Hvad er jiaogulan og hvad er dets fordele?

Jiaogulan er en plante, der er kendt som et supplement mod diabetes og fedme. Men virker det? Lær alt om det i denne artikel.
Hvad er jiaogulan og hvad er dets fordele?
Franciele Rohor de Souza

Bedømt og godkendt af farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Sidste ændring: 25 august, 2022

I traditionel kinesisk medicin er jiaogulan (Gynostemma pentaphyllum) blevet værdsat for sine interessante sundhedsmæssige fordele. Især er denne vinstok rig på bioaktive forbindelser, der er forbundet med sundt stofskifte og nervesystem. Faktisk taler nogle videnskabelige undersøgelser endda om dens egenskaber.

Som det fremgår af en artikel i tidsskriftet Molecules, skyldes mange af dens egenskaber indholdet af gipenosider. Disse er en række triterpen-saponiner, der har antiproliferative, antioxidant og adaptogene egenskaber. Så hvad er de vigtigste anvendelsesmuligheder af jiaogulan?

Vi tager et kig på det i denne artikel.

Hvad er jiaogulan?

Jiaogulan, hvis videnskabelige navn er Gynostemma pentaphyllum, er en klatreplante, der hører til Cucurbitaceae-familien. Den er hjemmehørende i Asien, især i lande som Kina, Korea, Japan og Vietnam. Den er også kendt som yiaogulan, “sydlig ginseng” eller “planten for lang levetid”.

Dens første anvendelse i traditionel medicin går tilbage til det 15. århundrede i Kina. Siden da er dens egenskaber blevet brugt til at fremme velvære, især i tilfælde af bl.a. diabetes, forhøjet kolesterol og fedme.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Kolesterol: 9 strategier, der kan hjælpe med at sænke kolesteroltallet

De vigtigste anvendelsesmuligheder og fordele ved jiaogulan

Ligesom andre urter, der anvendes i traditionel kinesisk medicin, bruges jiaogulan som et supplement til at fremme sundheden i forbindelse med visse kroniske sygdomme.

På trods af dette er der stadig ikke tilstrækkelig videnskabelig forskning til at understøtte dets egenskaber. Derfor er det vigtigt kun at bruge det med forsigtighed og at konsultere en læge, hvis du overvejer at tage det som et supplement.

Jiaogulan til diabetes

En af de vigtigste fordele ved jiaogulan har at gøre med at sænke blodsukkerniveauet. Ifølge et klinisk forsøg rapporteret i Hormone and Metabolic Research fremmer indtagelse af jiaogulante blodsukkerkontrol og insulinfølsomhed.

En efterfølgende undersøgelse delt i Journal of Nutrition and Metabolism rapporterede, at jiaogulante hjælper med at forbedre insulinresponset. Den kan således støtte sundheden hos patienter med type 2-diabetes.

Nyere forskning har vist lignende resultater. I dyreforsøget viste de, der blev fodret med jiaogulanekstrakt, lavere sukkerniveauer i fastetests. På trods heraf er der stadig behov for flere beviser.

En mand kontrollerer sit blodsukkerniveau

Kontrol af kropsvægt

Jiaogulantilskud er ikke en mirakelbehandling mod overvægt eller fedme. Faktisk bør vi altid huske, at vægttab kræver en tværfaglig tilgang, især når det gælder kosten.

Når det er slået fast, er det værd at bemærke, at urtemedicinen har vist sig at være et hjælpemiddel til vægttab. Faktisk fastslog en undersøgelse, der blev delt gennem Journal of Human Nutrition and Dietetics, at oral indtagelse af et ekstrakt af denne plante kan bidrage til at forbedre kropssammensætningen hos overvægtige mænd og kvinder.

Jiaogulan til højt kolesterol

I orientalsk medicin er jiaogulan og dets derivater blevet brugt som et supplement til at sænke et højt kolesterolniveau. I den forbindelse rapporterede en undersøgelse i Journal of Functional Foods, at saponinerne i denne plante bidrager til modulering af tarmens genekspressioner, der er forbundet med plasmakolesterol.

Desuden fremmer disse aktive ingredienser ekspressionen af gener til syntese og udskillelse af galdesyrer, hvilket gør det muligt at regulere den hepatiske kolesterolproduktion. Der er dog stadig behov for yderligere undersøgelser.

Stresslindring

Både jiaogulanekstrakt og jiaogulante er blevet brugt på grund af fordelene i forbindelse med bekæmpelse af stresstilstande. For at være mere præcis er det anerkendt som en urt med adaptogene kvaliteter, der kan hjælpe med at stabilisere binyrerne for at mindske fysiske og mentale reaktioner på stress.

I denne henseende viste en undersøgelse udført i Sydkorea og rapporteret i Phytomedicine lavere niveauer af stress hos personer, der indtog et ekstrakt af jiaogulanblade sammenlignet med placebogruppen. Ekstraktet blev givet i 8 uger.

De mulige bivirkninger af jiaogulan

For de fleste raske voksne anses jiaogulan for at være sikkert. Det bør dog tages med måde og i overensstemmelse med kosttilskudsproducentens anvisninger. Hos nogle forårsager det reaktioner såsom kvalme, fordøjelsesbesvær og diarré.

