der er et akut behov. Nogle gange vil der dog være behov for mere tid til en detaljeret vurdering af specialister.

Når føtal ekkokardiografi påviser en hjertefejl, vil det være kardiologen, der detaljeret forklarer forældrene resultaterne og de skridt, der skal følges.

Gravid kvinde scannes

Det er ikke smertefuldt og udgør ingen risiko

Føtal kokardiografi er en uskadelig, ikke-invasiv og smertefri procedure. Moderen kan føle et lille tryk, når transduceren placeres, men ikke mere. Den kræver heller ingen forudgående forberedelse.

Hvad er føtal ekkokardiografi? Vigtigheden af screening

Føtal ekkokardiografi opdager op til 90 % af medfødte hjertesygdomme. Selv om det er beregnet til tidlig påvisning, kan nogle defekter undertiden ikke bekræftes før fødslen. Det drejer sig bl.a. om milde klapproblemer eller små kommunikationer mellem hjertekamre.

Medfødte hjertefejl er de hyppigste medfødte misdannelser og er også en hyppig dødsårsag i neonatalfasen og i det første år af barnets liv. Derfor er føtal ekkokardiografi nu blevet foreslået som en del af en screeningstest for alle gravide mødre.

Alligevel er det endnu ikke en del af de tests, der kræves hvert trimester i en normal graviditet. Hvis din fødselslæge eller sonograf har nogen bekymringer, vil de anmode om denne procedure.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.