Da beviserne stadig er begrænsede, vides det ikke, hvordan det kan virke eller interferere i forbindelse med visse tilstande. Derfor anbefales det ikke at bruge det i følgende tilfælde:

 • Autoimmune sygdomme (såsom lupus, multipel sklerose, leddegigt osv.).
 • Kredsløbsproblemer eller sygdomme, der påvirker blodets størkning.
 • Patienter, der er i behandling med antikoagulantia, antidiabetika og antidepressiva.
 • Gravide eller ammende kvinder.
 • Personer, der skal opereres.
 • Børn.

Generelt anbefales det at indtage kosttilskud af planten efter at have spist mad. Når det tages på tom mave kan det irritere maven. Derudover kan det endda forårsage andre bivirkninger, såsom træthed, svimmelhed, svedtendens eller takykardi. Hvis en af disse virkninger opstår, er det bedst at konsultere en læge.

Kvinde med mavepine

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: De bedste urteteer til en flad mave

Hvordan indtages jiaogulan?

Lige nu fås jiaogulan i form af te, pulver, kapsler og ekstrakter. Disse findes normalt i urte- eller helsekostbutikker. Det er vigtigt at følge de anbefalinger om forbrug, som producenten giver, og ikke at overskride doseringen.

Sådan tilberedes det som en te

Ingredienser

 • 5 gram tørret jiaogulan
 • 250 milliliter vand

Fremgangsmåde

 1. Bring vandet i kog og tilsæt den tørrede jiaogulan.
 2. Dæk drikken til, og lad den trække ved stuetemperatur i 10 minutter.
 3. Efter denne tid sies den og indtages.
 4. Du kan drikke op til to kopper om dagen (500 ml).

Det skal du huske om jiaogulan

Når du udforsker remedier i traditionel kinesisk medicin, vil du sandsynligvis finde henvisninger til jiaogulan. Det er trods alt en plante, der er meget udbredt som et naturligt adaptogen, der er velegnet til at bekæmpe stress og problemer med det endokrine system.

Der er dog stadig ikke nok beviser til at bekræfte dens sikkerhed og effektivitet. Derfor bør det ikke være en førstevalgsbehandling. Det anbefales endda at konsultere en læge, før man begynder at tage det.

Det kan interessere dig ...
Opdag de 7 bedste afføringsmidler med urter
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Opdag de 7 bedste afføringsmidler med urter

For at løse problemet med forstoppelse vil vi gerne anbefale nogle af de bedste afføringsmidler med urter. Lær om syv muligheder her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Zhang, Y., Shi, G., Luo, Z., Wang, J., Wu, S., Zhang, X., & Zhao, Y. (2021). Activity Components from Gynostemma pentaphyllum for Preventing Hepatic Fibrosis and of Its Molecular Targets by Network Pharmacology Approach. Molecules (Basel, Switzerland), 26(10), 3006. https://doi.org/10.3390/molecules26103006
 • Huyen VTT, Phan DV, Thang P, et al. Antidiabetic effect of gynostemma pentaphyllum tea in randomly assigned type 2 diabetic patients. Horm Metab Res. 2010;42(05):353-357. doi: 10.1055/s-0030-1248298
 • V. T. T. Huyen, D. V. Phan, P. Thang, N. K. Hoa, C. G. Östenson, “Gynostemma pentaphyllum Tea Improves Insulin Sensitivity in Type 2 Diabetic Patients”, Journal of Nutrition and Metabolism, vol. 2013, Article ID 765383, 7 pages, 2013. https://doi.org/10.1155/2013/765383
 • Wang, Z., Zhao, X., Liu, X., Lu, W., Jia, S., Hong, T., Li, R., Zhang, H., Peng, L., & Zhan, X. (2019). Anti-diabetic activity evaluation of a polysaccharide extracted from Gynostemma pentaphyllum. In International Journal of Biological Macromolecules (Vol. 126, pp. 209–214). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2018.12.231
 • Rao, A., Clayton, P., & Briskey, D. (2021). The effect of an orally‐dosed Gynostemma pentaphyllum extract (ActivAMP®) on body composition in overweight, adult men and women: A double‐blind, randomised, placebo‐controlled study. In Journal of Human Nutrition and Dietetics. Wiley. https://doi.org/10.1111/jhn.12936
 • Megalli S, Davies NM, Roufogalis BD. Anti-hyperlipidemic and hypoglycemic effects of Gynostemma pentaphyllum in the Zucker fatty rat. J Pharm Pharm Sci. 2006;9(3):281-91. PMID: 17207412.
 • Liu, J., Li, Y., Shi, H., Wang, T., Wu, X., Sun, X., & Yu, L. (Lucy). (2016). Components characterization of total tetraploid jiaogulan ( Gynostemma pentaphyllum ) saponin and its cholesterol-lowering properties. In Journal of Functional Foods (Vol. 23, pp. 542–555). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.jff.2016.03.013
 • Choi, E.-K., Won, Y. H., Kim, S.-Y., Noh, S.-O., Park, S.-H., Jung, S.-J., Lee, C. K., Hwang, B. Y., Lee, M. K., Ha, K.-C., Baek, H.-I., Kim, H.-M., Ko, M.-H., & Chae, S.-W. (2019). Supplementation with extract of Gynostemma pentaphyllum leaves reduces anxiety in healthy subjects with chronic psychological stress: A randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. In Phytomedicine (Vol. 52, pp. 198–205). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.phymed.2018.05.002

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.